fbpx

Sverige har tecknat tre vaccinavtal

Igår meddelade statsminister Stefan Löfven att Sverige har tecknat ytterligare ett vaccinavtal om att köpa in vaccin mot covid-19.

Sammanlagt har Sverige ingått avtal med tre läkemedelsbolag och enligt statsministern kommer det, när vaccinen väl blir godkända och lanserade på marknaden att finnas doser till hela den svenska befolkningen.

Beslutet om att delta i ett EU-gemensamt inköp av vaccin från Pfizer/ Biotech togs på ett extra regeringssammanträde under tisdagseftermiddagen. Statsministern understryker samtidigt att vaccinet inte innebär att medborgarna kan slappna av.

– Det är långt kvar. Det finns för det första inget godkänt vaccin här och nu. Att det kan finnas ett första vaccin inom kort betyder inte att vi kan sänka garden. Gör vi det så vore det ett ödesdigert misstag, sade Stefan Löfven på gårdagens presskonferens.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ska de svenska regionerna vara beredda på att börja vaccinera redan i januari. Då handlar det dock om ett mindre antal doser som i första hand kan ges till riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal

Enligt Folkhälsomyndighetens Johan Carlson kommer det att dröja till nästa höst innan större delen av befolkningen kan få tillgång till vaccin. Det innebär att svenskarna får leva med någon form av restriktioner många månader till.

De andra bolagen som Sverige tecknat avtal med är Astra Zeneca och Johnson & Johnson

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Sverige har tecknat tre vaccinavtal

  1. Ryssarna har ju ett vaccin man behöver ju inte tänka på kriget och Putin är nog inte så dum ,vi ser ju vilka vi har här

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.