fbpx

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Det nya värmeverket står klart. Men det blev ingen bränslelada, ingen tippficka för bränslelass och än så länge ingen ackumulator. Foto: Haparanda Värmeverk

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

26 kommentarer på “HB granskar: Vad hände med värmeverket?

 1. Har Haparanda kommuns politiker fattat beslut om att censurera inkommande e-post från vissa privatpersoner? I så fall när har beslutet fattats och av vem? Vad vet du om detta Anders Rönnqvist?

  • Jag vet inte vad detta har med Värmeverket att göra?
   Politikerna (där jag varit delaktig) har INTE fattat något beslut om att censurera inkommande post.
   Varför denna fråga?
   Är någon medborgare missnöjd med hur man behandlas/hanteras/bemöts/i ett ärende inom den kommunala byråkratin ska man begära en överprövning av ärendet hos Förvaltningsrätteno.se.ro.se

   • Anders Rönnqvist varför hänvisar du till Förvaltningsrätten när det är ni politiker som ska ta tag i saker? Är det ett försök att skylla ifrån?Du sprider ju felaktig information! Hur många år har du varit politiskt aktiv utan att veta att det är politikerna som ska ta tag i kommunens problem? Vad vet du om censuren?

   • Vad vet du om censuren Anders Rönnqvist? Hur har du agerat om censuren?

 2. Gör Haparandas politiker och tjänstemän något annat än lyfter arvode och lön?!

 3. Likadant med busstationen gamla var det inget fel på placeringen av den nya är i vart fall helt fel och Haparanda Tornio texten runt taket är obegripligt för folk flest som inte är från trakten

  • Vad har busstation med värmeverket att göra ?????
   Håll dig till ämnet istället .

  • Även de som är från trakten har tittat på bokstäverna utan att se vad de ska föreställa! Förvirrande och fult! Dåligt planerad var hela byggnaden och området. I Haparanda tycks saker göras utan större eftertanke.

   • Obefintlig kompetens förstod vad jag menade behövdes det en ny bussterminal kalix har 17000 invånare men gamla busstationen fungerar än idag

  • Det var väl politiker och tjänstemän med orealistiska ideer som inbillade sig att en stor arena skulle byggas på gränsen och att människor från olika håll skulle åka buss till Happis, och då skulle nya busstationen ligga nära denna fantasibyggnad. Det enda som verkat snurra i skallen hos vissa är ju att bygga något så nära finska gränsen som möjligt. Men vi med sunt förnuft vet att älven delar länderna och att städerna inte kan byggas ihop.

  • Dessutom stannar bara en bråkdel av de finska bussarna vid nya busstationen!

 4. Haise vähäsen palanen käryy.har politiker varit inblandade så har det fått kankse lite bonus.särpt er så håller butjetten!!

 5. Vad säger fd kommunalrådet Sven Tornberg som tycks vara idel positiv till onödiga värmeverkskonsulter och inkompetenta tjänstemän? Vad säger fd vice kommunlarådet Anders Rönnqvist? Vad säger nya kommunalrådet Nina Waara?
  I Haparanda kommuns verksamheter saknas transparens!

  • Sjukvårdspartiet är det enda partiet i Kf som konsekvent och löpande begärt adekvat information om det pågående investeringsprojektet. Vi har ett flertal gånger krävt politiska diskussioner i KsAu/Ks. Vi har konsekvent avvisats av Alliansen med kso Sven Tornberg i spetsen med motiveringen att inte lägga sig i. Styrelsen fick därför övriga partiers förtroende att slutföra debaclet. Sjvp har därför yrkat på icke ansvarsfrihet för bolagsstyrelsen och Årsredovisningarna för 2021 och 2022 som beslutats om i Kommunfullmäktige.

   • Anders Rönnqvist, har ni i Sjukvårspartiet gjort något åt det stora problemet med att kommunens tjänstemän vägrar lämna ut allmänna uppgifter och handlingar? Det är ett problem som funnits i många år vittnar flera om. Har andra partier gjort något åt det? Tycker ni att kommunens tjänstemän ska följa lagstiftningen eller ska de få fortsätta göra som de vill?

     • Nej Anders Rönnqvist, Förvaltningsrätten hanterar inte det. Det är ni politiker som ska ta tag i problemen. Du har inte studerat offentlig rätt? Föreslår att du studerar offentlig rätt.

     • Varför har inte Sjukvårdspartiet och övriga partier tagit reda på fakta INNAN de godkänt något?

   • Anders Rönnqvist, har ni gjort något åt problemet med allmänna uppgifter och handlingar som inte lämnas ut? Varför lyssnade ni på Sven Tornberg angående värmeverket? Ni kunde ju själv kräva att få svar!!
    Varför vill Sven Tornberg inte folk ska få insyn i vad som pågår inom Haparanda kommun?

    • Noterar att det är knäpptyst från politikerna!! Vill ingen svara och berätta vad som händer inom kommunen? Har ingen koll? Alla bakom flötet?

 6. Det hade varit bättre att ett bolag byggt värmeverket och Haparanda hyrt det av bolaget.

 7. No de är inte något nytt, detta kallas för Happisstuket, undrar mig när man slutar att göra saker två tre gånger innan det blir någolrlunda bra. Nu har vi två värmeverk 😮 iaf.

 8. Har konsultjänsterna upphandlats enligt gällande lagstiftning? Vem har godkänt allt vansinne?

 9. Vilka personer från kommunens sida har varit inblandade?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.