fbpx

Hett stoff om värmeverket i HB

Konsulterna i värmeverksskandalen i Haparanda verkar ha agerat som ungar i ett bollhav på IKEA – fast i stället för färggranna bollar har konsulterna rumlat omkring i ett ”hav” av pengar och egna fakturor! Och på något sätt fått igenom kopierade kostnader månad efter månad, år efter år i stigande ”penningvärde”?

Hoppas alla Haparandabor som betalar skatt läser Haparandabladets artikel och redovisning över vilka ”kostnader” som runnit mellan fingrarna på kommunen och tydligen accepterats av kommunens högsta ledning (läs kommunalrådet Sven Tornberg)?

Några av konsultbolagen har ju varit smartare och ansträngt sig att variera konsultkostnaderna varje månad för att se mer ”arbetsmässiga” ut?

Jämfört med bollhavet fullt av pengar så har Pajala kommuns ”lekstuga” stannat vid en sandlåda med hink och spade och inget bollhav med prasslande sedlar och ”kopierade månadsfakturor”. Hedrande! Dessutom har man valt ”lekkompisarna”
– inte alla fick vara med och leka. Hedrande igen. Det finns gamla gubbar som fortfarande har hedern i behåll – man blir nästan tårögd!

Att det sedan finns kommunalråd i Haparanda (bara?) som ja, sitter nöjd, och inte reagerar på något sätt är ju minst sagt märkligt – meeen, det är ju inte hans egna pengar som det handlar om, eller är det fel och fult sagt?

Med förhoppning att Haparandaborna lusläser HB från den 4/6 sidorna 6-7 – kanske ändrar det till och med den politiska ställningen kommande val i gränsstaden Haparanda –
en slags ny (guld-)gruva i Tornedalen!

Topsecret business

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Hett stoff om värmeverket i HB

 1. Man tar sig för pannan! (Ursäkta ordvitsen!)
  Men, ärligt…vad sysslar dom i Hapda fjärrvärmervekets ledning med? Mjölkar pengar till sina gamla jobbarpolare med stålar så dom får en skön pension till sig själva!? Ge er nu va? Hoppas styrelsen kräver svar varför konsultkostnader på flera miljoner behövs för inköp av nytt fjärrvärmeverk?
  Kräv en extern utredning av oberoende part omgående!
  Och låt inte kso vara inblandad – ned tanke på hans försvarande av hela förfarandet!

 2. Orkar inte läsa om såna här nyheter nån mer. Man blir alltid lika deprimerad av att läsa sånt här och vad kan man göra åt saken. Inget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han