fbpx

(V) ökar – snor mandat från (KD)

Enligt Valmyndighetens preliminära siffror ökar Vänsterpartiet i andel röster i Sverige: Foto: Anders Sjöberg

Socialdemokraterna är fortsatt största parti i fråga om andel röster, men Vänsterpartiet stod för största ökningen. Enligt måndagens preliminära siffror av räknade röster ökade Vänsterpartiet med 4,1 procentenheter och landade 10,9 procent. Därmed får partiet ytterligare ett mandat i Europaparlamentet.

Nedan listas partiernas förändring i röstandel och mandat i EU-valet (förändring från föregående val inom parentes). Dessa är alltså baserat på de preliminära siffrorna som Valmyndigheten presenterat.

Socialdemokraterna
Andel röster: 24,9 procent (23,5 procent), +1,4 procent
Mandatfördelning: 5 mandat (5 mandat), +-0 mandat

Centerpartiet
Andel röster: 7,3 procent (10,8 procent), -3,5 procent
Mandatfördelning: 2 mandat (2 mandat), +-0 mandat

Kristdemokraterna
Andel röster: 5,7 procent (8,6 procent), -2,9 procent
Mandatfördelning: 1 mandat (2 mandat), -1 mandat

Liberalerna
Andel röster: 4,4 procent (4,1 procent), +0,3 procent
Mandatfördelning: 1 mandat (1 mandat), +-0 mandat

Miljöpartiet
Andel röster: 13,8 procent (11,5 procent), +2,3 procent
Mandatfördelning: 3 mandat (3 mandat), +-0 mandat

Moderaterna
Andel röster: 17,6 procent (16,8 procent), +0,8 procent
Mandatfördelning: 4 mandat (4 mandat), +-0 mandat

Sverigedemokraterna
Andel röster: 13,2 procent (15,3 procent), -2,1 procent
Mandatfördelning: 3 mandat (3 mandat), +-0 mandat

Vänsterpartiet
Andel röster: 10,9 procent (6,8 procent), +4,1 procent
Mandatfördelning: 2 mandat (1 mandat), +1 mandat

I Norrbottens län stod Vänsterpartiet också för en ökning. Enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten landade Vänsterpartiet på 13,4 procent av rösterna, en ökning med 4,1 procentenheter. Partiet blev därmed det andra största partiet bakom Socialdemokraterna som har starkt fäste i Norrbotten med 38,2 procent av rösterna, vilket är en ökning med 0,2 procentenheter.

Valdeltagandet i riket som helhet hamnade enligt de preliminära siffrorna på 50,7 procent. Antalet ogiltiga röster landade på 1,4 procent. Av de totalt 6.589 valdistrikten som ska räknas är 314 av dem så kallade uppsamlingsdistrikt. Dessa räknas inte förrän under onsdagen.

I Haparanda, Pajala och Övertorneå kommun blev Socialdemokraterna det parti som fick flest röster. I Pajala och Övertorneå landade Vänsterpartiet på andra plats, med ökad andel röster i båda kommunerna. Trenden bröts i Haparanda där Centerpartiet landade på andra plats i Haparanda, samtidigt som partiet stod för en kraftig ökning med 8,1 procentenheter från föregående val.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

5 kommentarer på “(V) ökar – snor mandat från (KD)

  1. Helt otroligt att folk röstar på V. Vi har Putin bakom hörnet, och vänsterpartisterna kommer att vara en del i en putinistisk grupp i EU. Förstår inte folk att det här är mycket allvarligt! Vad innebär vänsterstyret? En totalitär stat/EU?

  2. visst är det beklämmande att KD har en kristen? partiledare som rent av ljuger att EU-valet var en seger för partiet. förlora 3 % och främst förlora ett mandat. hur länge ska dom riktigt kristna som röstar på partiet låta detta fortgå? är det ingen i partiledningen som törs agera och avsätta denna ”ljugmaskin” och främst för hennes inkompetens!!

  3. Håller med föregående inlägg ang. KD och Busch! Främst att som enda parti förlora mandat i EU-valet och ändå utropa sig som vinnare!! Återkommande, senast i veckan, säger hon att svenska folket gett regeringen mandat att styra landet. I valet 2022 minska KD med 1 %, L med 0,9 % och M med 0,7%. Totalt förtroende från folket 29 %, en minskning totalt med 2,6 % från föregående val! Busch ser sig som vinnare även i regeringsfrågan! Skrämmande retorik!

  4. Återigen ser Ebba Busch KD som vinnare i EU-valet! Hon känner att man måste gripa tag i alla halmstrån när hon jämför resultatet med riksdagsvalet. Som alla förstår så är det två helt skilda val om inte så är det bara titta på valdeltagandet, lite drygt 50%! Jämfört med EU-valet 2019 så tappar KD ett mandat, alltså minus 1 men EB verkar ha det svårt med + eller -. Väldigt oroväckande att ha en sådan vice statsminister!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka