fbpx

Valdagen är här – då räknas rösterna

Idag, söndagen den 9 juni, infaller valdagen för EU-valet.

Sedan den 22 maj har förtidsröstningen varit öppen. Idag är den sista dagen då det är möjligt att lägga sin röst på parti och kandidat till Europaparlamentet.

I Sveriges stänger vallokalerna klockan 21:00. Efter det börjar vallokalerna räkna rösterna som inkommit.

Från klockan 23:00, när röstmottagningarna avslutas i hela EU, påbörjas den preliminära rösträkningen. Vid den preliminära rösträkningen räknas rösterna för de partier som förväntas kunna få mandat och Valmyndigheten presenterar en preliminär mandatfördelning mellan partier. Den preliminära rösträkningen fortsätter sedan under onsdagen efter valdagen, den 12 juni, då sent inkomna förtidsröster och utlandsröster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen räknas.

Under måndagen den 10 juni påbörjar länsstyrelserna den slutgiltiga rösträkningen. Till skillnad från det preliminära valresultatet redovisas nu röster på samtliga deltagande partier och även personröster.

Röstfördelningen för valet till Europaparlamentet uppdateras löpande tills att samtliga länsstyrelser har genomfört den slutliga rösträkningen. Därefter beslutar Valmyndigheten om mandatfördelning mellan partierna, utser ledamöter och ersättare för Sveriges platser i Europaparlamentet och fastställer det slutliga valresultatet. Det slutliga valresultatet brukar fastställas cirka en vecka efter valdagen.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka