fbpx

Ingen hänsyn till kyla i nya elstödsförslaget

Det nya förslaget om elstöd grundar sig på samma modell som tidigare – mindre till norr då ingen hänsyn ska tas till kyla.

Svenska kraftnät lämnade i går in en ansökan till Energimarknadsinspektionen, Ei, om att få använda 10 miljarder kronor för att finansiera ytterligare ett elstöd.

Enligt ett pressmeddelande ska alla hushåll med eget elnätsavtal få kontantstöd för att hantera de höga elpriser som var  under november och december 2022.

Hushåll i elområde 1 och 2 får 90 öre per förbrukad kWh, medan hushåll i elområde 3 och fyra får 126 öre/kWh respektive 129 öre/kWh.

– I enlighet med uppdraget från regeringen utgår även denna modell för elstöd från ett genomsnittligt elpris på dagen före-marknaden i respektive elområde minus ett referenspris på 75 öre per kWh, säger Malin Stridh, avdelningschef Elmarknad, Svenska kraftnät,

Den 9 januari fick Svenska kraftnät i uppdrag av regeringen att utforma ett förslag att använda ”flaskhalsintäkter” till ett elstöd. Med uppdraget fanns också ett önskemål att se om det var möjligt att sätta ett tak för stora elförbrukare samt ta hänsyn till hushåll i kallare delar av landet. Men något tak finns inte med i förslaget, och någon hänsyn till kallare klimat finns inte heller med.

Malin Stridh uppger att detta beror bland annat på att tidsramen för uppdraget har varit kort, samt ”att det med beaktande av likabehandlingsprincipen hade varit svårt att hitta principer för ett differentierat tak”.

Enligt henne hade det dessutom varit tidskrävande att få tillgång till detaljerade uppgifter om förbrukning och temperatur mellan de olika elområdena.

– Men även om vi hade haft uppgifterna är det svårt att ta fram en taknivå som är rättvisande för ett helt elområde då temperaturvariationerna inom ett större område kan vara stora, säger hon i pressmeddelandet.

För att vara berättigad elstöd måste hushållet (en fysisk person) ha ett eget elnätsavtal den 31 december 2022 för den uttagspunkt där el förbrukades under november-december 2022.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Ingen hänsyn till kyla i nya elstödsförslaget

 1. Kompensationen gäller bara för 80% av den totala elförbrukningen.
  Södra Sverige får automatiskt ett högre avdrag eftersom dom haft högre elpris än norra Sverige.

 2. Hur kommer det sig att Sverige inte sänker skatten och momsen på elen. Då behöver inte Försäkringskassan belastas med onödigt och krångligt arbete Finland och många andra europeiska länder har sänkt skatten. Dagens regering drar in miljarder till statskassan
  Men värsta boven i elkrisen är Eu och Nordpol.

 3. Högerregeringen som säger sig vara emot allt vad bidrag heter strör nu ut pengar. Inte har de sänkt skatterna heller som de lovade. ISK t.ex. Men det är klart. Verkligheten skrämde oss, som SD kommenterade det.

 4. Vi har knappt någon kyla här uppe i norr. Vi har haft en väldigt mild januari-månad.

 5. Ingen hänsyn till kyla? Eva, hur fick du till den konklusionen? Nähä..men elstödet är väl beräknat på total förbrukning, vilket väl lär påverka/relateras till kyla, ju kallare ju mer förbrukning av el, ju mer elstöd, eller har du Eva nån annan matematik? Och Erik, ta på dig tröjan o tofflorna, det har många utflyttade tornedalingar söderut gjort i vinter samtidigt som fall många förbannat sossar o miljöpartister som förstört eltillgången i Sverige genom kärnkraftspolitiken. Kasta inte heller skit på Ebba, hon rår inte för detta kaos och hon rår inte för att hon ofta har rätt, och dessutom är trevlig att beskåda till skillnad från många i det rödgröna laget, vilket verkar reta prolitariatet…

  • Slutsatsen är enkel. Enligt ett pressmeddelande från Svenska kraftnät var regeringens önskemål att se om det fanns möjlighet att ta hänsyn till hushåll i kallar delar av landet. Svenska kraftnät har inte tagit hänsyn till det i nämnda förslag, och motiveringen finns i sammanfattningen som du kan läsa ovan.
   Mvh/Eva Spiik

 6. Ebba Usch. Att bolla hit och dit med strömmen, ersättningar hit och dit är inte trovärdigt. Sverige verkar sluta vid Dalälven liksom Ekarna. Att spara el, självklart. Tror att vattenkraften i norr behöver lite underhåll så här på vintern. Så exporten till Europa och södra Sverige måste minska, och inte nog med det dom stora kraftledningarna söderut måste nog få lite underhåll =strömlöst. Hälsningar Nisse från Säivis

  • Högre löner har sörlänningarna också och det borde väl i sig anses kompensera deras högre elräkning

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.