fbpx

Anstalten i Haparanda växer så det knakar

Anstalten i Haparanda. Foto: Eva Spiik

Eventuellt kan upp till 150 personer få sin försörjning som kriminalvårdare i Haparanda nästa år.

Till våren utökas anstalten i Haparanda med 27 platser och ett 20-tal tjänster. Och nästa år kan anstalten växa med ytterligare 104 platser och drygt 80 tjänster.

Kriminalvårdens generaldirektör fattade nämligen i måndags ett inriktningsbeslut om att det ska skapas ytterligare 400 platser på sex slutna anstalter i landet, bland annat i Haparanda.

Enligt kriminalvårdschefen i Norrbotten, Janne Wallin, har de ”provtryckt” för 104 platser. Men om det blir så kommer en djupanalys att avgöra.

Ger GD grönt ljus så är det dock inte omöjligt, enligt Wallin, att anstalten kommer nästa år att ha 150 anställda, inklusive vikarier.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Anstalten i Haparanda växer så det knakar

 1. Jättebra för våran by…även vården behöver folk…
  Nu är det bara att hugga i…

 2. märkligt måste man ju få tycka…Våran minister Morgan Johansson samt andra höjdare inom Socialdemokraterna tjatar om att brottsligheten aldrig varit så låg som den nu är i Sverige, lika fullt byggs det nya och större fängelser samtidigt som det talas om att återöppna gamla nedlagda fängelser.. kan man misstänka att det är någon/några som far med lögner ang kriminalvårdens stora expansion vad gäller förbättringsanstalter… även vore det intressant att få veta vad slags folk som hamnar i dessa våra fängelser….

 3. Mycket intressant och med en statlig arbetsgivare, där varken kommunen med sina besparningar eller någon affär med försäljningssiffror spelar roll.

  Mycket bra att vi får lite konkurrens om arbetstagare också och inte av arbetsgivare som det hittils varit.

  Kanske även kommunen börjar så småningom lyssna på sina medarbetare? Redan nu görs helsidesannonser om vikariebrist, men det är ju ingen som längre vill jobba åt en arbetsgivare som skiter i sin personal.

 4. Bra på alla sätt! Haparanda har begåvats med det vi känner som fängelse sen 1860-talet och själv har jag haft min inkomst därifrån i över 20 års tid!!!

  • Örjan: Att fängelset med vissa inventarier ”andas gårdagen” visste man ju redan. Kul att du inte gör det trots 20 åt på fängelset! Hatten av för dig. Guldklocka om 5 år.

 5. Vilka meriter ska man ha för att kunna jobba på fängelset? Vilken utbildning?Lön? Är det någon som vet?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.