fbpx

Testning av alla med symtom

Från och med förra veckan är det möjligt för alla i länet som har förkylningssymtom att testa sig.

Folkhälsomyndigheten hävde i lördags, den 13 juni, reserestriktionerna i Sverige. Och därmed menar myndigheten att rekommendationerna om att stanna hemma vid minsta symtom samt hålla avstånd är än viktigare. Som en ytterligare åtgärd för att hålla tillbaka smittspridningen har testning och smittspårning utökats i hela landet.

Men även om ambitionen är att alla med symtom ska kunna testas klarar inte samtliga regioner detta. En rundringning som SVT har gjort visar att bara fem av 20 regioner (en har inte svarat) klarar målet. Till de fem hör Norrbotten.

Elisabeth Eero, verksamhetschef för hälsocentralerna i Haparanda, Övertorneå och Överkalix, uppger också att testningen är igång.

– Vi önskar att alla med lite symtom kommer och testar sig, säger hon.

Fram till och med fredag hade ett 30-tal personer varit och lämnat prover i Haparanda. Svaren kommer att visa om det finns en allmän smittspridning även i Haparanda – där det hittills inte har funnits några sådana tecken.

I Haparanda gäller ”drop in” under en avgränsad tid, mellan klockan 13 och 15. De som ska testas tas in via en separat ingång på norra sidan av hälsocentralen.

– Man står ute och väntar på sin tur, säger Elisabeth Eero och uppger att det tar fyra till sju dagar att få provsvaret.

Av alla som väntar på provsvar finns ambulansförare, som har transporterat en patient som visade sig ha covid-19.

– Tills provsvaren kommer får de vara i karantän. Normalt tar det fyra till sju dagar att få svar, men nu har vi haft masstestet runt om i hela länet så därför dröjer det ytterligare, säger Eero och berättar att personen som skötte om patienten var skyddad, däremot inte chauffören.

– Ibland vet personalen med säkerhet att patienten är smittad, medan det i det här fallet var en överraskning. Men man ska alltid utgå ifrån att det är det, säger hon.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Testning av alla med symtom

 1. Ja många har trott att detta är en vanlig influensa och så är inte fallet.
  Unga friska har otur att hamna i respirator. och en del klarar sig inte.
  Självklart så ökar smittan och man börjar se ökningen på grund av testning.
  Många får ju knappt symtom och vet inte att de kan vara smittbärare.
  Jag hoppas kommunen har testat all vårdpersonal.
  Vi håller avstånd och tvättar händerna och spritar.
  Och vi kan inte döma ut Sveriges förfarande ännu. Vi har inte sett slut resultatet när de andra länderna öppnar upp.

 2. Finnarna har ju stängt gränsen. Det är Sveriges tokiga styrande som inte har stängt.

  Nu ökar smittan i Gällivare också så de stänger.

  • Jag var sarkastisk😉 Klart finnarna har stängt gränsen, men bara för oss svenskar.

 3. Vilken stängd gräns?🤓 Tillbringade igår 5 minuter på Pello bro (spanade efter harrvak)
  Under dessa korta 5 minuter passerade 15 finska bilar, alla på väg till Coronans välsignade land.
  Detta måste ju tveklöst innebära att viruset får en till chans att sprida sig i Finland, eftersom finnarna nu dagligen umgås med, av virus nedlusade svenskar.

 4. 4 nya smittade i hela Finland, hur mycket i Swe. Det är bra att gränsen är stängt!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.