fbpx

Valmyndigheten vill se förändringar i valsystemet

Valsystemet behöver förändras – och det snabbt, konstaterar Valmyndigheten i sin årsrapport för 2022 som överlämnats till regeringen.

– För att värna förtroendet för det svenska valsystemet och bevara den stabila grund som valsystemet vilar på är det viktigt att öka utvecklingstakten. Vi har i flera års tid framfört förbättringsförslag på en rad områden, men inget av förslagen har lett till konkreta förändringar. Om inte valsystemet underhålls löpande så äventyrar det säkerheten i systemet, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fem punkter lyfts fram som extra viktiga att förändra:

 • att valsedelsystemet ses över
 • att ställa högra krav på partier som ställer upp i svenska val
 • att regelverket för utlandsröstningen förändras
 • att säkerhetsarbetet med att skydda valens genomförande fortsätter
 • att Valmyndigheten ges viss föreskriftsrätt vad gäller genomförande av och säkerhet vid röstmottagning och rösträkning.

Merparten av behoven uppges ha lyfts fram i tidigare erfarenhetsrapporter. Frågan om valsedelsystemet behöver prioriteras i närtid.

– Så länge Sverige har en stor mängd olika valsedlar som presenteras och distribueras på olika sätt så kommer en rad problem att uppstå. Mängden valsedlar gör det också svårt för väljarna att hitta i röstningslokalerna och bidrar till köbildning, säger Anna Nyqvist.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Valmyndigheten vill se förändringar i valsystemet

 1. Vad som behövs i Sverige är 10% Riksdagsspärr.
  Då slipper vi Polsk riksdag med små skitpartier med vågmästarroll och oproportionerligt stor makt.

 2. Säger ju ingenting om inga konkreta förslag ges på hur de tänker genomföra de här förändringarna.

 3. tycker sd:erna att diselpriset är för högt idag? dom lova ett pris på 13 kr dagen efter valet. och vi har ett pris på ca 23 kr, lögnen vann valet. eller som sd säger att ”verkligheten” var en helt annan dagen efter valet. fortsätt ni och rösta på SD men kom inte sen och konstaera att vår demokarati är som i ugnern och i turkiet.

  • Jag tror inte att Sverige Demokraterna gör någon skillnad i detta super-korrupta samhälle vi lever i, så kallad SD politik har nog mer att göra med (SD, Social Demokraterna)
   Vi drar in all världens folk till vårt land, bra arbetskraft sägs det, men många lever på bidrag som gör att vi måste dra ner på de redan utsatta inhemska sjukpensionärerna, arbetslösa, äldre osv. Och sedan har vi det här med rasism; du behöver i princip bara fråga vad klockan är, och du är rasist.
   Rasist har i princip blivit ersatt av ”tusan också” ”se dig för” osv. Och de som pratar demokrati, det finns inte, det är ett minne blott såsom sunt förnuft.

 4. Lösningen är enkel. En valsedel med alla partier. Enkelt och kostnadseffektivt. Idag är det ett jädrans tjorv med valsedlar som ligger huller om buller och ibland är det någon ”tomte” som stjäl vissa partiers valsedlar.

 5. Vi behöver inte byråkraters trixande med valsedlarna. Vi behöver ett fullt utvecklat folkomröstningssystem.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka