fbpx

Värmeanläggning skapar spänningar i alliansen

ÖVERTORNEÅ: Beslut om att kommunen ska köpa värmeanläggningen vid det särskilda boendet i Pello har inte blivit väl mottagen av alla i alliansen.Oenigheten gäller kommunstyrelsens beslut att köpa värmeanläggningen av Nya Älvgården ab för 1,1 miljoner kronor och överta driftansvaret.

Bolaget är hyresvärd för kommunen vid det särskilda boendet samt förskolan i Pello där värmeanläggningen ligger.

Mot beslutet reserverade sig Ole Lampinen, gruppledare för (SJVP). Det samma gjorde Mikael Kerttu (S) till förmån för sitt förslag om återremiss.

Ole Lampinen uppger att dålig handläggning ligger bakom reservationen – inte att lösningen skulle vara dålig.

Sedan har det, inom alliansen som består av (SJVP), (C), (V), (KD) och (ÖFA), funnits röster om en möjlig splittring på grund av oenighet om beslutet. Men Lampinen hoppas på ett bra alliansmöte och att ingen splittring sker på grund av frågan.

Förutom spänningar inom alliansen kommer (S) att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. Bente Moen Åkerholm (S) uppger att beslutet ska överklagas av flera skäl.

– Förfarandet har inte gått rätt till, det har skett formaliafel. Det finns KS-ledamöter, bland annat Tomas Mörtberg (C) och Roland Kemppainen (S), som självmant gått in och förhandlat med det privata och det har haft stor betydelse för beslutsutgången.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

22 kommentarer på “Värmeanläggning skapar spänningar i alliansen

 1. Var glada att ni har driftiga medborgare i Er kommun!
  Bråka inte om småsaker – samarbete löser oftast problem.

 2. Vad tänker sjukvårdspartiet uppnå med sitt agerande! Ni har ju själv stött förslaget enligt protokollen. I kommunstyrelsens arbetsutskott röstade 5 av 5, inkl en från sjukvårdspartiet för uppgörelsen. Därefter röstades det i KS, där 8 av 10 ledamöter röstade för förslaget, inklusive en från sjukvårdspartiet. Den andra tyckte att förslaget i sig är bra, men var ändå emot…. Att sedan ångra sina beslut och göra som sjukvårdspartiet med J Kummu som ledare, en helomvändning, med politiskt kaos som konsekvens, är att sänka kommunens anseende och rykte

 3. Vi som bor i kommun har länge annat sambandet mellan alla Pelloprojekt varför de är bra att någon som JK törs framföra detta. Jävsfrågan i en liten kommun är svår. De borde fler än
  M tänka på i sina handlingar.

 4. Johanna: Vilket parti representanter du? Om du är sk vilde-känns det ok att ta skattebetalarnas pengar för att sitta av tiden och låtsas tycka till på måfå?

 5. Man borde anmäla Övertorneå till uppdrag granskning så det skulle kom fram vad Mörtberg och kemppainen har sysslat med

 6. Ni röstar fram politiker som ska ta tillvara era intressen. 24 timmar efter att valresultatet är officiellt så är ni missnöjda. En politiker kan inte jobba timme för timme, utan hen måste ibland se år in i framtiden. Vad är bäst för kommunen? Är ni missnöjda så har ni chansen att förändra om ett par år. Efter att ha följt politiken i Tornedalen så ser jag i min spåkula att ni kommer att vara missnöjda oberoende av valresultatet. Har Mörtberg gjort olagliga saker så är det er skyldighet som kommunmedborgare att anmäla Mörtberg. I annat fall är ju ni en del av olagligheterna.

 7. ”Avgå nu” jag behöver inte googla för att veta vad som hänt under åren, då folk sagt en sak och det sedan visat sig betyda något annat. Jag har själv varit där, dock i så liten utstr. som möjligt då jag har svårt vara i samma rum som dessa människor som har förmågan att ljuga sig igenom allt, år efter år, till och med så skickligt så de tror på det själv.
  Varför är det då viktigare att granska dessa affärer då det bara är en del av allt? Brukar det inte vara så att media lyfter en fråga, M m fl duckar en stund och sen är stormen över, allt återgår till det normala och fortsätter i samma spår.

 8. Johanna, kör du med alternativa fakta? Omröstningen i Kommunfullmäktige 2018/12/17 gällande kommunalrådsposten stod mellan Thomas Mörtberg (c) och Roland Kemppainen (s). Ingen annan. Bara att googla så ser ni.
  Nå, det viktiga är att granska dessa affärer så att sanningen kommer upp i ljuset.

