fbpx

Det blev debatt om höjda avgifter

NORRBOTTEN: Regionpolitiker oeniga om höjda vårdavgifter.

Under tisdagens regionstyrelsemöte var en punkt på dagordningen förslaget om förändrade avgifter, bland annat att besök i primärvård och specialistvård (även via nätet) höjs från 200 kronor till 300 kronor, att besök på akutmottagningar höjs från 300 kronor till 400 kronor, och att uteblivet besök blir dubbelt så dyr, från 200 kronor till 400 kronor.

Enligt P4 Norrbotten blev förslaget debatterat av regionrådet Linda Frohm (M) och oppositionsrådet Anders Öberg (S).

Frohm menar att höjningarna görs som ett led i att få ordning på ekonomin, och att ändringarna beräknas generera  i 19 miljoner kronor åt regionen. Öberg menar i sin tur att detta får effekter för många grupper som inte har bra ekonomisk situation och inte råd med högre avgifter.

Frågan ska behandlas i februari av regionfullmäktige.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Det blev debatt om höjda avgifter

  1. Statsmannen(s):Vi kommer att använda våran rösträtten i nästa val. Demokrati ja tack.

  2. statsmannen (s):

    Visst kanske det gör mycket alla avdrag. Men den som nu har miljonlån på villa är ju inte direkt rik 😉

    Däremot håller jag med att låneavdrag och sådant borde avskaffas helt!

    Den gynnar ju egentligen i slutändan bara bankerna och gör att folk bara tar mer lån.

    Banken kan höja räntorna hur dom vill då folk får i alla fall dra av i skatten!

    Mycket märkligt när bolånen höjs helatiden fast vi ligger på minusränta.

  3. Höjda avgifter och personalbesparningar på golvet är bara till för att bekosta fler tjänstemän inom chefsbefattningar och administrationen.

  4. Det är bra att det höjs, vi får ändå mycket för pengarna. Inte blir det heller dyrare för någon enskild patient då frikortsnivån är låg. Att uteblivna besök höjs till det dubbla är bara bra, har man bokat besök och inte vill/inte kan komma så ska man avboka så att någon annan behövande får tiden istället

  5. och några ord om centern och deras s.k liberala reformer!! som ska vara bra för Sverige!! inte är dom bra för landsbygden i varje fall. de är fakta. nä bra för alla lantbrukare runt Stureplan kanske i stor Stockholm. fakta är att centern är ett riktigt högerparti som skiter i oss löntagare på skogsägares och lantbrukarens bekostnad. och låtsas vurma för alla egenföretagare. vilket svek politik detta parti framför. nä vi inom s ska sluta oss styras av extrem högerpolitik av ett litet parti som centern. fast jag tror dom själva tror sig ha majoritet på alla nöjeslokaler på Stureplan.

  6. och regionens backgård; han gömmer sig från media för kommentarer-. Varför? kanske skäms när han kollar partiets valprogram. tror och hoppas att svamlet inför kommande val inte ens har sitt samvete kvar och ställa upp och vilseleda dom som rösta på svamlet. fakta är att mig lura han inte. de är fakta, vilket stolpskott sjp är.

  7. Kolla på högerstyret i regionen. ang avgifts höjningarna. enl From ska ingen drabbas av avgiftshöjningarna. men ändå sparar regionen 19 miljoner på dessa höjningar. och ingen ska drabbas av nån höjning. hur i så fall kan man spara dessa 19 mille????? har ni märkt att när Frommen i nån intervju ler mer än vanligt så då är de nån lögn hon går ut med. ju mer hon ler desto mer ljuger hon om verkligheten. Skrämmande inkompetens av högern. Nä höj skatten för dom rika. – för deras skattenivå ligger bara på ca 12 %.

  8. Sverige ligger på 7;e plats i europa med de högsta skattetrycket. både Finland och Norge har högre skatte satser. En löntagare betalar med exvis med ränteavdrag på villa lånen ca 17 % i skatt på lönen. och dom i Danderyd med höga löner och ränteavdrag och rutavdrag betalar ca 12 % i skatt. en pensionär betalar ca 24 % i skatt. Det är fakta.

  9. Sedan om man och när man vill privatisera så borde man i första hand tänka på lämplighet.

    Det ska inte vara stora skattesmitarföretag som bara bryr sig om vinsten!

    Annars är ju privatisering också ett alternativ, ger ju mer makt åt oss som behöver tjänsterna.

  10. Håller med, och förstatliga även skolan!

    Vore nog bäst för alla, inte minst för elever och lärare. Få likvärdig utbildning och lärarna mer rättvisa löner!

    Saker som idag skiljer sig väldigt mycket beroende på vars man bor.

  11. Varför talar SAP med kluvna tungor om privat sjukvård.
    Jo. Alla riksdagsmän har privat sjukvårdsförsäkring.
    Lägg ner landsting/region och gör det statligt. Då skulle vi få samma vård i hela landet och vi skulle bli av med alla dessa högavlönade politiker och byråkrater.
    Politikerna och höga byråkrater i regionerna kostar skattebetalarna miljarder i höga löner, pensioner, fallskärmar mm.
    Vi skulle tjäna 100-tals miljarder på att bli av med alla dessa tärande politiker och kunde satsa pengarna inom vård/skola tex.

  12. Sjuksköterska inom Region Norrbotten:

    Visst är det så att det kostar men samtidigt har vi en av världens högsta skatter.

    Skatten ska ju gå till sjukvård och välfärd.

    Har själv INGET emot betala skatt men då skall det finansiera också saker!

