Region Norrbotten inför besöksförbud

För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik

För att minska smittorisk råder besöksförbud. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Från och med 3 mars råder besöksförbud på Region Norrbottens alla vårdavdelningar och obs-platser.

I ett pressmeddelande uppges att förkylningar, magsjuka och vinterkräksjuka, som är vanliga smittor under vinterhalvåret i Norrbotten, kan bli mycket allvarliga för inlagda patienter på sjukhus och hälsocentralernas obs-platser.

– Det här har hänt tidigare och är ren försiktighetsåtgärd i förebyggande syfte, som vi nu vidtar för att skydda våra patienter. För de allra flesta är influensa en mild sjukdom, men för våra inneliggande patienter på vårdavdelningar kan spridning inom sjukhuset få allvarliga konsekvenser, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, Region Norrbotten.

Personer som har särskilda skäl att besöka sina anhöriga ombeds kontakta vårdavdelningen för att planera besöket tillsammans med vårdpersonalen.

Anders Nystedt påminner också om de riktlinjer som gäller för Coronaviruset.

– Har du varit i områden eller länder där smittspridning förekommer under de senaste 14 dagarna, och har feber eller luftvägssymtom som hosta, andnöd eller halsont? Om ja, bege dig inte till en vårdmottagning. Läs på 1177.se om hur du kontaktar vården eller ring telefonnummer 1177, säger han.

Publicerad i ÖSTRA NORRBOTTEN, Svenska Taggar: , , , , ,
En kommentar om “Region Norrbotten inför besöksförbud
 1. Tvätta händerna när du är riktigt glad skriver:

  Riktigt bra beslut!

  Några tips till allmänheten, något som alltid bör tillämpas:
  – Tvätta händerna direkt du kommer hem, från jobb, skola/förskola, affären, när du fört ut sopor, lekt i trädgården etc.

  – Byt kläder efter skola/jobb/du varit på stan/läkarbesök osv. Du vet aldrig vem som suttit på stolen före dig.

  – Torka av telefonen med ytdesinfektion (ej handsprit, det ska vara ytdes. eller klorin) dagligen. Samt de gånger du använt telefonen med risk att du kontaminerat den med smutsiga händer. Tex. rengör mobilen efter jobbet.

  – Duscha efter jobbet, iaf om du jobbar nära andra.