 9. Till Nickname. Man röstar faktisk på personer och partier med förhoppningen om att dom är hederliga och inte arbetar för egen vinning.

 10. Nickename. C fick inte flest röster i valet. Folket ville inte ha Mörtberg som kommunalråd. Men han köpte sig en allians av små partier. Till och med V hoppade över tröskeln när Mörtberg erbjöd en ordförandepost i en grupp som bara var en ”hittepågrupp”. Sedan verkar han och Roland K ha egen agenda bakom allas ryggar. För kommunens bästa? Nej, sitt eget givetvis. Så skyll inte på hur folket röstat. Alliansen får ta sitt ansvar och S får se till att R får kliva bort från sina poster. Ett oerhört svek är vad det är.

 11. Svar till ”avgå nu”. SD har som du säkert vet inte haft samarbete med nån utan fattat beslut utifrån vad SD bedömt varit bäst för kommunen. SD gav ett löfte att rösta med S om RK blev kommunalråd vilket ej skedde. Detta har SD även påtalat efteråt, att om RK blir aktuell så här S rösten från SD. Att S sedan har valt att gå en annan väg och ha BMÅ som försteman ledde då självklart till att det beslut som SD tagit gällande att stötta S inte gällde då inget förtroende finns för henne. Därav ”bytte SD sida från RK t M” om du nu vill se det så. Men fortsatt har SD inte haft ngt samarbete med någon.

 12. Ni som röstar i Övertorneå kommun har verkligen otur. Det verkar inte spela någon roll vem som styr kommunen, det är alltid fel parti och fel person. Hur röstar ni egentligen? Ett tips till er experter kan ju vara att ni lämnar soffan och engagerar er i politiken. Ni skulle ju kunna uträtta storverk. Fast det kanske är för jobbigt att lämna soffan och fjärrkontrollen.

 13. Resterande partier i Alliansen bör ta sitt ansvar mot oss kommunbor och omedelbart avsluta sitt samarbete med Centern. Det är inte ok att blanda in privat ekonomi med kommunens affärer. Har ni kommunens och oss invånares bästa i fokus så måste ni agera. Annars anser jag att även ni sitter på era platser för egen vinnings skull och då är vi illa ute.

 14. Nu kom alltså förklaringen till att kommunalråd Thomas Mörtberg drivit igenom Pelloprojektet: Pelloprojektet och nu ”Pelloaffären” är payback för privata lånet av AL på 2 miljoner kr.
  Även om Förvaltningsrätten friar så hoppas jag att folket fäller. Mörtberg måste avgå.
  Han lyckades kohandla för att bli kommunalråd, C fick bara 6 mandat av 25 i valet. Förutom alliansen köpte han över V med ordförandeskap i ekokommungruppen. SD fick nog också löften eftersom de plötsligt bytte sida från RK till Mörtberg.

 15. Skattebetalarna har ju röstat fram dessa Politiker…nu får dom stå sitt kast…

 16. Äntligen börjar sanningen komma fram!!!! Ryggkliande på hög nivå mellan företagare och politiker. Hoppas det finns journalister som vågar gräva och begära ut dokument från kommunen…..

 17. Önskar allt kommer upp på ytan vad som försiggår med skattebetalarnas pengar. Detta är bara toppen av isberget.

 18. Och nu kan vi fråga oss vems ärenden politikerna springer. Om man får spekulera helt fritt. Mörtberg hittade ett smidigt sätt att betala tillbaka på sitt ”eget lån” till AL och tog Kemppainen till hjälp som även han under sin tid som kommunalråd fått både ett och annat fixat (hm, kanske vi tar det en annan gång). Fru (s) ser nu sin chans att kliva över alla för att försöka kämpa sig upp. Lyckan kan ju bli kort när verkligheten kommer ikapp. Sen har vi sjvp som vänder som vinden. Gör oss alla en tjänst, ta era kappor och flyg iväg.

 19. HB ni är för sent ute, enl. NSD har Mörtbergs bolag fått ett lån av privata ägaren på 2 mille!!!!! Nu är det dags för Mörtberg att avgå, man gör inte kommunala affärer för egen vinning, trots att man är Centerpartist!

 20. Hela Pello-projektet skulle kräva en UG-granskning eller att HB tar tag i ärendet, avseende bl.a. relationen mellan kommunledning och privata ägaren!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.