fbpx

Hälsocentral anmäld då patient avled

NORRBOTTEN: En hälsocentral i Norrbotten Lex Maria-anmälts efter att en patient med buksmärtor avlidit.

Region Norrbotten uppger att en äldre hjärt-kärlsjuk patient insjuknade i buksmärta och sökte sin hälsocentral några dagar senare. Hen fick behandling som vid förstoppning, men förbättrades inte och opererades nästa dag på sjukhuset på grund av ljumskbråck med ”tarmvred”.

Då tillståndet inte förbättrades opererades patienten på nytt tre dagar senare. Men patienten förbättrades inte heller denna gång. En röntgenundersökning visade att det hade gått hål på tarmen, varför ytterligare en operation gjordes – utan förbättring.

”Trots intensivvård och akut operation senare samma dag stod livet inte att rädda. Patienten avled av bukhinneinflammation och cirkulationssvikt”.

Händelsen anmäldes till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att eventuella brister i organisationen ska upptäckas samt för att hitta förbättringsåtgärder så att liknande händelser ska kunna förebyggas eller förhindras i framtiden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “Hälsocentral anmäld då patient avled

  1. Max:

    Fy fasiken!

    Vården är illa i hela Sverige.

    Vet en som fick skriva sig utomlands för att få vård och så skall det väl inte behöva vara?!

    Något är det ju fel i systemet när det inte finns ordentliga läkare och läkare överhuvudtaget.

    Men det blir väl så när skattepengar går till fel ställen.

  2. Enligt vårdgarantin har man rätt att välja vilken vård-/hälsocentral man vill tillhöra.
    Gör bytet på 1177.se och då följer även din vårdpengar till den vårdinrättningen.
    Om du skriver dig i Kalix och sedan besöker hälsocentralen i Haparanda så får Kalix vårdpengen.
    Smart sätt att sätta press på den närliggande vårdinrättningen ifall man är missnöjd.

  3. Haparanda hälsocentral är näst sämst i hela Sverige enligt senaste undersökning! Jag och många med mig har själva fått erfara detta! Man får ingen vård i Haparanda och jag har ett flertal gånger blivit felfakturerad. Trots att jag bestridit felfaktureringarna så har Haparanda hälsocentral vägrat korrigera, att ge mig rätt och pengarna tillbaka. Tog då kontakt med verksamhetschefen om dåligt bemötande, felfakturering, utebliven vård mm, men verksamhetschefen bemödade sig inte ens att svara. Verksamhetschefen är ytterst ansvarig till vårdsituationen i Haparanda.

  4. Inte bättre på annat håll i Sverige. Fick blödningar i munslemhinnan för några år sedan. Besökte läkare tre gånger för dessa besvär i Västsverige, en läkare skrev ut munskölj, hör och häpna. Det visade sig vara cancer!!

  5. Inte bättre i Övertorneå, där hålls patienten kvar tills det är dags att lämnas över till kommunens sista anhalt, om man inte dör på avdelningen. Men jag hade tur, jag har anhöriga som brydde sig och jag fick komma till ett annat sjukhus, där det fanns riktiga läkare. Idag mår jag hyfsat gott, men fortfarande äter jag mediciner efter Ötå HC.s ”vård”.!! Har otaliga gånger funderat..vad fattas Ötå HC..(?) Har funderat på och anmäla deras ”vård”, men törs inte.. tänk om jag hamnar där igen…

  6. Inte första gången. En närstående opererades helt fel. Det höll på att gå riktigt illa. Han var totalt igensydd i magen. inget kunde passera. Oj vilket lidande och ansvarig läkare var borta !
    Det blev mycket kritiskt och på natten sade jag till jourhavande läkare blir han kvar här så dör han.
    Och jourläkaren och jag fick ta ambulansen till Boden.
    Konstaterades att att han var uttorkad och vi måste välja och chansa på en ny operation eller långsm död.
    Klart vi valde en ny operation. Det tog flera timmar och tog länge innan han vaknade. Men han överlevde tack för jouläkaren och läkare i Boden.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka