Tvisten om skötseln av Skönvik

Mark- och miljööverdomstolen har nu meddelat domen till följd av en tidigare överklagan från kommunens sida. Överklagandet avslås.

– Det är tråkigt vi hade förväntat oss ett annat domslut, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd. Men på måndag ska ksau ta ställning till om domen ska överklagas i Högsta domstolen.

Fastighetsregleringen har genom åren behandlats av flera instanser. Lantmäteriet gjorde en bedömning 2017 som var till fördel för RYM och kommunen överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen och sedermera vidare till Mark-och miljööverdomstolen som i måndags meddelade domen i det överklagade ärendet i den dom som Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstol meddelade i juli 2018 beträffande fastighetsregleringen i Skönvik.

Överklagandet avslås alltså men på sidan sju i domen står det att det får anses vara av vikt för ledning av rättstillämpningen att målet prövas av Högsta domstolen. ”Mark- och miljööverdomstolen tillåter därför enligt 5 kap. 5 § lagen om mark- och miljödomstolar att domen överklagas till Högsta domstolen”.
– Det kan tyda på att det finns ett värde i att överklaga. Jag har kallat till ett extrainsatt ksau på måndag där vi ska besluta om vi ska överklaga till Högsta domstolen eller inte, säger Sven Tornberg.

En bekräftelse

RYM Markutveckling AB motsätter sig att mark- och miljödomstolens dom ändras. I ett pressmeddelande skriver RYM att Haparanda stad agerar i strid med lagen och ägnar sig åt baggböleri. RYM har under processernas tid erbjudit olika förhandlingslösningar men kommunen har inte velat komma till förhandlingsbordet. Domstolens beslut öppnar upp bland annat krav på ersättning från kommunen för de driftskostnader bolaget fått bära.

– Jag är glad att jag åter igen fått rätt i miljödomstolen, det bevisar att kommunen måste följa lagen. Det är skönt för de boende att veta att det är kommunalt huvudmannaskap som gäller och kommunens skyldighet att sköta området. Det är en bekräftelse att det är tryggt att bo på Skönvik, invånarna har rätt till samma service som alla invånare i Haparanda kommun har, säger Mattias Styrman, RYM Markutveckling ab.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Aprilskämt föll inte alla i smaken

Haparanda stads aprilskämt om att ransonera preventivmedel för att öka barnafödandet fick en del skratt, men många ansåg skämtet vara smaklöst och rent av sexistiskt. 

Företagare uppmärksammades på gala

På lördagen den 22 mars hölls Näringslivsgalan i Övertorneå. Utmärkelser som Årets företagare och Årets hederspris delades ut på den välbesökta galan. ”Det här lever jag på länge”, säger Elisabeth Holmgren som tog emot hederspriset. 

Monika ger ranvävning status som kulturarv

Monika Luiksaar Lunds arbete med att skriva en bok om den gamla traditionen i nordkalottområdet av att väva ranor, har uppmärksammats och nu skrivs den tornedalska ranvävningen in i den svenska förteckningen över levande kulturarv. 

Bönder – en utrotningshotad art

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Pesula Lantbruk är en av två aktiva i Haparanda kommun. ”Pappa brukar säga att snart är bönder så sällsynta att folk börjar peka och säga, att titta där går en bonde”. 

Film på meänkieli prisades

Filmen Rörelser fick premiär för inbjudna gäster. Det handlar om den första långfilmen på meänkieli.