fbpx

Tillskott till kommuner och regioner

TORNEDALEN: Regeringen i samråd med samarbetspartierna har i en överenskommelse beslutat att avsätta fem miljarder kronor till vård, skola och omsorg. Pengarna ska fördelas mellan samtliga kommuner och regioner i landet. 

Exakt hur medlen fördelas mellan kommuner och regioner är ännu inte offentliggjort. Regeringen återkommer med information om detta inom kort, enligt ett pressmeddelande. Dock kommer 3,5 miljarder att fördelas mellan kommunerna och 1,5 miljarder mellan regionerna.

Ytterligare satsningar inom fler områden sker redan under innevarande år. Statens institutionsstyrelse (SIS) tillförs 250 miljoner kronor för att kunna sänka avgifterna till kommunerna vid placering och behandling av ungdomar med psykosociala problem. Domstolsväsendet stärks sammantaget med drygt med 400 miljoner, för en snabbare hantering av ärenden och därmed kunna korta tiden mellan brott och dom.

Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna. Rättsväsendet tillförs ytterligare resurser för att möta den grova och organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om förstärkningar av Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket.

Datainspektionen får även ett tillskott för att bättre kunna hantera ansökningar om och tillsynen av kamerabevakning.

Regeringen föreslår också att ytterligare medel avsätts till Tullverket, bland annat för att öka myndighetens närvaro vid landsgränserna.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Tillskott till kommuner och regioner

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN