fbpx

Det blir maktskifte i Sverige

När nästan alla röster var räknade stod det klart att Sverige får en ny regering.

Under onsdagens kväll kom beskedet att (SD), (M), (KD) och (L) tillsammans ser ut att få 176 mandat medan andra sidan, (S), (V), (MP) och (C) får 173 mandat.

Efter detta höll Magdalena Andersson (S) en pressträff där hon berättade att hon kommer idag, torsdag, att lämna in en ansökan till talmannen om att bli entledigad från uppdraget som statsminister.

– Ansvaret för den fortsatta processen kommer nu att gå över till talmannen och riksdagen. Och tills en ny regering har tillträtt kommer jag att leda en övergångsregering, i enlighet med grundlagens bestämmelser. Jag kommer också att agera på ett ordnat regeringsskifte, för mig är det en fråga om respekt för svenska folket och svensk demokrati, sa Magdalena Andersson.

Samtidigt har Ulf Kristersson (M) meddelat att nu börjar arbetet med att bilda en ny regering.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Det blir maktskifte i Sverige

 1. Man undrar vad vanligt folk tänker när man röstar fram det blåa blocket med lägre pensioner, a- kassa, och utförsäkring från försäkringskassan så tom cancersjuka får gå jobba, utförsäljning av allt statligt och bättre och lägre skatter till dem som redan har bra inkomst.
  Det är vad vanligt folk har röstat fram.
  Sen med en ledartrojka med Kristersson, Ebba och Jimmy alla med tvivelaktiga bakgrunder både privat och den politiska tillhörigheten.
  Det blir en dyster framtid och fattig tid vi ser framför oss.
  Det blir intressant att se vad de kan leverera, med tanke på den aggressiva politik man fört fram i valrörelsen.
  Elkrisen, Natoansökan,
  Bensin/ diselpriset, Gängkriminalitet, Vårdskulden efter pandemin osv.
  Det har de lovat att lösa bättre än sossarna.
  Och det ska ske nu!!
  Snacka går ju, men upp till bevis.

   • Jag tror att det blåa blocket tyvärr kan lyckas med det konststycket.
    Det blir inte bara sämre det blir värst.
    Det är lätt och vara i opposition, när man inte har något ansvar utan det är bara läpparnas bekännelse.
    Erfarenheter med borgerliga regeringar är inte så bra.
    Nu dessutom kryddat med sd.

 2. Det bästa med val resultatet är att miljöpartiet får inte vara med och bestämma vår framtid. Tanken från miljöpartiet är helt riktigt och vi ska värna om vår miljö
  men vi ska göra det i en takt där svenska folket inte lider av höga elpriser, höga bränsle kostnader, höga mat priser osv…. Miljöpartiet har styrt allt i åtta år pga att socialdemokraterna vill sitta högst upp och piedestalen och regera och nu ska dom sitta på åskådar läktaren

  • Ja, nog vore det bra om man hade möjlighet att tänka på miljön. Först och främst måste man väl ändå få tänka på sin egen överlevnad. Människan är en del av miljön och att utsätta folket för ”människoplågeri” som politikerna i mångt och mycket gör borde straffas, på samma sätt som djurplågeri.

 3. Äntligen,
  Halva Sverige gråter och kallar de som röstade blått för nazister , halva Sverige kan inte ha fel utan det är nog de röd gröna som borde vakna . Det har ingenting med nazism och rasism att göra utan många röstade blått pga andra anledningar som tex våldet som pågår för fullt och även många med utländsk härkomst röstade SD 👍

 4. ni som jobbar i gruvnäringen i kiruna och malmfälten så rekommenderar jag er och facket och förbereda er för en general strejk. varför? jo för att den mörk blå/bruna regeringen redan nu förbereder sig att sälja ut lkab till kvartalskapitalisterna i ryssland och kina. de är fakta. då får dom in några miljarder för att fortsätta sänka skatterna för oss vanliga arbetare med max 300 kr i månaden. för liberal politik går ju ut på att sälja ut allt som är bra för oss arbetare med skatteintäkter till vård och omsorg. men det gillar inte liberal som centern. varför inte? jo för deras ideologi går ut på att allt ska styras av privata aktörer. går dom med förlust men då ska vi skattebetalre gå in med stöd. vilken jävla ideologi de är. för privata ägare i tex lkab om dom utvisar en förlust under 1 år så kommer dom att lägga ner hela verksamheten. de är fakta enl liberal politik enl centern. kommande försäljningar från moderaterna med kd i spetsen är vattenfall, svenska kraftnät, försäkringskassan, af. redan centern gjort, m.m.

