fbpx

Analys: Värmeverksaffären omöjlig från första början

Haparanda värmeverk. Foto: Lisette Olsson-Höghäll.

HAPARANDA: Alliansens försök att sälja 51 procent av Haparanda värmeverk var omöjligt från första början. Snabb försäljning av viktig infrastruktur utan medborgarnas inflytande och utan upphandling skorrade illa mot demokratins grundprinciper. Dessutom underskattade man att kommunen har en vaken lokaltidning – en av demokratins grundpelare.

Alliansen slarvade också med att gå till grunden med vem som var den verkliga ägaren bakom Vasa Värme, nämligen ett Luxemburg-bolag som styrs av några unga finansmän från London. Och det har betydelse, inte minst för medborgarna.

Medan övriga media nöjde sig med intervjuer med politiker så gick Haparandabladet till botten med ägarskapet. Vi visade också att Vasa Värme-ägda Kalix värmeverk under fyra år hade skickat iväg 52 miljoner kronor som koncernbidrag till Vasa Värmes svenska moder, som i sin tur hade skickat 80 miljoner till Luxemburg-modern.

Största möjliga tystnad gällde i inledningen från kommunledningen. Men Haparandabladets reporter Lisette Olsson-Höghäll hittade i kommunens diarium noteringen ”försäljning av värmeverket” – utan några tillhörande protokoll.

Hon begärde ut en mejlkonversation mellan kommunalrådet Tornberg (C) och värmeverkschefen Gabrielsson och hittade ett mejl från 11 februari 2019 där Tornberg informerade Gabrielsson om Vasa Värmes intresse.

Den 1 nov kunde HB avslöja att kommunen ville sälja värmeverket i tysthet tio dagar senare. Kommunalrådet ville inte då avslöja vem köparen var.

HB:s ledare kritiserade samma dag bristen på insyn från medborgarna. ”Det kanske är Vasa Värme” undrade ledarskribenten. Någon dag senare kunde HB bekräfta att Vasa Värme var köparen.

Undertecknad, som är frilansande reporter med mer tid för grävande journalistik, fick uppdraget att gräva i saken och hela redaktionen i Haparanda involverades i bevakningen. Utöver Lisette som fortsatte bevaka kommunen, började Eva Spiik undersöka vad som gällde juridiskt och tidningens finska redaktör Pirita Jaako bevakade Torneås agerande eftersom städerna samarbetar och Torneå också ville vara med och lägga bud.

Bland annat kunde vi visa att ett beslut om försäljning utan upphandling troligen skulle ogiltigförklaras i förvaltningsdomstolen på grund av ”otillåtet statsstöd” eller ”olaglig försäljning”.

Alliansen försökte värja mot en storm av kritik från oppositionen samt från medborgare på HB:s insändarsidor och HBwebben. Välkända personer som Peter Waara och Gösta Klippmark var inte nådiga i sin kritik.

Beslutet sköts upp gång på gång. Torneå stad tilläts komma med ett anbud. Till slut tvingades alliansen begära hjälp av en jurist – som inte helt oväntat avrådde från direktförsäljning och varnade för problem vid en upphandling.

Slutresultatet blir att kommunen själv ska investera i en ny anläggning. Visserligen en stor investering, men förväntade vinster från värmeverket torde räcka till både räntor och amorteringar – och åtskilligt annat. Låneutrymme finns för kommunen.

Anders Rönnqvist (Sjvp) går visserligen med på centerns senaste beslut, men vidhåller fortfarande att det ur finansiell synpunkt hade varit läge att sälja eftersom kommunen står inför stora investeringar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Analys: Värmeverksaffären omöjlig från första början

  1. Den politiska majoriteten består av fyra partier C, Sjvp, M och Kd. Vi har i konsensus beslutat att inte nu sälja någon del av Haparanda Värmeverk AB.
    Det beror i huvudsak på den juridiska komplexiteten som en öppen upphandling innebär.
    Centern och Sven Tornberg kan inte avgöra något ärende ensam, oavsett vilket. De beslut som tas görs i samverkan i koalitionen!

  2. Jag som hade tänkt ge en hyllning till Tornberg och Centern, kanske förtjänar de en liten då man insett verkligheten.
    Frågan är hur de styrande i kommunen resonerat kring en försäljning, kan tänka mig hur Rönnquist och Wikberg sett på det hela.
    Det kan inte vara lätt när man suttit i opposition under en lång tid och vant sig vid att skärskåda s-styret, till att helt plötsligt måsta ta ansvar för beslut och att det är juridiskt korrekta.
    Men största och varmaste gratulationen till hela HB, journalistkåren och lite extra till Lars Pekka.
    Ni visar än en gång att ni behövs i Tornedalen!

  3. Vilket svammel bergen! Har du tittat på Haparandas ekonomiska framtid? Det är ett skakigt bo med ruttna markpålar.

  4. Tyvärr så är Haparandas ekonomi sådan att det inte finns utrymme för en nyinvestering när väl värmepannan är slut. Nu måste även reningsverket nyinvesteras.

  5. Anders, som vanligt kör du din tirad om ”svammel” när SJVP:s argument inte håller. Säg som det är; du vill privatisera. Och det genom att sälja ut gemensamma egendomar. Vad står näst på tur? Kommunens skog?
    Dina finansiella analyser var korttänkta och dåligt underbyggda. I detta fall hade ni i de ”fyras gäng” inte ens en elementär koll på dels ekonomiska konsekvenser för ”gemene abonnenten” i kommunen, dels lagrummet, dels var någonstans arbetstillfällena verkligen skulle hamna (Happis eller Kalix).
    Gör om och gör rätt!

  6. Tipsa Allan L om det här han kommer säkert att köpa anläggningen och höja priserna till en nivå som nya älvgården (bra affär enligt råden i ötå) gynnar säkert kommunen

  7. Tack HB för att ni uppmärksammade detta. Vilket styre vi har för tillfället.

    Känns som våra politiker försöker göra så mycket de kan under dessa år, då de inte får fler chanser?

    Hört talas om tanke/tankar,diskussioner,analyser och verkligen nyckelordet TÅLAMOD? Ta till er och lycka till. Förhoppningsvis snart ett nytt styre med S….

  8. ”rönnen” gör ur finansiell synpunkt helt galna analyser. ok helt rätt ur Luxemburg företagets synpunkt men helt oförstående galen analys från skattebetalarnas sida.

  9. ” Dessutom underskattade man att kommunen har en vaken lokaltidning – en av demokratins grundpelare.” – Ja, det är ju Haparandas offensiv.

  10. Högmod går före fall – heter det.
    Dikeskörningen solkar alliansens trovärdighet som en stabil ledarkvartett för Haparanda kommun. Nu backar man (vilket är bra), men hade inte HB, de förhatliga Sossarna tillsammans med Kommunisterna samt folkopinionen (inkluderat Klippmark och Waara) markerat att denna galenskap osar illa, så hade ”de fyras gäng” sålt av Värmeverket till utländska klipparkapitalister och låtit ”Kalle Karlsson” m.fl. i Haparanda kommun finansiera holländska tandläkares pensioner. Glöm inte bort det inför 2022.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ.