fbpx

Vill införa gränspass

Tuula Ajanki, vd för Tornedalsrådet, säger att fri rörlighet är av stor vikt för Tornedalens framtid. Foto: Pirita Jaako

Tornedalsrådet föreslår att ett så kallat gränspass tas i bruk. Tanken är att säkerställa fri rörlighet och ett normalt liv för invånare och näringsliv i gränskommunerna.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

14 kommentarer på “Vill införa gränspass

 1. Dags att stänga gränsen från svenskt håll för annars blir vi ”smittade” av finnar. Det var ett finskt arbetslag som tog smittan till Gällivare.

 2. Vi borde lära oss ryska, då finska soldater från ryska gränsen ej förstår svenska, meänkieli och kan endast kan knagglig engelska. Dags att skrota meänkieli.

 3. Sådant svammel!
  Det verkar som om STR och Tornedalsrådet år 2020 börjat med mycket konstiga ageranden. Den ena gruppen jobbar med bl.a. sådant som skett för länge, länge sedan, den andra vill införa sådant (Pass) som avskaffades för länge, länge sedan. Vad gäller gränspassagen mot grannen i öst så tycker jag att vi svenskar ska följa svenska utrikesdepartementets rekommendationer, f.n. till och med 26 augusti, där de avråder från icke nödvändiga resor till bl.a. Finland, Estland Lettland,Litauen.
  Vi närmar oss också s.k.”Ruuskatider” som brukar upplevas mycket stort i Finland, då turister från södra Finland kommer upp till norr och passar på att besöka svenska affärer på sin genomresa. På så sätt sprids pandemin ytterligare. Vi måste vara mycket försiktiga och undvika onödiga resor såväl hit som dit. Hur det hela kommer att sluta- det får tiden visa.

  • Håller med!

   Less på det här när ingen förstår våran tvillingstad!

   Alla beslut som påverkar osd tas jämt flera hundra km bort söderut.

   Vi borde bli eget land! Likaså norra Finland! Så kan 08 och stadilaiset hitta på vad f** dom vill i sitt land!

 4. att inte finnarna (troligen perusuomaliset vänner) fattar att stanna i sitt fina hemland, då dom har tre gånger mer smittade än i svenska tornedalen!!! vi vill inte ha in den finska smittan ändå mer till tornedalen. ni har smittad oss tillräckligt.

 5. Visa respekt för detta eländiga virus. Att den finska dubbelmoralen slår nya rekord är intressant (host, host). Men det är inte vårt problem i Haparanda, snarare en kommersiell möjlighet. Men nu är det bara så att ”Finlands sak är inte vår”, eller hur det nu var? Problemet är den attityd och den oföljsamhet som finska medborgare visar sitt eget land, sina egna rekommendationer, sin egen folksjäl. Men – som jag har sagt tidigare – snuset, spriten och sockret trotsar varningarna från den finska överhögheten. Ett tungt beroende slår de mest idoga virusvarningar, stäng gränsen ropar man – men låt samtidigt drogerna flöda fritt! Hurra för den fria rörligheten!
  Nej, gränspass befäster bara den dumhet som idag präglar gränsen.

 6. Om vi godkänner gränspass så har vi gett upp för finskt övervåld. Inga pass eller så inför visum. Finland är som NordKorea. Vem vågar åka över med svensk flagga dit?

  • Gäller inte bara i Finland.
   Detta gäller även på marielund och i synnerhet älgstråket där svenskan förtrycks, förnedras och svenskar trakasseras, utfryses och pratas en massa skit om.
   Finsk missnöjet lyser igenom så det bara visslar om det, men om nu inte passar sig att bo på svenska sidan så kan dom väll flytta hem till Finland igen.
   Men där blir dom också trakasserade av sina landsmän för att vara ”hurri”.
   Efter fyra år i detta getto i haparanda gav familjen upp och flyttade hem till Sverige igen för att slippa utfrysningen, trakasserierna, glåporden, lögnerna.
   Dessutom skyddas missbrukare och kriminella efter attacker och strypgrepp mot grannar.
   Detta är sanningen om marielund och i synnerhet älgstråket.
   Folk blir polisanmälda då dom hjälper minderåriga som supit sig så redlöst berusade att dom inte vet var dom är.
   Som tack för att den berusade tonåringen skjutsas hem så anmäls skjutsarna till polisen med misstanken om påbörjan till misshandel.

   • Nu överdriver du väl lite. Har dock inte bott på Älgstråket. Men lite fel dra in hela Marielund i det!

    Vem är det som förtrycker svenskar, jag upplever att det är mer åt andra hållet man skäms för att vara finne! Barnen får inte ordentlig finskaundervisning i skolan osv.

    Jag är visserligen själv en finne och visst ogillar jag det att man skäms att vara finne.

    Men jag hatar inte svenskar för det!

    Jaja flytta du till ditt Sverige du har åtminstone många orter att välja mellan!!

 7. Men herregud, normalt liv då hela världen befinner sig mitt inne i en stor pandemi.
  Skärp Er nu. Respekt krävs och hösten blir än viktigare för alla människor – även för de som bor i gränskommunerna – att hålla avstånd, distansering, stanna hemma och att tvätta händerna.
  Gränspass tidigast under 2021!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Sven-Erik Bucht riktar skarp kritik mot SVT

Förre landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) går till storms mot SVT:s ”Slaget om skogen” i Vetenskapens Värld. ”Jag har aldrig någonsin tidigare sett ett så osakligt och partiskt program i public service”, säger han. HB har också intervjuat SVT:s ansvarige utgivare som försvarar programmet.

Konsten som var för våldsam för kommunen

På Heart of Laplands Instagramkonto poserar den samiska konstnä­ren Anders Sunna på ett foto med en kalash­nikov. Kontot har också publicerat andra konst­verk med våldsinslag. En av Tornedalskommunerna har reagerat starkt och nu är konsten avpublicerad.

Kaunis om utsläpp i älven

Miljöchefen på Kaunis Iron, Emma Grönberg, uppger att gruvan inte påverkar miljöstatusen i älven, och att skumbildning förekommer både uppströms och nedströms Kaunis Irons verksamhet.

Stora löjfångster vid premiären

Löjfiskepremiären i söndags gav stora fångster av löja som innehöll gott om rom.
– Inget talar för att löjan är hotad, säger Ingvar Lerdin, Seskarö, ordförande i Norrbottens Kustfiskeförbund.