fbpx

Haparanda köper tillbaka ”gropen”

Köpesumman för den vattenfyllda gropen med ett antal cementpålar blev 3,6 miljoner kronor. Foto: Eva Spiik

Haparanda stad köper tillbaka ”gropen” vid gränsen för 3,6 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen beslutade under måndagen att kommunen köper fastigheterna Patan 1 och 2 av ägarbolaget, Destination Gränsstaden AB:s konkursbo, Ackordcentralen. Enligt kommunalrådet Nina Waara (S) var KS helt enig i beslutet.

– Det här ger oss äntligen möjligheter till att utveckla området. Nu går vi vidare med planering och ska börja titta på vilka möjligheter som finns, säger Nina Waara (S) och tillägger att gropen har legat som en våt filt över kommunen.

– Jag är glad över att vi nu kan se till att det blir en attraktiv fastighet, säger hon och tillägger att än så länge finns det ingen plan för området.

Det var år 2014 som entreprenören Mikael Fahlanders bolag Avalanche Capital köpte fastigheterna för 48 miljoner kronor av Haparanda stad. Planen var att bygga en gymnasieskola, en multiarena, en galleria med 70-talet butiker, samt ett 80 meter högt hotell med 20 våningar på fastigheterna. Men miljardprojektet genomfördes aldrig.

Enligt en titt i backspegeln har området sålts fram och tillbaka genom åren. År 2006 sålde Haparanda stad Patan 1 till Akelius Fastigheter för 45 miljoner kronor. År 2012 köpte Haparanda stad tillbaka marken av finansmannen Roger Akelius för 28 miljoner kronor. Två år senare såldes Patan 1 och Patan 2 för 48 miljoner kronor, och nu år 2023 köps marken tillbaka igen för 3,6 miljoner kronor.

 

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “Haparanda köper tillbaka ”gropen”

 1. Ett utebad som Haparanda och Torneå bygger gemensamt skulle inte vara helt tokigt. På vintern kan kanske badet användas till is-aktiviteter.
  Sedan ryms det säkert annat också om privata aktörer vill vara med på tåget.

 2. Signaturen ”A” har ju en poäng i sin fråga till dom röda..

 3. Ungdomsråden i Haparanda och Tornio hade arbetat fram
  en hel del idéer över verksamhet kopplat till ett gemensamt centrum,finns dokumenterat,ta fasta på det och genomför så blir det vägvinnande👍

 4. Tag kontakt med Boskalis i Holland, https://boskalis.com/, och chartra en sandsugare. Ha den att ankra i Torne Älv utanför gropen. Jag skulle tro att Boskalis klarar av att fylla igen gropen på 1-2 dagar med en av sina sandsugare. Gör sedan en skidbacke och lekplats för ungarna här i stan. Det kommer visserligen att bli ett stort hål i botten på älven men det är betydligt bättre and gropen.

 5. Så där nu har ju Haparanda verkligen råd bygga nytt badhus och rusta upp alla cykel gångvägar mm. Det har blivit ljusande affärer mycket positivt!!

 6. Ett nytt högsäkerhetsfängelse på tomten, Lär behövas. Utredning och åklageri på – 1 och förhörsavdelning på – 2. (sparar på vattenkostnaden)

 7. Bra Haparanda stad, kommer leda till positiva saker för framtiden. 🙂

 8. Undrar vem som vann egentligen på denna affär, var det de föregående politikerna som hade ett finger med i spelet

 9. Dags att bygga ett nytt polishus med tull och kriminalvård i samma byggnad. Kriminalvården har för lite utrymmen, tullen har för lite utrymmen och polisen är trångbodd i gammalt hus. Dessutom så skulle finsk polis kunna ha lokaler i samma hus. Tingsrätten skulle också kunna vara i samma hus. Med senaste tidens utveckling av droger och skadegörelser i haparanda så lär det behövas i framtiden.

 10. Så då har Haparanda Stad ca 60 miljoner å bygga nått för där? Eller? Vart for dom?

 11. Sossarna och vänstern trodde på en galleria, gymnasieskola, arena och hotell i älvfåran som varje år fylls med vatten. Detta brevid ett befintligt shoppingcenter som aldrig varit fullt uthyrt. Förklara hur ni tänkte! Och ni inbillade er att det skulle gå smidigt för Fahlander & Lehto att få investerare att investera 1,5-2,5 miljarder i ett högriskprojekt i en mycket liten stad med krympande befolkning!

 12. Om alla summor är rätt så har kommunen gjort någonting nästan omöjligt. Tjänat enorma pengar på att om och om sälja samma grop. Imponerande minst sagt. Jag lyfter på kepsen.

 13. 3.6 miljoner hade varit bättre investering på gång o cykel väg med asfalt

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Myggrik midsommar med mörka moln

Man kan undra om väderguden är dadaist – med massiv hageleld i Seskarö som på några minuter förvandlar festplatsen till leråker och skyfall mitt under ringlekar vid Kukkolaforsen. 

Brottarmästaren grep in när polisen var långt borta

Kände Haparandaprofilen och mästerbrottaren Tomas Johansson gjorde en hjältemodig insats på måndagskvällen när han skyddade allmänheten från en påverkad och förvirrad man som beväpnat sig – med en borrmaskin. 

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka