fbpx

Finland begränsar resorna från Sverige

Inrikesministeriet i Finland bekräftar: Regeringen begränsar nöjesresorna för Sverige och Estland igen, rapporterar svenska Yle på tisdagens eftermiddag. 

Inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä bekräftar att Finlands regering kommer att begränsa reglerna för inresa från Estland och Sverige på grund av att coronaläget i de länderna har försämrats. I samband med att Finlands regeringen beslutade om att öppna gränsen för ester och svenskar till Finland den 11 september, så beslutade man också att vidta åtgärder om läget åter försämrades.

För närvarande råder fri inresa till Finland utan krav på karantän från länder som har registrerat högst 25 coronafall per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna. Sverige och en rad andra länder har överskridit den siffran, och nästa måndag kommer därför bland annat Estland, Sverige och Norge att börja omfattas av karantänsrekommendationen, rapporterar Svenska Yle.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten rapporterades 1.598 fall under vecka 37. Det är 266 fler fall än föregående veckan och en ökning jämfört med medelvärdet för veckorna 34-36. Andelen tester som var positiva i laboratorieanalys var 1,2 procent, samma nivå som vecka 36. Nationellt var incidensen 15,5 fall per 100.000 invånare under vecka 37 men incidensen över 14 dagar (vecka 36 och 37 sammanlagt) var 28 fall per 100.000 invånare. Vad beskedet från finska inrikesministeriet innebär för gränslandet i Tornedalen är ännu, under tisdagseftermiddagen oklart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

22 kommentarer på “Finland begränsar resorna från Sverige

 1. Men hur blir det nu?

  Får de vid väg 99 fortsatt åka över till Finland? Eller blir det totalstopp igen?

  Kan inte HB ta reda på hur det ligger till för oss som bor i Sverige eller vet inte ens finnarna själva hur dom kommer göra om något som börjar gälla om 5 dagar?!

 2. Dags att bygga en mur mot Finland som finnarna får betala. Nog skulle det bli klösmärken på den finska sidan. Sedan är det mycket att önska om finsk redovisning av sin smitta -lika lite som i öststaterna och NordKorea.

  • Sköt ni era norrbottniska smittofall. Det stiger ju dagligen så vi finnländare sköter vårat om man är så intresserat om antal smittade i i Finland så thl informerar 2 gånger per vecka. Iltasanomat visar aktuella coronaläget dagligen kommunvis även lapin kansa informerar norrbottniska fall som förresten är ju knappt nåt att jämföra med svenska coronafall nästan 1800smittade varan nästan 90döda så hoppas att Finland stänger gränsen

   • Vore de inte då vettigt för finländare att stanna på finska sidan, eller hur?

 3. Ett sånt kvalificerat svammel från Finlands sida, vilket många av kommentarerna här också pekar på. Om finländare tillåts resa fritt i Sverige, borde de ju – enligt logikens alla regler – också sättas i karantän. Viruset frågar inte efter nationalitet!
  Många talar om Sveriges position i detta och att myndigheterna agerar tveksamt. Jag håller inte med om det, snarare tvärtom menar jag att incidens och immunitet hänger nära samman, och att så länge som ett vaccin saknas, kommer viruset att sprida sig genom de flesta befolkningslagren och förr eller senare penetrerar den finska barriären.
  Inkonsekvensen finns hos finnarna – faktiskt rekordartat. Hur kan man vara så förbålt inskränkt att tro att så fort finnen korsar gränsen är hon eller han immun mot viruset. Men inte tvärt om.
  Nej, låt den finska SISUn styra sig själv och låt vårt östra grannland isolera sig i sin egna självförhärlighet.
  Leve den stängda gränsen, åt båda håll!

 4. Om trafiken från Finland till Sverige fortsätter som tidigare så är det här beslutet ett stort skämt!

 5. Nöjesresor?? Är det något nöje att besöka Finland?? Ett öststat. Med beväpnade vakter vid gränsen.

 6. Nu är det bara att vänta på att Corona i Finland ökar till Sveriges nivå så öppnas gränsen till Finland på vid gavel av finska myndigheterna.

 7. Eftersom Sverige inte har stängda gränser kanske Finland borde stänga sina gränser för utresa från Finland eftersom Finnarna som vill besöka Sverige tydligen riskerar att bli smittade och ta med sig viruset tillbaks till sitt hemland?

 8. Var ju det man befarade med 25 falls regeln (25 per 100000), nu kan det bli ännu svårare än tidigare att passera gränsen

 9. En stängning var helt väntat. Finnarna öppnade bara en tid för att följa EUs regler.

  Att finnarna kan springa omkring fritt i Sverige beror ju på det svenska styret som tyvärr inte har stängt våra gränser.

  • Annikki, du låter väl bli att besöka Sverige? Om inte, berätta gärna varför du ändå tar risken att umgås med smittbärarna.

 10. Kortvarig glädje, ”Berlinmuren” byggs upp igen? Finnarna kan komma och åka som dom vill, men ej svenskarna…………….

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare.