fbpx

Trafik mellan gränskommuner begränsas

I kväll gick den finska regeringen ut med det senaste beslutet om att minska trafik över gränsen.

Beslutet påverkar gränsen i Tornedalen genom att trafik mellan gränskommunerna i båda länderna kommer att begränsas. Detta från och med natten mot onsdagen.

Det betyder att en svensk gränskommun som bostadsort inte räcker som grund för inresa till en finsk gränskommun.

Dessutom får gränsen endast korsas via officiella gränsövergångsställen. Det gäller både finska och svenska medborgare.

När det gäller arbetspendling tillåts den för personal inom bland annat hälso- och sjukvård och logistik och godstransport. Hela listan finns att se på finska inrikesministeriets hemsida www.intermin.fi.

Dock är gränsövergång tillåten i bland annat nödvändiga familjeskäl. Även dessa finns att se på ovan nämnda hemsida.

Finska medborgare har rätt att lämna landet samt återvända.

Målet med de nya restriktionerna är att bromsa spridning av de muterade varianterna av coronavirus.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

40 kommentarer på “Trafik mellan gränskommuner begränsas

 1. Kan inte låta bli att korrigera befolkningssiffran för Finland och Sverige. I Finland bor drygt 5,5 miljoner INTE 6,4 miljoner. Sverige har närmare 10,3 miljoner invånare.

 2. Ei puhuta nuuskasta, puhutaan taudista, joka tapaa päivittäin kymmeniä tuhansia ihmisiä maailmassa, tänään ilmoitettiin 13 kuolleesta Norrbottenissa. Ongelmana nyt rokotteet – erityisesti AstraZenegan. Muuten ruotsalais-englantilainen yritys. Ruotsalaisten omistus n. 48 %. Södertäljessä n. 4700 henkilöä tekee töitä firmalle. Firmalle, joka ei näytä pitävän kiinni sopimuksista EU:n kanssa. Voisiko Ruotsi vähitellen ottaa jotakin vastuuta ja lopettaa välinpitämätön, muita syyllistävä strategia – tragedia. Muuten maanne eristetään muusta maailmasta täysin – ihan syystä.

 3. Vi har inte behövt vara till Finland på ett helt år. Det vi behöver handla tex. finskt bröd och hilos korv får vi här i Haparanda. Låt finnar komma hit och handla snus, billig vin och falukorv. På det sättet lever våra affärer men på finska sidan gå affärer i konkurs, så synd.. Här i Haparanda får finnarna covid -19 gratis. Sverige borde stänga gränsen vad vi tycker. Vad tycker ni Haparandabor?

 4. En stor riskspridning i Sverige beror på att Sverige har en mycket större besöksfrekvens än Finland från andra länder, samt att Sverige är ett land som många vill besöka pga av ett mer västorienterat system och en mer anpassad engelska och att svenskar reser mycket mer! Dessutom har Sveriges huvudstadsort (Mälarregionen) samt Göteborgs o Malmöregionen ca 65% av den totala befolkningen! Detta är en faktor till smittspridningen där många använder sig av tunnelbanor, tåg, bussar mm. Utöver detta har Sverige en väl utbyggd äldrevård som tyvärr inte förstod att bromsa anhörighetsbesökare för än det var för sent samt att personal sprider smitta. Finland har ju en fördel av gränsen mot öster för därifrån kommer det ju nästan ingen! Dessutom är Finland ett ganska glest land och med en enda storstad Helsingfors! En stor del av befolkningen i Sverige är finländare, de är duktiga och bra för Sverige! Norden ska hålla ihop, inte söndras!

  • Den enorma smittspridningen i Sverige beror på att ”våra” styrande inte har stängt ned landet i våras. Därmed orsakade regeringen det. De har fortfarande inte stängt. De styrande har i stort sett inte gjort något öht.

   • Orsaken till att S fick så dålig start i mars 20 berodde på att våra slalomfantaster åkte till Alperna ovetande om att smittan där var i full gång samt att många svenskar kom hem från USA med smittan samtidigt, vilket föranledde stor smitta. Vare sig politiker eller våra smittexperter var beredda på denna okända covid-19. Finland fick kunskapen från Sverige tidigt och stängde inresa, samt stängde Helsingfors. Detta hjälpte Finland och det var bra! Sverige anser att politiker bara ska stödja experterna för det är våra virologer och professorer m.fl. som är rådgivare hur människor ska styras för att skydda sig. Sen har vi våra äldreboenden som inte hade regler mot smittan. Jag kan inte här kommentera allt, det kommer en slutrapport när eller om smittan övervinns! Väldigt mycket har ju blivit en landskamp vilket jag tycker är märkligt och omoget!

 5. Då kan man fråga sig varför Sverige inte stänger gränsen mot Finland. Det är det lättaste sättet att bli av med snusresenärer. Grundlagen i Finland ger inte regeringen möjlighet att hindra finnar att lämna sitt land eller komma tillbaka till sitt land. Jag tror att nästan alla länder har likadana lagar ( jag vet inte om Vitryssland).
  Man kan alltså inte stänga gränsen för sina medborgare, men Sverige kan förbjuda finnar att komma till Sverige.

  • Har jag sagt sedan tidigt i våras. Stäng gränserna, även mot Finland givetvis.

   Fast Sverige styrs av inkompetenta, handlingsförlamade, veliga mesar. Det gäller både FHM, regeringen och hela den övriga riksdagen.

 6. Förstår inte varför finnarna åker till Sverige och handlar när dom skyller på oss att vi smittar dom, ett svar från någon finne, tack

  • Varför Sverige stänger inte gränsen mot Finland på samma sätt som gränsen mot Norge? Sverige har ju egentligen inte gjort någonting – man ser det om man jämför antalet smittade och avlidna med andra nordiska länder.

 7. Hoppas Sverige kan också stänga gränsen en månad eller mer.
  Rena vansinne att finnar kan åka hit, hoppas dom förstår stanna i Finland!!

  • De förstod dom ju inte förra gången. Vid ica i Pello var de 70 % finskregistrerade bilar. Tyvärr.

 8. Happiboende är lite arg, eftersom dom kan inte komma köpa sprit och öl till tornio.

  • Både öl och vin och sprit är ju mycket dyrare i Finland, så tror inte att så många kommer och köper det.

 9. Antalet dödsfall för covid-19 räknat per en miljon invånare är i Norge 101, i Finland 115 medan Sverige ligger tio gånger högre. Smittotalet i Haparanda är sjuhögt, bland de högsta i hela Norrbotten. Det pratas om utlandsresor, hemvändare och hänsynslösa ungdomar som har spridit smittan i Haparanda. Det finns väl några som vet vad sanningen är, men de osanningar och förtal som sprids här gör inte läget bättre. Även i framtiden måste vi ha kontakter med Finland, Torneå. Torneå är helt enkelt livsviktig för Haparanda, vilket Haparanda inte är för Torneå. Torneå har mycket högutbildade invånare, stora och små industrier, högskola…Haparandas medelinkomst tillhör de lägsta i hela Sverige, samma med utbildningsnivån. Sluta skriva dumheter! Ta ansvar!

 10. Näyttää, että moni haaparantalainen on vihainen kun ei pääse ostamaan Suomeen viinaa ja ruokaa. Koska nyt teidän tilanne on huono, niin ei kannata tulla Suomeen tuomaan tautia.kiitos kiitos, tack tack.

  • Nå en mie usko että niin moni ruotsinpuolelta tulee ostamaan viinaa, viiniä tai outtalade suomesta. Nehän on paljon kalliimmat sielä. Ennen niitä kyllä ostettiin suomesta mutta ei nykyään

 11. Fakta: i Länsi-Pohja (regionen Tornio-Kemi-Keminmaa mm) var smittade samma vecka som vi i Happis hade 80 nya konstaterade fall 10! Jag håller dock med att Sverige borde stänga alla gränsen i 30 dagar för att försöka bli av med utspridning. Ikväll var det i nyheterna att man stänger gränsen mot Norge, men när jag handlar i affären finns det förutom finska medborgare från hela Finland även folk från Ryssland (lastbilschaufförer?). Jag kommer att sakna finsk mat, särskilt bröd men kommer att överleva bara vi får slut på eländet och utan att skylla på olika nationer, vilket gör livet bara surare!

 12. Jaha, så var vi där igen- Finland ser till att trafiken över gränsen blir ”enkelriktad”. Enbart finländare får besöka stackars Coronablödande Sverige. Ok, men vi har väl vant oss nu vid det här laget… Men har vi i Svea rike verkligen inte, i detta läge med 11 000 döda någon sorts krisplan, något regelverk, någon liten backup plan vi kan åberopa som gör det möjligt stänga gränsen även för finländare!!??.För så vitt jag vet så bryr sig inget virus om nationalitet. Att stänga gränsen åt bara ett håll har väl ingen som helst effekt, det behöver man inte vara raketforskare för att inse. Viruset har ju fortfarande fri passage över gränsen, de facto. Nä, usch Sverige är en given kandidat till Nobels Fredspris- vi har varken anfall eller försvar…

 13. Nu till den ekonomiska biten. När Finländarna kommer hit för att köpa snus och öl och annat så bidrar ju dom skattepengar till våran Svenska statskassan. Alkoholskatt, tobaksskatt och moms på maten som Finnarna köper här. Då slipper vi här i Haparanda avskeda folk som arbetar här. Man måste ju se det lite långsiktigt, alltså arbetstillfällen som vi måste värna om. Att nu inte Finland från nästa vecka har tillgång till våra pengar suger säkert för många företag att leva vidare. Sverige är rikt land med 10,4 miljoner människor om man jämför med Finland med 6,4 miljoner människor. Hoppas att det blir att vi nån gång blir kvitt den här pandemin så att vi i försättningen kan leva som vi har levt tidigare utan motsättningar i dessa trakter.

 14. Låt Finnarna komma hit till Haparanda och handla snus och öl och mat för vi har ju bättre kvalité på allting. Och dessutom bjuder vi Finnarna covid-19 och det är helt gratis. Om dom inte redan är smittade när dom kommer hit.
  Nog är det i alla fall tur att man ändå bor på rätt sida om snus gränsen He He.

 15. Jaha, då var de dags igen.. tur jag har dubbla medborgarskap.
  Inget ska stoppa mig från att köpa min sininen lenkki, juhla mokka ja koff.

 16. Nog är det ofattbart att Sverige kan inte stoppa finnarna komma till Sverige o Haparanda. Det är ju själva finnarna som orsakar största spridning av epidemin. När dem kommer för handla snus vin öl o mat från Haparanda.

 17. Samma patetiska regel som sist. Stäng gränsen för inkommande precis med samma kriterier som åt andra hållet. Annars är det här bara blaha blaha

 18. Finländarna åker över gränsen för att hämta snus, cigaretter, sprit och Corona.
  Så har det varit hela tiden och frivilligt dessutom.

 19. jag vet varför smittan har markant ökat i haparanda. varifrån är frågan för tornioborna? ser man på statistiken från finland är de helt klart att de är finnarna som har spridit smittan till sverige och haparanda. och enligt anni löf centern är det stefan lövens fel de också!- håller med en statsminister borde ha haft koll på centerstyret i haparanda som inte sköter sina påttaganden. skrämmande!!!

  • Det är inte vi Tornedalingar som sprider corona, det är dom oansvariga från södra Sverige och Finland som måste ovillkorligen komma hit just i dessa tider Finländarna till Haparanda för att köpa snus o öl Stockholmarna för att komma ut ur trängseln. Kan inte någon få det inpräntat i Kiurus huvud att det är från Helsingfors som smittan spreds i Haparanda. Hon måste ha någonting emot oss som bor här i den fria gränstrakten där all handel är integrerad mellan länderna.

