fbpx

HB får fler läsare – stor digital ökning

Under coronapandemin delades redaktionen upp av gränsstängningen så att medarbetarna hamnade på olika sidor. Bilden är från ett personalmöte över gränsstängslet, med coronasäkert avstånd till fikakorgen. Från vänster Anne-Mari Lahti, Eva Spiik, Anu Rudeklint, Minna Partanen, Axel Sandin-Pekka, Axel Andén, Victoria Sandin, Pritia Jaako, Lisette Olsson-Höghäll och Maggan.

Haparandabladet har trots tuffa tider som enda tidning i länet ökat i upplaga.
– Det är en stor bedrift som alla på Haparandabladet är delaktiga i, säger chefredaktören Axel Andén.

I veckan presenterades dagspressens upplagor för det gångna året, 2021. Siffrorna visar att Haparandabladet som enda tidning i Norrbotten har ökat sin upplaga, med 100 exemplar jämfört med året innan, vilket är en ökning med 3,6 procent.

Varför tror du att det har gått så bra för HB?

– Haparandabladet forsätter att fylla en viktig roll i lokalsamhället och i läsarnas liv. Den riktigt lokala journalistiken finns bara i HB, och tillgången till journalistik blir viktigare i tider när det är kris och krig. HB har fortsatt att göra samhällsviktig journalistik som har behövts under pandemiåren och gränsstängningen, och har samtidigt lyckats lyfta positiva saker och ge hopp under de här svåra tiderna, säger HB:s chefredaktör Axel Andén och tillägger att HB även har gjort flera större gräv som uppskattats av läsarna.

– Oerhört glädjande att vi stärker vår ställning hos läsarna och ett starkt arbete av HB-personalen, säger Örjan Pekka, ägare av HB.

Axel Andén poängterar vidare att ökningen är resultatet av det jobb HB har gjort varje dag hela förra året, i tider då det har varit väldigt dåliga förutsättningar att hitta intressant innehåll.

– Det har knappt varit några event att bevaka, ingen sport och de kommersiella verksamheterna har gått på sparlåga. Dessutom har det varit en smittspridning som har gjort att vi inte har kunnat träffa folk som vanligt. Och trots det har vi kunnat göra en tidning som har ökat i upplaga. Det är en stor bedrift som alla på Haparandabladet är delaktiga i, säger han.

Den digitala upplagan har fördubblats, från 200 till 400 exemplar.

– Fler och fler upptäcker den digitala tidningen, inte minst är det yngre läsare som väljer det alternativet. Ibland är det också äldre släktingar som ger en digital prenumeration till sina barn. Det är ett prisvärt alternativ.

Kommer HB att fira det här?

– Självklart ska det firas med tårta.

Norrbottens-Kuriren har minskat med 700 exemplar (-4,8 procent), NSD har minskat med 800 exemplar (-3,1 procent) och Piteåtidningen har minskat med 300 exemplar (-2,4 procent).

Här finns alla Haparandabladet från det senaste året.

Här finns siffrorna för alla dagstidningars upplagor.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

7 kommentarer på “HB får fler läsare – stor digital ökning

 1. till Vänstern o Pastorn !
  förstår inte hur ni fick den här artikeln o till partipolitiskt gnäll

  det är kanske ni som borde hålla er till Magasinet Rött i fortsättningen

 2. Artikeln om försvaret försvann illa kvickt. Fick bladet order om det?

 3. och till alla SD:era sluta läs HB utan läs eran egna partitidning Samtiden där får ni mer missvidande statistik ex vis om invandringen. som kommer att göra att vi har bemanning inom vården som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. hur har annars razi inom SD tänkt hur man ska klara bemanningen inom vården i framtiden.. för svenska ungdomar vill ju inte arbeta inom en oprioriterad yrkesgrupp som högern står för. se på ungern, som är SD:s drömland. dom tar inte emot några invandrare. men på sikt kommer hela landet och lida brist på arbetskraft allt från läkare till ingenjörer. och det är SD:s drömsamhälle. tablåå!!!!

 4. och sd med höger extrema partier med centern och kd i spetsen mår verkligen illa just nu. för högern vill att HB ska vara ett språkrör för extrem högern i tornedalen. de är fakta. nu när HB skriver nån artikel om politik så tycker KD av alla små extrema partier. att fotona är större på vänstersidan än om än gamla men främst att foton är mindre. hör och häpna om deras extrema politik. vandetta!??? tycker inte att kd ledamoten följer deras ”kristi bruds” alla sesxsistiska klädsel med en kjol över knäna. huva ligen. men dom är snygga och även pastorerna kollar dom. men kanske glömmer de efter nattvardrs vinet. alko halt 0,5 %.ha,ha. men guds frid.

 5. Skulle vara roligt och se hur det ser ut med dessa 2900 ex

  Happis ?
  Ötå?
  Pajala ?

  Hur är fördelningen mellan kommunerna.

  Tacksam för svar !

 6. Grattis Haparandabladet! Får mer ut av att läsa HB än dom länstäckande tidningarna gemensamt. Mina initialer är för övrigt HB .

  • Håller med trots att mina initialer inte är HB, men gillar HB både i digital- som i dunk-form. 🙂

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN