fbpx

Covid-19 bekräftat hos bärplockare i länet

Region Norrbotten har fått besked om misstänkt covid-19-smitta på ett bärföretag i länet. Därför har samtliga plockare testats.

Redan i juni hade smittskyddsläkaren Anders Nystedt möte med länets bäruppköpare, tillsammans med länsstyrelsen. Syftet med mötet var att hitta tydliga råd och rutiner om covid-19 smitta skulle uppstå bland bärplockare, meddelade Region Norrbotten under torsdagen.

Smittskydd och bärföretaget arbetar nu tillsammans för att hantera den uppkomna situationen. Risken bedöms som liten att smittan kommer föras vidare om de smittade agerar enligt riktlinjerna. Regionen följer utvecklingen och agerar efter den bland annat genom att ge fortlöpande råd till bärföretaget.

– Vi vill hjälpa bärplockarföretagen att minska risken för att smitta uppstår. Det är av största vikt att företagen agerar snabbt för att förhindra smittspridning vid misstanke om covid-19 på en anläggning, säger Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “Covid-19 bekräftat hos bärplockare i länet

 1. Nu är begåvningsreserven på offensiven en visste redan för 1,5 år sedan vad som skulle göras. En tror att svenskarna plockar bär i Finland (vilke skämt) åk 10 km utanför och kolla vilka bilar som är här dom har ett – efter bokstäverna. Ifjol körde Finska bärföretag buss in i Sverige 30 tal bärplockare kom ur bussen och in i skogen, blev själv vittne till det hela 40 km från Haparanda. Hade inget arbetstillstånd i Sverige men i Finland. Det kallar jag solidaritet. Kolla skillnad mellan gränskommunerna var smittan finns och sluta och svamla Torneå verkar klar 1 senaste månaden.

 2. Det är Socialdemokraterna & Co som vill få bort ”köttberget”…

 3. om alla lokala arbetlösa och bidragslyftande skulle jagas ut och plocka bär så slapp vi dessa hitresande bärplockare…Skicka även ut alla som lyfter Socbidrag för just bär och skördearbete…

 4. När ska det ta slut. Jag har väntat på operation i ett år, nu är det fastställt att det ska ske till hösten , om inte covidsjuka förstör allt . Min väntetid beror på att covidsjuka går före i vårdkön. Utan operation överlever jag inte. Det är en mardröm som jag lever i. När det äntligen börjar ljusna så kommer thailändare hit med covid.

 5. Är det inte företagets ansvar se till att inte hela gänget insjuknar.Olämpligt att dom åker till affärer och ev smittar andra också.

 6. Det är illa att dessa bärplockare släpps hit utan några inresekontroller !!!
  Var på lokal mataffär och handlade och där fanns två bärplockare som sprang omkring utan munskydd.
  Huvva, vilken risk för smittospridning!

  • Jag ville införa smittskyddskontroller vid gränserna redan när epidemin började. Flockimmunitetsmyndigheten ansåg att det inte behövdes. Det gör de ännu.

   ”Viruset kommer inte utanför Kina”, ”Det är ingen risk för en stor smittspridning i Sverige”, ”Munskydd är helt onödigt” m.m.

   De har haft fel ända sedan epidemin började. Ändå tillåts de bara fortsätta. Där är det inga resultatkrav.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Bygger en digital hubb

Susann Svennemyr i Muodoslompolo ser gärna en digital mötesplats i byn och hennes vision sammanfaller med Pajala kommuns intentioner om att starta digitala hubbar i byarna. I Muodoslompolo är intresset för att jobba på distans stort.

Analys: Det blir nej till vindkraft

Den 11 oktober ska kommunfullmäktige i Pajala besluta om vindkraftsparken i Käymäjärvi som Vattenfall vill bygga. HBs analys visar att det blir ett nej och därmed ett kommunalt veto mot vindkraft. Men det förutsätter att normala jävsregler gäller annars är utgången mer oviss.

Grön våg i Tornedalen

”Det är en trend att folk väljer att bosätta sig på mindre orter. Det jag också noterar är att det inte är så att merparten flyttar till centralorten utan det är faktiskt två tredjedelar som flyttar in till byarna, så det är en liten grön våg känner jag”, säger Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg. HB har besökt två barnfamiljer som nyligen flyttat in i varsin släktgård.

Ny lärarduo i Pajala

Megan Robson och Anita Karvonen är båda nya lärare på Centralskolan i Pajala. Efter att ha bott på ett flertal platser i Sverige flyttade Anttisbördiga Anita Karvonen för två veckor sedan till Pajala. Hon och kollegan Megan Robson, från Vancouver i Kanada, ska dela på fjärdeklassarna.