fbpx

Haparandabladet unik enligt ny bok

Den enda förstatidning i Sverige som inte ingår i någon av de tre stora ägargrupperna är Haparandabladet, enligt en ny bok.

I en ny bok har Anders Malmsten sammanfattat och gått igenom landsortspressens historia och den snabba förändring som dagstidningarna gått igenom under 2000-talet. Haparandabladet nämns i boken som den enda fristående dagstidningen i Sverige.

Anders Malmsten är författaren bakom boken ”Press Stopp : landsortspressen regerade i 100 år men havererade på 7 år – vad var det egentligen som hände”. Genom boken beskriver han hur situationen för de svenska dagstidningarna har förändrats och fokuserar speciellt på de första decennierna under 2000-talet där många tidningsägare blev uppköpta av större koncerner.

Så här skriver han om situationen:

SOMMAREN 2022 NÄR DENNA BOK SKRIVS finns det därmed tre ägargrupper som står bakom alla dagstidningar i Sverige – utom en.
Den enda tidningen som sålunda inte ingår hos någon av de stora är Haparandabladet med en upplaga på 2 800 exemplar och utgivning två dagar i veckan. Tidningen ägs av Örjan Pekka och är största tidning i den norrländska gränsstaden. Chefredaktör för Haparandabladet är, när detta skrivs, Axel Andén som tidigare ägde och ledde branschtidningen Medievärlden.
Axel Andén och Örjan Pekka är i dag alltså ensamma i hela Tidningssverige om att inte ingå i en ägargrupp och samtidigt självständigt kontrollera ett eget utgivningsområde. Likt Asterix, Obelix och gallerna mot det mäktiga Rom, biter de sig envist fast på en liten bit av kartan. Frågan är dock hur länge. Haparandabladet omsätter i dag 13 miljoner kronor inklusive presstöd. Det är mindre än vad den lokala restaurang där författaren brukar köpa hämtpizza drar in per år.

– Ni har lyckats behålla er position som starkast på orten. Det hade jag inte alls koll på innan, att ni var så pass ensamma i den rollen. Ni har klarat er utanför de här sfärer. Det är unikt i ordets rätta bemärkelse, säger Anders Malmsten till HB.

Haparandabladets ägare Örjan Pekka säger att han känner en stolthet över att tidningen pekats ut som unik.

– Det görs ett fantastiskt jobb av alla som jobbar på tidningen och det är ett erkännande inför våra läsare och abonnenter att vi är viktiga för dem, säger Örjan Pekka.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN