fbpx

Uppdatering från regeringens pressträff

Alla inresande från Storbritannien måste uppvisa ett negativt test på covid-19 vid inresa till Sverige från Storbritannien.

Det uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens under onsdagens eftermiddag. Beslutet gäller från den 1 januari 2021 och får måste vara taget inom de senaste 72 timmarna före ankomst till Sverige och även göra ett coronatest direkt vid ankomst från Storbritannien till Sverige. Oavsett om testet är negativt eller ej så måste ett nytt test tas efter fem dagar.

Inreseförbudet mot Storbritannien och Danmark som regeringen beslutade förra veckan och flygstoppet gäller tills imorgon, med svenska medborgare undantagna. Näringsminister Ibrahim Baylan (S) berättade på presskonferensen att Sverige får ytterligare 2,2 miljoner doser av Pfizer-Biontech. Det innebär för Sveriges del att man har säkrat 6,7 miljoner doser av vaccinet från PfizerBiontech.

– Tillsammans med övriga inköpta doser kommer vi ha tillräckligt med vaccin för hela befolkningen, säger Baylan.

Sverige kommer att sälja vidare vaccin-doser från Moderna till Norge och Island, uppgav Ibrahim Baylan. På pressträffen ställde journalister frågor om ministrarnas shoppingrundor på köpcentrum under julen.

– Det är viktigt att alla följer rekommendationerna. I grunden handlar det om att hålla avstånd och undvika trängsel och det vet jag att mina regeringskollegor gör, sade Mikael Damberg. Han påpekade att det inte finns uppgifter om att statsministerns besök på Gallerian har lett till att det har uppstått trängsel.

– Vi vet att trängsel ökar risken mest för smittspridning därför måste man i varje enskild stund som individ själv ta ansvar för sitt beteende, säger Mikael Damberg.

Även uppgiften om att MSB:s generaldirektör har varit på Kanarieöarna lyftes, men var Dan Eliasson väljer att spendera sin semester är en fråga han själv får svara för, sade Damberg.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “Uppdatering från regeringens pressträff

  1. Bra att någon från regeringen är på jobbet, och inte i trängseln i fjällen eller på mellandagsrea i Stockholm eller Skåne. Det lär nog dröja till vi får höra ett nytt förmanande tal till folket om ”stanna hemma, undvik onödiga resor, hitta ej på undanflykter” etc. Men, vad spelar det för roll, nästa statsminister blir säkert en sosse ändå…såvida inte vi väljare tycker annat.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sjöräddningen planerar etablering i skärgården

Sjöräddningen planerar att etablera sin verksamhet permanent i Haparanda-Kalix skärgård. Och redan nästa sommar kan en räddningsbåt finnas på plats i Kalix för att en frivillig besättning ska kunna övas och senare etableras som sjöräddare.

Sveriges bästa skolkommun

För andra året i rad har Lärarförbundet rankat Övertorneå till Sveriges bästa skolkommun. Pajala klättar rejält och placeras som etta när det gäller lärartäthet. Haparanda tappar däremot placeringar.

HB presenterar: Värmeverket och jakten på den försvunna skatten

HB avslöjade 1 juni i år att VD Pär Gabrielsson vid Haparanda Värmeverk AB var engagerad som konsult i strid med lagen. Det gav snabbt resultat. Redan 4 juni begärde Värmeverket att få komma in med en självrättelse till Skatteverket. Det har lett till en omfattande skatt(e)jakt med målet minsta möjliga skatt för alla inblandade.