   Karl-Erik Juuso o Virpi Juuso, två som är less på dessa två huvudstädernas beslutsfattare, kapa länderna!

 20. bra beslut av s-regeringen i Finland. för fakta är att smittan ökar både i Tornedalen i Finland och i Tornedalen i Sverige. För smittspridningen i östra Finland ökar markant där Ylitornio, Tornio och kemi är bland dom högsta i Finland.

  • Först var det turister som tog smittan till happis, näst skyller ni på Torneåbor. Var är svenska folkets ansvar, här under hela pandemitiden har det fått härja fritt utan att varken den så kallad statsministern eller härliga Tegnell har gjort nåt för att hindra smittspridning i stället lita man på folkvett att folk fixar detta själv. Var är ledningen i detta land och förresten: Torneå har drygt 100 fall per 100 000 invånare, hur vart det i happis nu igen jo 1320 fall per 100 000 invånare och Kemi har haft under hela pandemins gång hittills under hundra fall så jag och många finländare önskar att svenska gränsen skulle stängas men vem vågar bestämma det i Sverige ni har ju äntligen fått pandemilagen så dags att göra nått?

   • Det är väl knappast Torneåbor alla finnarna som vandrar hit på snusköp.

    Tror knappast vi hade haft så mycket Corona om man just begränsat trafik längre ifrån.

    Sedan skulle finska regeringen kunna narkotikaklassa snusen. Då skulle rallyn vara över på nolltid!

    Mycket gnäll om snus också när man läser finska medier men ändå klarar dem inte förbjuda snus helt 🤣😁

    Förstår inte vad som är så svårt med det. Svenskarna lyckades ju förbjuda införsel och användande av polttoöljy. Verkar vara mera verkstad i svenska politiker när regler införs!

 21. Japp, finnarna får komma över och sprida smittan vidare så som dom har har gjort hela tiden. Men, det är så förbannat orättvist att finska myndigheter skriker ut hela tiden att smittan finns i Haparanda.

 22. Nu borde alla från Sverige slut köpa nånting från finnarna låt dom ha allting för sig själva vi vill se finnar på svenska sidan.

 23. Mycket olyckligt beslut av finska regeringen. Förra gången tog det nästan ett halvår innan man utan att ens be om ursäkt åter tillät de gränsboende att vistas i hela staden. Hur lång tid skall det ta denna gång? Den nuvarande finska regeringen har gjort mer för att underminera visionen om ett gränslöst HaparandaTornio än några Barents Center-fiaskon någonsin lyckats med.

 24. i princip innebär besluten att svenskar stoppas för inresa till finland men att finnarna har rätt att komma till typ haparanda för inköp av snus m,m. bra beslut ? ja för det är en stor smittspridning i ylitornio, tornio kommuner,

  • Låt finnarna komma. Det är bra för ekonomin och om dom hämtar covid förutom snus och öl kvittar. Sen, om man ska vara kritisk, kan man ju fundera på hur farlig smittan är? Om ca 500 i Haparanda hittills smittats, men endast nån enstaka har dött, hur farligt är corona? Hur många har senaste året dött av skador pga alkohol eller tobak? Vad vet jag..men det tål att tänkas på..

   • Helt rätt! Alkohol, tobak och fet mat är mycket farligare än corona, dessutom väljer folk det helt frivilligt?? Dags för restriktioner!

  • Den här gången är åtgärderna motiverade och inte som i våras panikåtgärder grundade på lokala halvlögner.
   Om vi inte vågar oss ut i de lokala butikerna, varför då bry sig om östra sidan. Bort med tyckandet och fullt fokus istället på att få bort smittan från respektive kommun. De enda som kan påverka detta är vi själva.
   Act smart – Stay safe!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.