    Vi har haft väldigt rättvis vård i Sverige som nu håller på kollapsa. Men dom rika vill väl att bara de rika ska få bra vård?!

  13. Bra med höjda avgifter. I Sverige får du fortfarande vård även om du inte har en krona i fickan. Vi har ett finmaskigt skyddsnät. Tyvärr så går vi mot ett samhälle där vi själva får skaffa sjuk- och vårdförsäkringar. Ett orosmoln är att Sveriges kommuner och Regioner är hårt skuldsatta. Börjar räntorna röra på sig uppåt, då blir det till att skära med en yxa i verksamheterna. Vi svenskar har levt över våra tillgångar. Vi lånar hejvilt. Över 120 kommuner går back och tvingas låna pengar. Lilla Luleå har lån på 1 miljard. Hur länge går det? Regionerna har mångmiljardskulder.

  14. Första åtgärden hos regionen bör självklart vara att omgående dra in all sponsring till länets elitklubbar med Luleå Hockey i bräschen. Nästa åtgärd; sänk chefslönerna och politikerarvodena!

    Höjda vårdavgifter slår brutalt hårt mot de svaga i samhället.
    Tänk om. Gör rätt.

  15. Sedan årtionden tillbaka saknar de styrande politikerna kompetens samt förståelse för verksamheten. Följdaktligen blir besluten därefter, dvs dåliga och kostsamma. Sjukvård är inte, och kommer aldrig att kunna jämföras med, industriell produktion. Ej heller är det en verksamhet som man tar lättvinnliga beslut om för att söka vinna kortsiktiga politiska poäng. Tror det bästa för sjukvården är om individer med erfarenhet och bakgrund från verksamheten får sätta sig ner och bestämma tjänster, processer, etc. Behov, Kvalité och inte minst arbetsmiljö skulle då sättas i fokus……..

  16. då när Sunderby Sjukhus byggdes och medborgarna hade farhågor om ekonomin inom NLL, då garanterades det från ledningen att ekonomin var stark och så skulle förbli nu när det nya sjukhuset kunde användas fullt ut…undrar vad det är som har saboterat den goda ekonomin…är det nån politiker inom landstinget som vågar ta bladet från mun och informera den gemena allmänheten hur det kunnat bli så här…

  17. kasta ut gänget i landstingshuset dom mest tärande i vårat samhälle sitter och äter upp pengarna som skall till sjuka o gamla sluta med allt svammel som pengar till kultur, länstrafiken mm mera

  18. Väldigt bra förslag! Vården går på knäna och att höja avgifterna blir ett enkelt sätt att få in en del pengar i alla fall. Sjukvården är fortfarande väldigt billig. Ett akutvårdsbesök för 400 kr är ingenting i jämförelse med vad den faktiska kostnaden är.

  19. Allt blir dyrare, men varför och åter varför ska det vara procentuellt så stora höjningar det handlar om???!

    Överallt bara sparar och sparar man sedan dessutom!

    Vi betalar ju skatt nästan mest i hela världen och ändå räcker inte pengarna 😕😠 var är felet?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”En enorm trygghet att vi är fem”

Från och med 1 september har Haparanda en ny politisk ledning, ett femmanna lag bestående av (C), (M), (KD), (SD) och (SJVP). Enligt nye kommunalrådet, Janne Lind (C), var de igång och jobbade redan den 30 augusti då de anser

Från Haparanda till Helgeandsholmen

Haparandas ledande socialdemokratiska representant Ida Karkiainen firar i höst tio år som riksdagsledamot. 

Öppet hus på Forslundsgården

På lördagen hölls öppet hus på den anrika Forslundsgården, där gästerna kunde ta del av processen med restaureringen. Besökandets skara bestod bland annat av representanter från länsstyrelser och familj till de gamla ägarna. 

Mäki säljer familjeföretaget efter 100 år

I 100 år har Mäkis lantbruk i Kardis ägts och drivits av samma familj. Mikael Mäki är tredje generationen lantbrukare på gården, men har nu tagit beslutet att gå i pension, och lämnar över handskarna till Irmantas Bockus och hans

Skratt och gråt bakom ett nytt läromedel i meänkieli

Enligt Susanne Redebo och Mervi Erkheikki, som har författat och idag lanserar ett digitalt läromedel på meänkieli, har det saknats ett modernt läromaterial för elever med grundläggande kunskaper i språket och som speglar elevernas vardag. ”Vi har under arbetet skrattat

Nu får 23 människor vila igen

Under söndagen kunde återlämnade kvarlevor begravas på Akamella ödekyrkogård 146 år efter att de grävdes upp och fördes bort. ”Det känns som att det blev en fin stund för dem här som nu får återbördas dit de hör hemma”, säger

Haparandas elever välkomnades tillbaka

På Aspstrandens skola välkomnades nya och gamla elever tillbaka efter sommaren av en sjungande lärarkår och ett hjärtligt tal av rektor Jarko Tuisku. 

En skärgårdsälskande sjöräddare med påbrå

Salmisbon Ida Svanberg är nybliven sjöräddare och en av få kvinnliga sjöräddare som finns inom ideella Svenska sjöräddningssällskapet. ”Det känns bra att känna att man kan bidra, inte minst till att fler vågar sig ut i vår vackra skärgård”, säger

Intresset för Norrbotten som turistmål ökar

Med säsongen i hamn har skärgårdsentreprenören Kim Innala goda förhoppningar för turistnäringen i Haparandas skärgård. Han har märkt en ökning av finländska och internationella turister i år, men menar att semestersäsongen gärna kan förlängas för att locka mer sydeuropeiska gäster.