Testning av alla med symtom

Från och med förra veckan är det möjligt för alla i länet som har förkylningssymtom att testa sig.

Folkhälsomyndigheten hävde i lördags, den 13 juni, reserestriktionerna i Sverige. Och därmed menar myndigheten att rekommendationerna om att stanna hemma vid minsta symtom samt hålla avstånd är än viktigare. Som en ytterligare åtgärd för att hålla tillbaka smittspridningen har testning och smittspårning utökats i hela landet.

Men även om ambitionen är att alla med symtom ska kunna testas klarar inte samtliga regioner detta. En rundringning som SVT har gjort visar att bara fem av 20 regioner (en har inte svarat) klarar målet. Till de fem hör Norrbotten.

Elisabeth Eero, verksamhetschef för hälsocentralerna i Haparanda, Övertorneå och Överkalix, uppger också att testningen är igång.

– Vi önskar att alla med lite symtom kommer och testar sig, säger hon.

Fram till och med fredag hade ett 30-tal personer varit och lämnat prover i Haparanda. Svaren kommer att visa om det finns en allmän smittspridning även i Haparanda – där det hittills inte har funnits några sådana tecken.

I Haparanda gäller ”drop in” under en avgränsad tid, mellan klockan 13 och 15. De som ska testas tas in via en separat ingång på norra sidan av hälsocentralen.

– Man står ute och väntar på sin tur, säger Elisabeth Eero och uppger att det tar fyra till sju dagar att få provsvaret.

Av alla som väntar på provsvar finns ambulansförare, som har transporterat en patient som visade sig ha covid-19.

– Tills provsvaren kommer får de vara i karantän. Normalt tar det fyra till sju dagar att få svar, men nu har vi haft masstestet runt om i hela länet så därför dröjer det ytterligare, säger Eero och berättar att personen som skötte om patienten var skyddad, däremot inte chauffören.

– Ibland vet personalen med säkerhet att patienten är smittad, medan det i det här fallet var en överraskning. Men man ska alltid utgå ifrån att det är det, säger hon.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Testning av alla med symtom

 1. Ja många har trott att detta är en vanlig influensa och så är inte fallet.
  Unga friska har otur att hamna i respirator. och en del klarar sig inte.
  Självklart så ökar smittan och man börjar se ökningen på grund av testning.
  Många får ju knappt symtom och vet inte att de kan vara smittbärare.
  Jag hoppas kommunen har testat all vårdpersonal.
  Vi håller avstånd och tvättar händerna och spritar.
  Och vi kan inte döma ut Sveriges förfarande ännu. Vi har inte sett slut resultatet när de andra länderna öppnar upp.

 2. Finnarna har ju stängt gränsen. Det är Sveriges tokiga styrande som inte har stängt.

  Nu ökar smittan i Gällivare också så de stänger.

 3. Vilken stängd gräns?🤓 Tillbringade igår 5 minuter på Pello bro (spanade efter harrvak)
  Under dessa korta 5 minuter passerade 15 finska bilar, alla på väg till Coronans välsignade land.
  Detta måste ju tveklöst innebära att viruset får en till chans att sprida sig i Finland, eftersom finnarna nu dagligen umgås med, av virus nedlusade svenskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Energi från midnattssol

I Kaarnevaara, i gränslandet mot Finland, har riksdagsmannen Birger Lahti lagt en solcellsanläggning på sitt ladugårdstak. Med en sol som om sommaren flödar dygnet runt hoppas han kunna sänka energikostnaderna den dag han och hustrun Päivi ska gå i pension.

Hjördis får folk att skina

Efter jobb på de flesta butiker i Övertorneå gjorde Hjördis Lakso slag i saken och startade en egen butik. Året var 1988 och efter det har hon varit Hjördis med oerhört många. Inte minst för kvinnorna som behövt göra sig fina till fest eller allmänt velat få något nytt att ta på sig.

Full fart för skärgårdstrafiken

Inledningen av säsongen pekade på en dyster sommar för den kommersiella skärgårdstrafiken, utifrån många avbokningar i juni. – Men sedan kom det en otippad vändning, säger skepparen och skärgårdsentreprenören Kim Innala.

Hemliga planer på finsk Robinson

TORNEÅ: HB kan idag avslöja att en inspelning av en finsk Expedition Robinson med B-kändisar kan bli verklighet när filmbolaget Mastiff filmar den svenska versionen i Haparanda skärgård.

Seskarösågens start gynnas av pandemin

SESKARÖ: Coronakrisen har stärkt sågverksindustrin i Tornedalen. HB har kollat med två sågverk. Seskarö Sågverk kör igång med ett skift och 15 anställda i augusti och har efterfrågan på allt virke från Seskarö. Jutos Timber i Teurajärvi ökar både produktion och investeringar.

Oro inför Robinson

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen. – Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad.