Anmäler gränsvakterna för övervåld

Micael Blomster var med om ett ovanligt bryskt bemötande när han skulle åka över gränsen. Foto: Marianne Berglund

Micael Blomster har anmält de finska gränsvakterna efter en mycket våldsam behandling när han skulle åka över gränsen till Finland i Aavasaksa.
– Gränsbevakaren uppträde mycket nonchalant och ville hela tiden bara försöka visa sin makt. Jag har polisanmält honom för övervåld. I värsta fall kör jag det hela till EU, säger Micael Blomster.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

25 kommentarer på “Anmäler gränsvakterna för övervåld

 1. Va ni gnäller , svensk stanna i Sverige och finne i Suomi… vad är problemet,…..

 2. För oss har gränsbevakning här uppe i Karesuando varit en chock. Vi bor på svenska sidan men har åratal vistats mycket i makens mors stuga på finska sidan. Vi har alltid levt här uppe i karantän. Grannen bor två kilometer från oss och annars är det också sällan man träffar folk. Kanske ibland när man tankar och handlar mat 2-3 gånger i månaden. Nu när vi åker mellan gränsen har det uppstått problem. Vi visar pass, en av oss har dubbel medborgenskap, vi betalar alla avgifter, el, försäkring mm av stugan i finska sidan mm. Vi har alltid hela vårt liv både arbetad i Finland eller Sverige, samma sak med boendet. Släkten finns på bägge sidor. Våra frilufts intressen är också i båda sidor av gränsen. Att Finland stänger gränsen för oss kommer att påverka vårt synsätt gentemot Finland resten av vårt liv. Vi kommer att bli av med allt på finska sidan och aldrig någonsin sätta våran fot på den sidan. Sonens företag kommer aldrig att ha något med Finland att göra. Att Finland inte värderar våran kultur här uppe mer och använder hysterin mot oss är djupt sorgligt. Gränsen ha blivit den nya Tornedalsmuren som bevakas av beväpnade gränsvakare. En sak är säker, finska politiker förstår ingenting av kulturen och livet här uppe.

 3. Nu måste regeringen/Riksdagen ta ansvar och stänga gränsen mot findland. Vi kan inte ha finska boomers här som hostar,spottar och är allmänt ohygieniska. Regeringen måste skydda sinna medborgare mot Corona smitan. Snälla finnar!! Stanna hemma!! Vi vill inte ha er smitta här i Haparanda. Ni är välkomna när ni är smitt fria.

 4. Ingen land villa ha inte svenska turister, tänkä varför inte.Gränsvakting gör bara sitt arbete, så tyst nu.

  • Svammel, hoppas Sverige stänger gränser, så slipper vi alla finnar här, eftersom vi smittar dom,stanns hemma finnar,,,,

 5. nu hände det även mig idag 7/7 jag fick inte komma över till finland fast min fru har dubbel medborgaskap skall jag ha rättighet som familje medlem att följa med.orsaken till att vi for över var att vi hade beställd jordgubbar som vi skulle hämta.

  • Var någonstans står det att du ska ha samma rätt? Har aldrig hört någon som sagt att man har samma rätt bara för att man har en familjemedlem med dubbla medborgarskap.

  • Jordgubbar finns i Sverige, varför åka till finska sidan för den skull? Fattar inte, som läget är nu som det är??

 6. Hela EU var ju ursprungligen just för att förhindra krig och att ha en gemensam plan.

  Men här ser vi hur det fungerar i praktiken. Alla länder gör olika och som dom vill inklusive Sverige.

  Jag tycker vi borde få en folkomröstning om EU om vi ska vara kvar eller inte. Allt samarbete är ju bara ensidigt!

  Kommer nog bli ett dyrt ”samarbete” också.

  Hoppas Haparandas politiker förstår det här i alla fall gällande fortsatt ”samarbete” med Torneå…

 7. Vad många här försvarar gränsvakternas beteende. Sedan har man stora protester i USA mot polisens övervåld på en kriminell person.

  För det första förstår inte jag att EU ens tillåter det här!

  Men när det gäller den här saken skjuter våra grannländer bara sig i foten. Blir nog mindre resande i framtiden.

  Jag hoppas bara våra större medier tar tag i saken.

  Ni pratar om trevliga gränsvakter. Jag skulle säga olika villkor för olika gränsvakter. Finland har inte ens gemensamma regler där och vet inte ens vad som gäller.

  Jaja, åk över ni med era finska pass. Jag hoppas nu Finland håller stängt ännu längre så det påverkar deras ekonomi ännu mer 💩

 8. Läs hela historien på haparandabladet innan ni dömer någon,

 9. Både Norge och Danmark har väl också beväpnade gränsvakter.
  Inte bara Finland. Och dom gör väl sitt jobb som dom beordrade göra.

 10. Det är ju bra att €u blottläggs på detta sätt. Så mycket för ett enat €u..Dom olika medlemsländerna kör sina egna race. Och vill dom inte ha Svenskar in till Finland så vill dom ej, därav vakterna. Det har blivit som en landskamp detta med Covid-19. Snart kan vi spela resultatet av smittan.

 11. Jag har aldrig haft problem med ”gränsvakterna”. Men om Du är stor i käften så får du behandling därefter.

  Så Mikael du måste nog fundera på ditt eget beteende och ditt ärende till Finland kanske inte var bra nog för passage.

  • Om du läst artikeln en aning noggrannare så hade du sett att han sen 2008 är boende i finland och även innehar ett finskt pass. Äger bostad i finland samt bedriver företag där som är registrerat där. Svårt att hitta en mer giltig orsak

 12. Det är ju lite hur man uppför sig.
  Beter man sig som en som en egoist så kan det bli en känsla att dom är lite för ivriga.
  Nu menar jag absolut inte personen i artikeln.
  Har aldrig haft några som helst problem att ta mig övergränsen..
  Men jag har haft en godkänd orsak.
  Gränsövervakarna gör bara sitt jobb och jag tycket att dom gör det bra.

  • Inte jag heller, aldrig haft nån problem att fara över gränsen. Så trevliga och artiga varenda gång. Dom gör bara sitt jobb. Tummen upp!

 13. Gränsvakterna behöver inte vara så otrevliga, det känns som att man är kriminell när man åker till Finska sidan, bara för att plantera blommor till mammas grav. Så nu väntar jag på att gränsen ska vara öppen som vanligt, Finland får vänta.

 14. ”Världens fredligaste gräns” Det låter löjligt. Sen efter andra världskriget har det inte varit så mycket vapen på gränsen, som idag under corona19. De vill öppet visa sin makt med pistoler hängande på bältet. Det är inte första gång de har gjort olagliga saker. En nygift par åkte eller hade tänkt åka över till Torneå. Gränssoldaterna stoppade dem på gränssen och tvingade frun ut ur bilen och hon fick promenera tillbaka till Haparanda. Hon är svensk medborgare. Mannen är finsk medborgare. De tror att vapen ger mera makt. Samarbetet mellan tvillingstäderna har säkert viljan kvar att göra saker lättare för för båda sidor gränssen. Tyvärr visar verkligheten något helt annat, när det behövs som mest.

  • Alpo Pelkonen:

   Vad hade vapen med den historien att göra? Ena personen hade ej giltiga skäl att åka över gränsen uppenbarligen och om då personen i bilen inte själv ville vända om och stanna på svenska sidan med sin fru, ja då är lösningen att hon hoppar ur bilen och går. Snacka om att du gör en höna av en fjäder med din snyfthistoria. Gränsvakterna har bara agerat som de ska låter det som.

 15. Efter att ha lyssnat på inslaget på radion idag, så har gränsvakterna enbart hanterat en besvärlig person som inte följt vakternas instruktioner. Enligt inslaget har de rätt enligt finsk lag att agera som de gjorde mot person som gör motstånd.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.