fbpx

Anstalten i Haparanda utökas

Anstalten i Haparanda. Foto: Eva Spiik

Anstalten i Haparanda ska utöka antalet platser tillfälligt under minst 10-15 år framåt.

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren fattade i måndags beslut om vilka anstalter i landet som ska utökas för att klara det akuta platsbehovet.

Kriminalvårdschefen i Norrbotten, Jan Wallin, fick det positiva beskedet att Haparanda hör till anstalterna som ska utökas. Beslutet innebär att tillfälliga byggnader, moduler, ska uppföras inom anstaltens område.

– I Haparanda har vi haft 19 platser, och det nya blir mellan 46 och 49 platser. Och det är positivt, och innebär att man dels säkrar anstaltens existens men också får cirka 13-14 heltidstjänster till, säger Jan Wallin till Haparandabladet.

Även anstalten och häktet i Luleå kommer att utökas. På häktet ska antalet platser ökas från nuvarande 37 till 43. Och på anstalten ska antalet platser ökas från nio till 48-52.

– Vi påbörjar nu direkt en verksamhetsbeskrivning för Luleå och Haparanda so ska vara klar i september. Och från slutet av augusti ska projektgruppen börja jobba. Inriktningen är att det ska vara klart, och att klienterna ska vara på plats under nästa år, säger han.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Anstalten i Haparanda utökas

 1. Vilka är de som sitter i fängelse i Haparanda? Alltså upp till 70-90%? Varför behövs nya fängelser och utökade platser i hela landet?

 2. och det är moderaternas skatte sänkar politik när dom regerade som är grogrunden i dagens gängvåld. dom drog ner på polisutbildningen, anslagen till tullen, rasera vårt försvar, mindre anslag till sociala sektorer, högerpatrasket med centern verkar inte fatta att skattesänkningar med mindre pengar till det offentliga ger dessa utslag. men miljonärerna lever gott på stureplan.

 3. affe- Men mderaternas valretorik hur dom ska bekämpa gängvåldet börjar ju bli pinsamt främst för deras talesperson i frågan. vår regering har skött ärendet med galans. moderaterna med stöd av kd har väl bara kvar i sin ”verktygslåda” att införa dödsstraff som den högsta straffskalan. hjälper de? se på deras drömsamhälle usa. den högsta kriminaliteten i världen är i usa. trots dödstraff på skalan.

  • Med galans?
   Brottsligheten skenar, Sverige är värst i Europa när det gäller dödligt våld från brottslingar.

   Sedan så är inte borgarna bättre än det nuvarande styret. Denna ”utveckling” har pågått i årtionden. Oberoende av vilka som styrt landet.

  • Har skött ärendet med galans? Under Löfven har gängkriminaliteten exploderat.

 4. till ”från holmen” verkar inte fatta logiken. brottsligheten minskar då brottslingarna blir dömda till fängelsestraff!!!!! därav utbyggnad. ok vet sd:s politik som går ut på att hyra fängelseplatser hos deras favoritdiktatorer som orban i ungern och erdogan i turkiet.

  • Ej liberal politik, är du fullkomligt faktaresistent? Inser du inte kopplingen mellan invandring och ökad brottslighet? Hur svårt kan det vara att googla på gäng i Göteborg, klaner och brott osv? Låt Erdogan behålla lycksökare och andra illegala invandrare. Om nuvarande styre med s, mp, c,v, mfl får fortsätta sin masdinvandringspolilik kör Sverige rakt mot stupet, mot bättre vetande. Om du inte vet bättre kan jag meddela att Norrbotten ligger ca 30 år efter storstäderna söderut. Här uppe har man börjat notera hedersvåld och annan kriminalitet, sen länge är det vardag söderut. Att sen Chefredakör Örjan Pekka kallar de som röstar på SD för ”brunskjortor” (i samband med asylkaoset 2015 ) är nog en större grej för hen än för mig…

 5. märkligt alltså… enligt väl insatta politker i regeringsställning så minskar brottsligheten…varför bygga ut då

  • Om brottsligheten minskar så kanske det till viss del beror på att allt fler döms till fängelse, och till längre straff, så att behovet av fler platser på anstalterna därmed ökar?

 6. Nu ökar kriminaliteten ännu mer i Haparanda precis som på andra orter där anstalter finns.

  • Var har du hittat den statistiken.
   Kan du dela med dig så jag kan få läsa om det.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Så kan Kamprads arv utveckla Tornedalen

Haparandabladet bjöd in några erfarna näringslivsstrateger och politiker för att intervjua dem om idéer för utveckling i Tornedalen. Mötet ledde till sju projekt för företagsutveckling i Tornedalen, som alla borde kunna finansieras av de 570 miljoner som finns kvar från Ingvar Kamprads testamente,

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen.