fbpx

Nytt elstöd i hela landet

Regeringen presenterade under måndagen ett nytt elstöd, som ska gälla även Norrland.

I en pressträff uppgav  energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att Svenska kraftnät får ett nytt uppdrag att ta fram ett utökat elstöd till hushåll i hela Sverige.

Det utökade elstödet, som ska utgå från den tidigare modellen för elstöd, ska gå till hushåll där elpriset i snitt har överstigit 75 öre per kWh under november-december 2022 – i samtliga fyra elstödsområden.

Svenska kraftnät ska också pröva frågan om ett förbrukningstak, förutsatt att det inte försenar utbetalningarna, samt pröva om förbrukningstaket kan ta hänsyn till högre elförbrukning på grund av kallare klimat.

Enligt Ebba Bush beräknas stödet kunna betalas ut till hushållen ”någon gång under våren”.

(Det tidigare utlovde stödet baseras på elförbrukningen under hösten 2021-hösten 2022 och gäller bara elområdena tre och fyra).

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Nytt elstöd i hela landet

 1. Blir inte många dagar med elstöd då elpriset ska kompensera för november och december 2022.
  Det blir ersättning för elpris över 75 öre/kWh FÖRE skatt, moms och övriga avgifter.
  Blir nog i slutändan samma som tidigare då zon 3 och 4 var aktuella.

  • Har jag fattat rätt? Om medelspotpris i december var 2,06 kr så blir elprisstödet 1,31 kr? För november är det 1,22 kr och stöd med 0,47 kr.

   • Ska finnas möjlighet att räkna ut hur mycket man kan erhålla i elstöd på svenska kraftnäts hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka