fbpx

Finsk läkare vill stoppa pendling

NORRBOTTEN: I finska Lappland misstänks fall av coronasmitta vara kopplad till pendeltrafiken över finsk-svenska gränsen.

Enligt finska public servicebolag Yle menar Markku Broas, infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus,  att det finns klara tecken på detta.

Pendlandet mellan Finland och Estland är förbjudet, och enligt Broas borde samma regler gälla mot svenska gränsen med tanke på att tusen personer åker fram och tillbaka över gränsen varje dag.

– Smittorna kan komma från den svenska sidan och leda till fler fall på den finska sidan och öka epidemirisken. Och vice versa, visserligen, säger han till Yle.

I Lappland och i Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt har man bekräftat 19 fall.

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Yle kontakten till Sverige i Lappland är aktiv och att de därför har velat att den nödvändiga trafiken ska få fortsätta.

Enligt henne kommer de dock att föra diskussioner om läget, efter att de har fått hälsomyndighetens senaste uppskattning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

6 kommentarer på “Finsk läkare vill stoppa pendling

 1. Bra ”observer”, det här är ingen tävling. Hoppas att det går bra för båda länderna oavsett hur man agerar.

 2. Vem gör rätt? Är det fi eller sv det visar sig sen allt är över. Så har det varit efter alla krig analysen göres då allt är över.
  Sluta spekulera gör som respektive landas ledare säger.
  Hälsar en som lyder och har tänkt fortsätta med det.
  Obs! Det här är ingen tävling!

 3. Om Haparanta Tornio Twin City kommer att vara helt stängd?

  Jag undrar hur kan Markku Broas vara så säker att coronasmittan kommer från Pajala trakten? Jag tvärtemot har starka misstankar att Helsingforsborna förmedlade coronasmittan till Finska Lappland när tusentals turister från Södra Finland vandrade till finska Lapplands hotell och till stugor. Finska regeringen borde isolera till exempel delar av staden i Helsingfors, eftersom coronavirus är det mest utbredda i Helsingforsregionen.

 4. Hotellen kan säkert erbjuda billigt långtidsboende till dessa gränspendlare på bägge sidorna av gränsen.
  Funkar nog inte för alla men säkert för endel.

 5. Med tanke på att de styrande i Sverige inte gör i stort sett någonting för att stoppa viruset så förstår jag finnarna. Övriga världen stänger, Sverige fortsätter som vanligt. Inte ens skolorna har stängts. Andra länder vill snart inte ha att göra med Sverige öht.

 6. När regeringen stängde av Nyland(Helsingfors med omkrets)från övriga Finland, så skulle arbetsresor tillåtas, och nu, måndag morgons prognos, passerar 30000-40000 bilar mellan landskapen in och ut, köerna tar nästan en timme, 6-10 km långa på vissa ställen och poliser uppmanar i TV:n till ”samåkning” i coronatider! Allt för att minska köerna. Det finns närmare 1000 fall av corona i Helsingfors. Jämför då Tornedalens passage på 2500-3000 per dygn. Dagens 44 fall i Norrbotten och 17 fall på finska sidan. Stängningarna ett skämt eller politik? Uttalanden av vissa visar protektionism.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Nu tar kvinnorna plats

Fler kvinnor tar plats på ledande positioner i kommunen den här mandatperioden.
– Det är viktigt att hälften av befolkningen också är representerade inom politiken. Ska vi lyfta jämställdheten i vår kommun så måste politiken visa vägen och vara ett föredöme, säger kommunalrådet Nina Waara (S).