fbpx

Reagerar på att hela kommuner inte räknas som gränssamhälle

Lättnader för gränsövergång trädde i kraft i måndags. Men de gäller inte alla som bor i tornedalskommunerna.

Dessa lättnader betyder att även svenska medborgare, som bor i ett gränssamhälle, får ta sig till Finland för att till exempel handla.

Men av Gränsbevakningsväsendets riktlinjer framgår det att detta inte gäller hela Haparanda kommun – utan endast tätorten samt byarna längs väg 99 samt området mellan vägen och riksgränsen.

Även i resten av svenska Tornedalen omfattar begreppet gränssamhälle de som bor i närheten av väg 99 samt mellan vägen och riksgränsen.

Detta har väckt reaktioner och Tornedalsrådet gör ett yttrande till finska inrikesministeriet.

– Tornedalsrådets ställning är att våra medlemskommuner (bortsett från Kiruna där endast byarna Vittangi och Karesuando hör till området) uppfyller kännetecken för ett gränssamhälle genom så väl historia, kultur, rörlighet av arbetskraft, näringslivets servicestruktur, barn och ungas utbildning och fritidsaktiviteter samt befolkningens sociala förhållanden, uppger Tuula Ajanki, vd.

Personer som ska till Finland bör ha med sig, förutom bevis på identitet, till exempel personbevis där det framgår var personen är bosatt. Dessa finns på Skatteverkets hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Reagerar på att hela kommuner inte räknas som gränssamhälle

 1. Hur kan Haparandabladet publicera sånt här? Jag kommer att skicka de här skriverierna till större finska tidningar.

 2. Helt meningslöst…
  Beslut utan tanke.
  Som om typ Nikkala vore mer drabbat av Covid-19 pga närmare fastlandet…alltså väster räknat.
  Maktmissbruk kallas detta.

 3. Kan man ej komma överens på det politiska planet, så använder man den den militäriska organisationen Gränsjägare, med andra ord så har Finland blivit en totalitär militärstat. Dom har sina läromästeare i öster. Släng ut dessa från EU och avsluta business. Inför restriktioner såsom EU gör mot Belarus. Många av de politiska makthavare i landet och lokalt bör förbjudas att besöka Sverige och EU.

  • Mycket bra skrivet!

   Just så är det.

   Fast Sverige borde gå ur EU. Så att vi slipper betala massa ekonomiska stöd till dessa andra EU länder.

 4. I andra artiklar ältas det om skallmätning, och kväner (vad det nu är?) och att svenska tornedalingar- men absolut ej med svenska som modersmål- ska få en ursäkt från svenska staten för att förtida generationer under 1800/1900-talet måste lära sig svenska i svenska skolor. Vilken jäkla tur att det blev så! Tänk om de mer fundamentala STRT:arna fått som man velat, och man fortfarande bara talat meänkieli/finska om man bott väster om väg 99, vilka hade man talat med då?

 5. Östatssyndromet är Finlands signum. Det enda som gäller är att visa sin makt och kontrollera. Avskriv allt som gäller samarbete med ”miniryssland”

  • Detta är ju otroligt idiotiskt. Nu har man hittat på en ny gränsdragning. Räknas nu till ex Marielund till områden som ligger tillräckligt nära väg 99? Samma skit tycks finnas även i Tornio. Stan tycks ta slut vid rondellen till Prisma och Outokumpu enligt Gränsbevakningen. Ligger den finska regeringen verkligen bakom detta?

 6. De finska beslutEN liknar mer och mer en lek i sandlådan. Och gränsvakterna leker där med sina upphittade regler.

 7. Går ju att ha kontroll. Ta betalt en femhundring av den som skall besöka grannlandet. Tas ut som en avgift med fint namn..

  • Allt är snart glömt igen…..
   Alla åker över som vanligt, fast man idag säger att jag inte ska dit nå mer.

 8. Kan inte förstå hur Sven kan ställa upp på firandet om gränsöppningen med dessa förutsättningar. För vi är en kommun eller skall vi splittra kommunen. Tycker att vi kanske måste strunta i Finland, eftersom inte kommunens medborgare är välkomna. Dags att stänga gränsen mot Finland så slut med snusinköp.

 9. Varifrån kommer informationen att endast området längs väg 99 klassas som gränsområde? I riktlinjerna på Gränsbevakningsväsendets hemsida nämns inte detta någonstans vad jag kan se.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.