fbpx

Vattenfall planerar för halverad vindkraftpark

Vattenfall söker tillstånd för halverad vindkraftpark i Pajala.

Vattenfall har idag, den 11 februari 2022, lämnat in en justerad ansökan om tillstånd att bygga vindkraftparken Käymävaara i Pajala kommun.

I den ursprungliga ansökan var ambitionen att bygga vindkraftverk med 58 turbiner. Enligt justeringen kommer vindkraftsparken att få 30 turbiner.

Anledningen är att teknikutvecklingen går fort och turbinerna har nu, jämfört med den första ansökan, blivit större och mer effektiva. Det innebär att Käymävaara kommer att kunna producera ungefär lika mycket förnybar el, cirka 800 GWh, som enligt den tidigare ansökan men med färre antal turbiner säger Erik Grönlund, projektledare för Käymävaara på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Det innebär att vindkraftsparken kommer att rymmas inom ett mindre område än den tidigare planen.

– Med färre turbiner har vi kunnat minska projektområdet med 22 procent men eftersom elproduktionen blir i stort sett oförändrad, kommer Käymävaara ändå att bidra starkt till en övergång till elproduktion utan fossila bränslen i Norrbotten, säger Erik Grönlund.

Elproduktionen från de 30 turbinerna uppges motsvara hushållsel till ca 100.000 hem, eller 0,5 procent av Sveriges totala elanvändning per år (ca 135 TWh 2020).

Ansökan kommer nu att behandlas av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Norrbotten och sedan skickas ut på remiss.

Vattenfall planerar för ytterliga en vindkraftpark i Pajala kommun, i Selkävaara. Den vindkraftparken planeras bli lika stor som Käymävaara, maximalt 30 verk.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Vattenfall planerar för halverad vindkraftpark

 1. När en hektar solpaneler tillverkar ström för drygt fyratusen hushåll bör detta jämföras med tillgången till tusentals hektar myrmark och nedlagd jordbruksmark i Tornedalen.Efter 40 till till 45 år går det att plocka bort allt utan nämnvärd miljöförstöring.Jag förordar solpaneler i stället för vindkraft.

 2. Som ni kanske vet så sker det stora industrisatsningar i norra Sverige.
  Fast ni kanske är emot det också. Vi ska väl leva på besökare och renlav. Hur mycket turister tror ni behövs för att vi alla ska kunna leva på det? Hur påverkar det miljön?

  I alla fall så kommer det vara ett rejält underskott på el i norra Sverige om inget görs inom 15år. Vi kommer ha Europas högsta elpriser. Är ni beredda att betala för det?

 3. Vindkraftsmonumenten blir färre men högre, alltså kommer de synas på ännu längre avstånd, blinkandet kommer kommer störa mer.
  Bullret från verken kommer trots minskat antal fortfarande ändå ta över lugnet i byn.
  Bra försök Vattenfall, men detta gör tyvärr ingen större skillnad.

 4. Så Käymäjärvi borna föredrar istället borgarnas mini kärnkraftverk med det risker detta innebär?! Man undrar vilka som störs av vindkraften i extrem glesbygd som i Käymäjärvi!

 5. Sen vill vi se Greta på barrikaderna.kämpandes för renar ock samer.eller hur är intresset för Det?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN