fbpx

Analys: Värmeverksaffären omöjlig från första början

Haparanda värmeverk. Foto: Lisette Olsson-Höghäll.

HAPARANDA: Alliansens försök att sälja 51 procent av Haparanda värmeverk var omöjligt från första början. Snabb försäljning av viktig infrastruktur utan medborgarnas inflytande och utan upphandling skorrade illa mot demokratins grundprinciper. Dessutom underskattade man att kommunen har en vaken lokaltidning – en av demokratins grundpelare.

Alliansen slarvade också med att gå till grunden med vem som var den verkliga ägaren bakom Vasa Värme, nämligen ett Luxemburg-bolag som styrs av några unga finansmän från London. Och det har betydelse, inte minst för medborgarna.

Medan övriga media nöjde sig med intervjuer med politiker så gick Haparandabladet till botten med ägarskapet. Vi visade också att Vasa Värme-ägda Kalix värmeverk under fyra år hade skickat iväg 52 miljoner kronor som koncernbidrag till Vasa Värmes svenska moder, som i sin tur hade skickat 80 miljoner till Luxemburg-modern.

Största möjliga tystnad gällde i inledningen från kommunledningen. Men Haparandabladets reporter Lisette Olsson-Höghäll hittade i kommunens diarium noteringen ”försäljning av värmeverket” – utan några tillhörande protokoll.

Hon begärde ut en mejlkonversation mellan kommunalrådet Tornberg (C) och värmeverkschefen Gabrielsson och hittade ett mejl från 11 februari 2019 där Tornberg informerade Gabrielsson om Vasa Värmes intresse.

Den 1 nov kunde HB avslöja att kommunen ville sälja värmeverket i tysthet tio dagar senare. Kommunalrådet ville inte då avslöja vem köparen var.

HB:s ledare kritiserade samma dag bristen på insyn från medborgarna. ”Det kanske är Vasa Värme” undrade ledarskribenten. Någon dag senare kunde HB bekräfta att Vasa Värme var köparen.

Undertecknad, som är frilansande reporter med mer tid för grävande journalistik, fick uppdraget att gräva i saken och hela redaktionen i Haparanda involverades i bevakningen. Utöver Lisette som fortsatte bevaka kommunen, började Eva Spiik undersöka vad som gällde juridiskt och tidningens finska redaktör Pirita Jaako bevakade Torneås agerande eftersom städerna samarbetar och Torneå också ville vara med och lägga bud.

Bland annat kunde vi visa att ett beslut om försäljning utan upphandling troligen skulle ogiltigförklaras i förvaltningsdomstolen på grund av ”otillåtet statsstöd” eller ”olaglig försäljning”.

Alliansen försökte värja mot en storm av kritik från oppositionen samt från medborgare på HB:s insändarsidor och HBwebben. Välkända personer som Peter Waara och Gösta Klippmark var inte nådiga i sin kritik.

Beslutet sköts upp gång på gång. Torneå stad tilläts komma med ett anbud. Till slut tvingades alliansen begära hjälp av en jurist – som inte helt oväntat avrådde från direktförsäljning och varnade för problem vid en upphandling.

Slutresultatet blir att kommunen själv ska investera i en ny anläggning. Visserligen en stor investering, men förväntade vinster från värmeverket torde räcka till både räntor och amorteringar – och åtskilligt annat. Låneutrymme finns för kommunen.

Anders Rönnqvist (Sjvp) går visserligen med på centerns senaste beslut, men vidhåller fortfarande att det ur finansiell synpunkt hade varit läge att sälja eftersom kommunen står inför stora investeringar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Analys: Värmeverksaffären omöjlig från första början

 1. Den politiska majoriteten består av fyra partier C, Sjvp, M och Kd. Vi har i konsensus beslutat att inte nu sälja någon del av Haparanda Värmeverk AB.
  Det beror i huvudsak på den juridiska komplexiteten som en öppen upphandling innebär.
  Centern och Sven Tornberg kan inte avgöra något ärende ensam, oavsett vilket. De beslut som tas görs i samverkan i koalitionen!

 2. Jag som hade tänkt ge en hyllning till Tornberg och Centern, kanske förtjänar de en liten då man insett verkligheten.
  Frågan är hur de styrande i kommunen resonerat kring en försäljning, kan tänka mig hur Rönnquist och Wikberg sett på det hela.
  Det kan inte vara lätt när man suttit i opposition under en lång tid och vant sig vid att skärskåda s-styret, till att helt plötsligt måsta ta ansvar för beslut och att det är juridiskt korrekta.
  Men största och varmaste gratulationen till hela HB, journalistkåren och lite extra till Lars Pekka.
  Ni visar än en gång att ni behövs i Tornedalen!

 3. Vilket svammel bergen! Har du tittat på Haparandas ekonomiska framtid? Det är ett skakigt bo med ruttna markpålar.

 4. Tyvärr så är Haparandas ekonomi sådan att det inte finns utrymme för en nyinvestering när väl värmepannan är slut. Nu måste även reningsverket nyinvesteras.

 5. Anders, som vanligt kör du din tirad om ”svammel” när SJVP:s argument inte håller. Säg som det är; du vill privatisera. Och det genom att sälja ut gemensamma egendomar. Vad står näst på tur? Kommunens skog?
  Dina finansiella analyser var korttänkta och dåligt underbyggda. I detta fall hade ni i de ”fyras gäng” inte ens en elementär koll på dels ekonomiska konsekvenser för ”gemene abonnenten” i kommunen, dels lagrummet, dels var någonstans arbetstillfällena verkligen skulle hamna (Happis eller Kalix).
  Gör om och gör rätt!

 6. Tipsa Allan L om det här han kommer säkert att köpa anläggningen och höja priserna till en nivå som nya älvgården (bra affär enligt råden i ötå) gynnar säkert kommunen

 7. Tack HB för att ni uppmärksammade detta. Vilket styre vi har för tillfället.

  Känns som våra politiker försöker göra så mycket de kan under dessa år, då de inte får fler chanser?

  Hört talas om tanke/tankar,diskussioner,analyser och verkligen nyckelordet TÅLAMOD? Ta till er och lycka till. Förhoppningsvis snart ett nytt styre med S….

 8. ”rönnen” gör ur finansiell synpunkt helt galna analyser. ok helt rätt ur Luxemburg företagets synpunkt men helt oförstående galen analys från skattebetalarnas sida.

 9. ” Dessutom underskattade man att kommunen har en vaken lokaltidning – en av demokratins grundpelare.” – Ja, det är ju Haparandas offensiv.

 10. Högmod går före fall – heter det.
  Dikeskörningen solkar alliansens trovärdighet som en stabil ledarkvartett för Haparanda kommun. Nu backar man (vilket är bra), men hade inte HB, de förhatliga Sossarna tillsammans med Kommunisterna samt folkopinionen (inkluderat Klippmark och Waara) markerat att denna galenskap osar illa, så hade ”de fyras gäng” sålt av Värmeverket till utländska klipparkapitalister och låtit ”Kalle Karlsson” m.fl. i Haparanda kommun finansiera holländska tandläkares pensioner. Glöm inte bort det inför 2022.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka