fbpx

Tips för när åskan kommer

När blixten slår ned kan det orsaka såväl bränder i naturen som skador i bostäder och elprodukter. Därför ger Elsäkerhetsverket tips på hur man kan skydda sig själv och apparater vid åska.

En klassisk åtgärd är att dra ut alla kontakter innan ovädret bryter ut. Detta för att det finns många saker i hemmet som kan skadas vid när åskan går.

– Det kan också vara bra att alltid göra så när man åker hemifrån en eller flera dagar till exempel på semester, säger Jonas Bengtsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Det rekommenderas också att man har en fungerande jordfelsbrytare installerad. Använd inte heller en fast telefon, mobiltelefon på laddning eller datorer med strömsladd inkopplad.

Om man vistas utomhus när åskan kommer bör man söka sig inomhus så snart som möjligt och undvika öppna fält, sjöar och vattendrag.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Tips för när åskan kommer

  1. Drar ni ut sladden till spis, frys, kyl? Värmepump, pumpen till oljepanna? Ill fjärrvärme?Vilket svammel. Tv/Laddare farligare än apparater ovanför?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.