fbpx

Sverige har tecknat tre vaccinavtal

Igår meddelade statsminister Stefan Löfven att Sverige har tecknat ytterligare ett vaccinavtal om att köpa in vaccin mot covid-19.

Sammanlagt har Sverige ingått avtal med tre läkemedelsbolag och enligt statsministern kommer det, när vaccinen väl blir godkända och lanserade på marknaden att finnas doser till hela den svenska befolkningen.

Beslutet om att delta i ett EU-gemensamt inköp av vaccin från Pfizer/ Biotech togs på ett extra regeringssammanträde under tisdagseftermiddagen. Statsministern understryker samtidigt att vaccinet inte innebär att medborgarna kan slappna av.

– Det är långt kvar. Det finns för det första inget godkänt vaccin här och nu. Att det kan finnas ett första vaccin inom kort betyder inte att vi kan sänka garden. Gör vi det så vore det ett ödesdigert misstag, sade Stefan Löfven på gårdagens presskonferens.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ska de svenska regionerna vara beredda på att börja vaccinera redan i januari. Då handlar det dock om ett mindre antal doser som i första hand kan ges till riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal

Enligt Folkhälsomyndighetens Johan Carlson kommer det att dröja till nästa höst innan större delen av befolkningen kan få tillgång till vaccin. Det innebär att svenskarna får leva med någon form av restriktioner många månader till.

De andra bolagen som Sverige tecknat avtal med är Astra Zeneca och Johnson & Johnson

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Sverige har tecknat tre vaccinavtal

  1. Ryssarna har ju ett vaccin man behöver ju inte tänka på kriget och Putin är nog inte så dum ,vi ser ju vilka vi har här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.

Efter den hårda kritiken: Kommunen agerar

Redan i juni berättade HB att nuvarande och tidigare arbetstagare på Haparanda kommun riktade skarp kritik mot enhetschefen Lena Asplund. Konsultbolaget Ernst & Young fick då  i uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott att genomföra en utredning av arbetsmiljön. Nu har kommunstyrelsen beslutat om åtgärder i enlighet med den utredningen.