fbpx

Haparandabladet unik enligt ny bok

Den enda förstatidning i Sverige som inte ingår i någon av de tre stora ägargrupperna är Haparandabladet, enligt en ny bok.

I en ny bok har Anders Malmsten sammanfattat och gått igenom landsortspressens historia och den snabba förändring som dagstidningarna gått igenom under 2000-talet. Haparandabladet nämns i boken som den enda fristående dagstidningen i Sverige.

Anders Malmsten är författaren bakom boken ”Press Stopp : landsortspressen regerade i 100 år men havererade på 7 år – vad var det egentligen som hände”. Genom boken beskriver han hur situationen för de svenska dagstidningarna har förändrats och fokuserar speciellt på de första decennierna under 2000-talet där många tidningsägare blev uppköpta av större koncerner.

Så här skriver han om situationen:

SOMMAREN 2022 NÄR DENNA BOK SKRIVS finns det därmed tre ägargrupper som står bakom alla dagstidningar i Sverige – utom en.
Den enda tidningen som sålunda inte ingår hos någon av de stora är Haparandabladet med en upplaga på 2 800 exemplar och utgivning två dagar i veckan. Tidningen ägs av Örjan Pekka och är största tidning i den norrländska gränsstaden. Chefredaktör för Haparandabladet är, när detta skrivs, Axel Andén som tidigare ägde och ledde branschtidningen Medievärlden.
Axel Andén och Örjan Pekka är i dag alltså ensamma i hela Tidningssverige om att inte ingå i en ägargrupp och samtidigt självständigt kontrollera ett eget utgivningsområde. Likt Asterix, Obelix och gallerna mot det mäktiga Rom, biter de sig envist fast på en liten bit av kartan. Frågan är dock hur länge. Haparandabladet omsätter i dag 13 miljoner kronor inklusive presstöd. Det är mindre än vad den lokala restaurang där författaren brukar köpa hämtpizza drar in per år.

– Ni har lyckats behålla er position som starkast på orten. Det hade jag inte alls koll på innan, att ni var så pass ensamma i den rollen. Ni har klarat er utanför de här sfärer. Det är unikt i ordets rätta bemärkelse, säger Anders Malmsten till HB.

Haparandabladets ägare Örjan Pekka säger att han känner en stolthet över att tidningen pekats ut som unik.

– Det görs ett fantastiskt jobb av alla som jobbar på tidningen och det är ett erkännande inför våra läsare och abonnenter att vi är viktiga för dem, säger Örjan Pekka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.