fbpx

Reagerar på att hela kommuner inte räknas som gränssamhälle

Lättnader för gränsövergång trädde i kraft i måndags. Men de gäller inte alla som bor i tornedalskommunerna.

Dessa lättnader betyder att även svenska medborgare, som bor i ett gränssamhälle, får ta sig till Finland för att till exempel handla.

Men av Gränsbevakningsväsendets riktlinjer framgår det att detta inte gäller hela Haparanda kommun – utan endast tätorten samt byarna längs väg 99 samt området mellan vägen och riksgränsen.

Även i resten av svenska Tornedalen omfattar begreppet gränssamhälle de som bor i närheten av väg 99 samt mellan vägen och riksgränsen.

Detta har väckt reaktioner och Tornedalsrådet gör ett yttrande till finska inrikesministeriet.

– Tornedalsrådets ställning är att våra medlemskommuner (bortsett från Kiruna där endast byarna Vittangi och Karesuando hör till området) uppfyller kännetecken för ett gränssamhälle genom så väl historia, kultur, rörlighet av arbetskraft, näringslivets servicestruktur, barn och ungas utbildning och fritidsaktiviteter samt befolkningens sociala förhållanden, uppger Tuula Ajanki, vd.

Personer som ska till Finland bör ha med sig, förutom bevis på identitet, till exempel personbevis där det framgår var personen är bosatt. Dessa finns på Skatteverkets hemsida.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Reagerar på att hela kommuner inte räknas som gränssamhälle

 1. Hur kan Haparandabladet publicera sånt här? Jag kommer att skicka de här skriverierna till större finska tidningar.

 2. Helt meningslöst…
  Beslut utan tanke.
  Som om typ Nikkala vore mer drabbat av Covid-19 pga närmare fastlandet…alltså väster räknat.
  Maktmissbruk kallas detta.

 3. Kan man ej komma överens på det politiska planet, så använder man den den militäriska organisationen Gränsjägare, med andra ord så har Finland blivit en totalitär militärstat. Dom har sina läromästeare i öster. Släng ut dessa från EU och avsluta business. Inför restriktioner såsom EU gör mot Belarus. Många av de politiska makthavare i landet och lokalt bör förbjudas att besöka Sverige och EU.

  • Mycket bra skrivet!

   Just så är det.

   Fast Sverige borde gå ur EU. Så att vi slipper betala massa ekonomiska stöd till dessa andra EU länder.

 4. I andra artiklar ältas det om skallmätning, och kväner (vad det nu är?) och att svenska tornedalingar- men absolut ej med svenska som modersmål- ska få en ursäkt från svenska staten för att förtida generationer under 1800/1900-talet måste lära sig svenska i svenska skolor. Vilken jäkla tur att det blev så! Tänk om de mer fundamentala STRT:arna fått som man velat, och man fortfarande bara talat meänkieli/finska om man bott väster om väg 99, vilka hade man talat med då?

 5. Östatssyndromet är Finlands signum. Det enda som gäller är att visa sin makt och kontrollera. Avskriv allt som gäller samarbete med ”miniryssland”

  • Detta är ju otroligt idiotiskt. Nu har man hittat på en ny gränsdragning. Räknas nu till ex Marielund till områden som ligger tillräckligt nära väg 99? Samma skit tycks finnas även i Tornio. Stan tycks ta slut vid rondellen till Prisma och Outokumpu enligt Gränsbevakningen. Ligger den finska regeringen verkligen bakom detta?

 6. De finska beslutEN liknar mer och mer en lek i sandlådan. Och gränsvakterna leker där med sina upphittade regler.

 7. Går ju att ha kontroll. Ta betalt en femhundring av den som skall besöka grannlandet. Tas ut som en avgift med fint namn..

  • Allt är snart glömt igen…..
   Alla åker över som vanligt, fast man idag säger att jag inte ska dit nå mer.

 8. Kan inte förstå hur Sven kan ställa upp på firandet om gränsöppningen med dessa förutsättningar. För vi är en kommun eller skall vi splittra kommunen. Tycker att vi kanske måste strunta i Finland, eftersom inte kommunens medborgare är välkomna. Dags att stänga gränsen mot Finland så slut med snusinköp.

 9. Varifrån kommer informationen att endast området längs väg 99 klassas som gränsområde? I riktlinjerna på Gränsbevakningsväsendets hemsida nämns inte detta någonstans vad jag kan se.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.