fbpx

Sverige har tecknat tre vaccinavtal

Igår meddelade statsminister Stefan Löfven att Sverige har tecknat ytterligare ett vaccinavtal om att köpa in vaccin mot covid-19.

Sammanlagt har Sverige ingått avtal med tre läkemedelsbolag och enligt statsministern kommer det, när vaccinen väl blir godkända och lanserade på marknaden att finnas doser till hela den svenska befolkningen.

Beslutet om att delta i ett EU-gemensamt inköp av vaccin från Pfizer/ Biotech togs på ett extra regeringssammanträde under tisdagseftermiddagen. Statsministern understryker samtidigt att vaccinet inte innebär att medborgarna kan slappna av.

– Det är långt kvar. Det finns för det första inget godkänt vaccin här och nu. Att det kan finnas ett första vaccin inom kort betyder inte att vi kan sänka garden. Gör vi det så vore det ett ödesdigert misstag, sade Stefan Löfven på gårdagens presskonferens.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ska de svenska regionerna vara beredda på att börja vaccinera redan i januari. Då handlar det dock om ett mindre antal doser som i första hand kan ges till riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal

Enligt Folkhälsomyndighetens Johan Carlson kommer det att dröja till nästa höst innan större delen av befolkningen kan få tillgång till vaccin. Det innebär att svenskarna får leva med någon form av restriktioner många månader till.

De andra bolagen som Sverige tecknat avtal med är Astra Zeneca och Johnson & Johnson

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Sverige har tecknat tre vaccinavtal

  1. Ryssarna har ju ett vaccin man behöver ju inte tänka på kriget och Putin är nog inte så dum ,vi ser ju vilka vi har här

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN