fbpx

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Läs även den relaterade granskningen i tisdagstidningen: VD fick oriktiga arvoden

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “HB granskar: Konsultkarusellen

 1. Tack Sjvp Anders Rönnqvist, enda partiet som har gett svar!

 2. Äntligen kommer grejer upp därifrån. Nu har vi fjärrvärmekunder kanske möjlighet att fä värme lite billigare iallafall konkurrenskraftiga priser? Tror inte på det, men härligt att drömma och önska. Vad som kommer till styrelsen, hur länge har samma personer suttit där? Har de själv fjärrvärme? Menar bara hur intresserade de är prismässigt? Om det är samma personer som sitter länge, så börjar man bli ”vän” istället, man slutar ifrågasätta saker och ting och man tappar intresse och idéer. Jag tycker att det borde sitta alla möjliga personer i en styrelse (pensionärer, arbetslösa, barnfamiljer osv) helst de som själva har fjärrvärme, och helst inte för länge. Annars är risken samma som i Övertorneå med Övertorneå energi. Själva vd:n har frikraft, han behöver inte tänka på konsumenter bara att det går bra för företaget. Elpriserna har verkligen stigit efter Styrmans tid och mycket oftare strömavbrott. Jag önskar att HB börjar granska lite djupare och mera kring såna här missförhållanden och samhällsfunktioner, saker som berör typ alla som bor i berörda kommuner. Jag tror HB skulle få många nya läsare. Kan inte HB jämföra hur fjärrvärmen fungerar i Torneå vs Haparanda. Där sägs det att det är billigare att ha där?

 3. Skandalöst! Vem har beställt och godkänt alla dessa konsultfakturor? Om styrelsen godkänt att konsulterna mjölkat bolaget på pengar, så är det dags för hela ledningen i HVV att avgå! Och frågan är varför Sven Tornberg direkt tar HVV-ledningen i försvar när han istället borde vara mer ödmjuk inför sina väljare och undersöka dessa suspekta inköp? Någon tjänar stora pengar på denna nonchalans – och det är INTE vi skattebetalare eller fjärrvärmekunder!

 4. Är själv företagare och måste ha koll på alla regler vi har inte skotrar och husbilar eller husvagnar i företaget. Skatteverket borde ha bättre koll, se bara taxeringkalendern så vet man vem som fuskar. Många jobbar svart i Haparanda DÅ får ärliga hantverkare lida.

 5. HB’ s senaste artiklar om konsultkarusellen i Värmeverket föranleder Sjvp att begära ett extra möte i Ks för att att bl.a. diskutera konsultkostnaderna. Vi vill få vetskap om hur bolagets styrelse agerat och hur förhållandena motiveras.
  Det är mycket osäkert om övriga partier går med på detta krav från Sjvp.,tyvärr.

 6. Inte undra på att allt annat förfaller här i Haparanda och att pengarna inte räcker till något. Synd för nästa generation som kommer. Människor gräver åt sig direkt dom har chans.

 7. Man kan undra vad styrelsen, revisorn och kommunens ekonomichef dragit för slutsatser i denna härva. Är det ingen av dessa som reagerar på denna konsultcirkus?
  Kommunalrådet säger att allt är bara bra trots att man nyttjat nästan 8 miljoner av skattebetalarnas medel till att föda konsulter som vi inte behöver. Med stor förvåning ser vi hur Haparanda agerat i förhållande till Övertorneå o Pajala.
  Nu är det tid för handling! Ägarna måste ta ansvar.

  • I Övertorneå har man i stället hotellet som ”alla” pratar om. Först skulle det säljas och köpas och vad det nu var, flyktingverksamhet och renoveras si och så. Nu är det stora samtalsämnet vad som egentligen ligger bakom kommunens ovilja att förlänga kontraktet med personen som har drivit verksamheten under den senaste tiden. Ute på anbud är det visst nu igen. Alla kommuner verkar ha någonting skumt för sig. Så blir det väl närmast per automatik i små samhällen … åtminstone är det så ”folket på gatan” resonerar.

 8. Önskar att någon i Haparanda värmeverkets styrelse eller vd för värmeverket kan informera vad har konsulterna gjort som pannleverantören inte hade klarat av?
  Politiker, ska ni gå till val med att ni värnar om vård, skola och omsorg? Tänk efter! Vi går inte längre på dessa löften. Visa upp vad ni vill. Visa att ni agerar, eleverna klarar uppsätta mål, vårdpersonalen har bra arbetsmiljö, dom som lider av ohälsa får stöd/hjälp mm. eller ligger ni lågt för till valen är det en bit kvar. S samlar röster för att Hemstranden ska bli kommunalt ägo, helt ok att få medborgarnas röst hörda, men hur tänker ni agera i denna fråga? och alla ni andra partier? Nästan 8 milj. borta med vinden! Hur mycket bryr ni er? Vem törs ge synpunkter?

  • Vi i Sjukvårdspartiet , Sjvp, har reagerat och agerat ett flertal gånger i Ks efter att många förhållanden inom Värmeverket ifrågasatts. Vi har begärt att få diskutera dessa i Kommunstyrelsen…men tyvärr har inga partier hakat på. Istället har man valt att vara passiva och ”tittat på”. Tyvärr har S som är i opposition, valt den passiva linjen. Utan S medverkan kan inte Sjvp få till stånd förändringar….och agera…
   Alliansen med Centern och Sven Tornberg i spetsen fortsätter att försvara Värmeverksledningens ifrågasatta åtgärder..

 9. Tänk om någon skulle granska HB istället vars går alla bidrag man får ?!
  Skulle vara intressant läsning …;-)!

  • Den intressanta läsningen ser åtminstone jag i varje pappersupplaga och på HB-webben. Massor av tornedalsnyheter, nyheter på finska och meän kieli – och granskning av makthavare. Men då måste man förstås kunna läsa.
   /Signaturen

  • Vad presstödet som HB får går till är väl ganska självklart Lasse?
   Det kostar att driva en tidningsredaktion och ge ut en tidning, speciellt när den betalande kundkretsen är liten.
   Utan presstödet som HB får hade du nog inte kunnat skriva din kommentar här.

 10. Hoppas HB granskar konsulternas bakgrund och vänkrets också..
  i En av länets större kommuner avslutade en del kommunala chefer sina anställningar och fortsatte som konsulter med samma jobb…

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.