fbpx

Besöksförbudet upphör

Från och med den 1 oktober upphör besöksförbudet på särskilda boenden för äldre i Sverige.

Under en presskonferens i tisdags berättade socialministern Lena Hallengren (S) att beslutet grundar sig på den minskade smittspridningen i samhället, de åtgärder som redan vidtagits ute i äldreomsorgens verksamheter tillsammans med nya myndighetsföreskrifter och rekommendationer.

Generaldirektör Johan Carlson uppgav att ett generellt besöksförbud inte längre är en rimlig åtgärd med tanke på den stora inskränkning det innebär för äldre.
Han sa vidare att det nu är verksamheternas ansvar att skapa goda förutsättningar för att de boende ska kunna ta emot besök på ett säkert sätt. Samt att det är varje besökares eget ansvar att följa rådande rekommendationer.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Besöksförbudet upphör

 1. En tanke bara…
  Tänk dessa invandrare, vars anhöriga är långt långt borta.
  När sågs de senast ?
  Många har haft det tufft i ett halvår nu, pga Covid-19.
  Svårt att träffa våra äldre anhöriga.
  Detta måste väl ge oss lite empati mot dessa människor som flytt undan krig och elände, som längtar efter deras nära och kära.
  Bara en tanke som slog…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.