 5. ”lille min sida” mannen verkar ha ljugit svenska folket rakt i ansiktet. före valet skulle dom vara överens om politiken på några områden. men han visste troligen inte att en regering ska vara överens om minst 100 politikområden. han vet inte ens hur hans regering kommer att se ut. Tablåå. och SD kommer att minimera budgeten för svt och sr. så ingen mello, sport eller underhållning i svt i framtiden. och sen vill sd styra vilka nyheter som får publiceras som i deras drömländer som ungern, polen, turkiet ryssland. svt och radion kommer att bli en statsstyrd media av sd. vill arga männen ha det så?!! det verkar så. fast dom arga männen vet inte nått om hur ett samhälle fungerar. dom har gått på sd:s löfte om att bränslepriserna kommer att gå ner med 9 kr/litern. männen kommer att bli besvikna. de kommer aldrig och ske.

 6. Äntligen

  bästa av allt var nog se att Annie Lööf avgår det är till stora delar pga hennes politik ”nej till SD” som fått fler o fler att välja annorlunda

 7. Underbart… äntligen! Känns väldigt bra att de vidriga Social(anti)demokraterna fick lämna makten!

  • Många SD riksdagsledamöter kommer att förvildas när borgarna återigen förverkligar sin så kallade arbetslinje. I verkligheten är detta överföring av medel från utanförskapet (pensionärer etc.) och till de välbeställda. Försnillandet sker med hjälp av ”avgifter” (täcknamn för skatter) som kompenseras med frikostiga ”skatteavdrag” för de välbeställda. Detta går tvärtemot SD vallöften. Riksdagens SD vildar kommer därmed att orsaka regeringskris. De rödgröna har ju nyligen återställt pensionerna till någorlunda rimlig nivå och från den sidan kan borgarna inte få voteringshjälp. De blåa bör skrota sin arbetslinje och istället anta förra Statsministerns invit till samarbete. Dagens oroliga tid är i behov av politiskt ansvarstagande.

   • Anti, på tal om försnilla, SOSSARNA har ju stulit hela pensionskassan.
    Vi har dessutom lägsta pensionerna i EU.
    Dyraste bränslet.
    Högst antal skjutningar, pensionärer har inte råd laga sina tänder medan folktandvården gratis lagar tänderna åt utlänningar.
    Och på tal om löften.
    (S)Försvarsminister lovade att vi inte skulle gå med i NATO.
    Det har varit fritt fall i välfärden sista 8 åren.
    Att nån boende häruppe kan rösta S, MP, C och V är ofattbart.
    75% är ”Gråsossar” som röstat ”VÄNSTER” hela sitt liv.
    Och att några dagar efter val prata om brutna vallöften är löjligt.
    Du ska få se Anti.
    En SD, M, KD Regering med Åkesson vid rodret vore det bästa men inget är värre än en rödgrön röra.
    Anti, oroa dig istället för Nyans.
    Nyans=islamister som jobbar för Sharialagar och Jihad.

    • De blåbruna får låta sina ”vill” vallöften vara fläsk, det finns inte finanser att genomföra dessa utan löntagarnas och pensionärernas besparingar. Dom har borgarna länsat tidigare i olika omgångar. Exempelvis finansminister Gösta Bohman som med ett leende från örsnibb till örsnibb reade ut löntagarfonderna till finansvalpar som de sålde efter några dagar till 500 % vinst. Till sin hjälp hade Bohman budgetminister Mundebo vars enda uppgift var att teckna utlandslån. Och ni må veta att det sved rejält att amortera dessa. Nu vet jag att de blåas regeringsinnehav blir kortvarig och inte hinner köra Svea Riket i konkurs. Svidande amorteringar och avgifter blir det med säkerhet. Hoppas att de blåa antar S inviten

 8. Magdas avskedstal innehöll rätt mycket bitterhet, men det kanske blir så när man inser att man varit del av ansvaret för åtta bortkastade år för Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN