fbpx

Traktorförare fälld i hovrätten

HAPARANDA: I februari frikändes en traktorförare för misstankar om vållande till annans död. Nu har hovrätten ändrat domen.

Det var den 25 juni 2018 som en olycka mellan en personbil och en traktor inträffade på E4 vid korsningen till Seskarö varpå en ung kvinna avled.

Enligt stämningsansökan menade åklagaren att traktorns skopa hade kommit ut i mötande trafiks körbana och att traktorföraren orsakat kvinnan död genom oaktsamhet.

Den åtalade hävdade att ”hjullastarens skopa var placerad just innanför linjen till körfältet i mötande riktning”. Han har vidare uppgett att den mötande bilen förhöll sig relativt nära vajerräcket och färdades i minst 100 kilometer i timmen. Hans förklaring var att kvinnan kanske höll på med mobilen eller hade haft solen i ögonen.

Haparanda tingsrätt frikände traktorföraren från åtalet, med motiveringen att åklagaren inte har lyckats att motbevisa traktorförarens berättelse och alternativa hypotes.

Den 8 november var målet upp i hovrätten, som i fredags beslutade att ändra domen.

Enligt nya uppgifter har Hovrätten bedömt att mannens ord kan motbevisas. Bland annat har det nu framgått att kvinnans bil har framförts i mitten av körbanan, ”snarast lite till höger om mitten vid kollisionen”. Vidare var kvinnans mobiltelefon i en handväska på golvet på passagerarsidan, vilket visar att föraren inte har pratat i telefon under färden.

Traktorföraren döms för vållande till annans död. Och påföljden bestämdes till villkorlig dom, samt dagsböter, 60 gånger 50 kronor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Traktorförare fälld i hovrätten

 1. Brott och Straff:
  Mycket kloka ord.

  Marita:
  På vilket sätt tänkte du mest på att höja säkerheten?
  Med en rondell?

  Håller med dig att vi måste höja säkerheten på vägarna och inte bara med kameror som man gör idag tyvärr.

  Någon slags mötesfri väg borde man ha vad jag nu tycker och inte bara de där staketen som febrilt byggts. Bara det är en risk på dessa smala dåliga vägar.

 2. Detta är ett mycket svårt tema och desto jobbigare när något drabbas och det blir bara fel. Någons dotter har gått bort. Någons framtid har försvunnit och någon kommer aldrig mer att komma tillbaks. Någon har dött. Något har gått fel och detta är som alla förstår en mycket tragisk olycka. Det är uppenbart att denna unga, och nu enligt hovrätten oaktsamma traktorförare är orsaken till att personen gått bort. Detta är nog det värsta som kan hända en ”levande” att veta att man orsakat en annan persons bortgång. Det viktiga är hur man går vidare tillsammans.

 3. Alldeles för låg påföljd. Han kommer undan med en struntsumma och hon fick inte leva. Så tragiskt.

 4. Tragisk historia utan vinnare. Varken traktorföraren eller kvinnans anhöriga kan bli vinnare, oavsett vad folkmobben skriver. All respekt för både tingsrätt och hovrätt. Däremot, måste jag hålla med Marita, men inte begränsa mig till Tornedalen. Frågan är som förre SAAB-chefen sa ”vad f-n får jag för skattepengarna”? Den dag bilisternas skattepengar går till vägar och biltrafik blir det bättre och säkrare för bilister, men normalläget är att bilister är statens mjölkkossor oavsett om man pendlar mellan Happis och Karlsborg eller om man av olika skäl måste sitta i bilköer på Essingeleden…..

 5. Jag funderar på varför man inte har byggt ut nya in och utfarter i Tornedalen ? Är det inte standard nu när vi är med i EU ?
  Varför inte arbeta i riktning mot mer trafiksäkerhet i Tornedalen.
  Så många liv hade räddats om vi hade haft liknande av och påfarter som det finns på dom flesta andra håll.
  Jag är djupt besviken överhuvudtaget att det måste ske och sker så många onödiga olyckor med dödlig utgång !
  Vad är det för flathet ? Vi betalar så mycket skatt så staten borde hjälpa till med att finansiera detta.
  Vi får skatt på skatt men vad får Tornedalen ?
  Är det någon som vet ? Fundersam !

 6. Bra att rättvisa skipades men påföljden är ju bedrövlig.

  Så lågt av traktorchauffören att försöka skylla på den döde kvinnan för att rädda sitt eget skinn.

  Bra att hovrätten dömer på fakta och inte hypoteser och indicier.

 7. Jag tycker många mötande bilister gör fel i korsningen. När jag kommer från Kalixhållet så möter jag fordon som påbörjar vänstersvängen innan jag ens passerat korsningen. Hel galet. Ett enda misstag kan orsaka frontalkrock. Det räcker med att den vänstersvängande bilen/lastmaskinen missbedömer min hastighet. Gör inte sådana vansinniga vänstersvängar. Du hinner fram i alla fall även om du måste vänta ett par sekunder på en mötande bil.

 8. Väldigt lågt straff i denna vårdslösa olycka där traktorföraren hindrade trafik på en Riksväg E4 så att en ung kvinna fick sätta livet till! Borde ha varit ett högre påföljdstraff!

 9. Av allt att döma en korrekt dom, men påföljden? Det borde kosta mer att vara skyldig till att en ung människa mister sitt liv. Traktorföraren måste vara mer uppmärksam när han framför en ”killing machine”.

 10. Bra att dom tog upp ärendet igen och gav han straff för de han orsakat! Min lillasyster omkom samma sommar i en trafikolycka, där har ingen dömts, domen har blivit nerlagd trots överklagan och bevis… Så orättvist.. Hade själv velat ha rättvisa i våran förlust men tyvärr så var min systers liv ingenting att bry sig om.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka