fbpx

Inflyttningsdags till Hemstranden

Nya äldrebodnet Hemstranden/Kotiranta med 80 lägenheter. Foto: Eva Spiik

Nya äldreboendet Hemstranden i Haparanda är klart och denna vecka pågår inflyttning.

På fem dagar ska totalt 80 hyresgäster flytta in till det särskilda boendet, och i och med det töms sju avdelningar på Klippans äldreboende – som för några år sedan dömdes ut av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Det nya äldreboendet är toppmodernt. Varje lägenhet är utrustad med så kallad ”välfärdsteknik”, egna tvättmaskiner och torktumlare, samt ett litet pentry med kyl.

Verksamhetschef för Hemstranden/Kotiranta är Anu Harri-Tyni.

På entréplan finns ett café, dit även allmänheten är välkommen. Foto: Eva Spiik

En tillbakablick:

Att IVO dömde ut äldreboendet Klippan var för att lokalerna inte anses ändamålsenliga för verksamheten. De uppfyller inte kravet på god kvalitet eftersom 57 av 103 lägenheter saknar egen toalett och dusch.

I februari 2019 gav kf klartecken att påbörja projektering av ett nytt särskilt boende, SÄBO,  i Haparanda. I mars samma år hölls en medborgardialog om placeringen och hösten 2019 inleddes ett samarbete med Riksbyggen för att ta fram ett underlag för beslut vad gäller ett nytt äldreboende i kvarteret Lunden.

Den 24 februari 2020 beslutade kf att kommunen ska tillsammans med Riksbyggen stifta en kooperativ hyresrättsförening, KHF, med namnet Hemstranden, som ska låta bygga det nya boendet.

I oktober 2020 togs det första spadtaget av Nåiden bygg ab, och i januari 2023 blev boendet klart.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Inflyttningsdags till Hemstranden

 1. Fascinerande att se hur fruktansvärt dåligt allt är i Hpda, det gnälls om allt och alla. Mitt tips till alla gnällspikar är att om ni tycker att allt är så dåligt då finns det bara en lösning och det är att flytta någon annanstans!

 2. Verkar som några dysterkvistar redan dömt ut äldreboendet. Det går fort i Happis. Kan ni inte vänta innan ni kommer med allt det negativa. Låt dom i alla fall starta innan ni börjar ältandet. Se det positiva. Nytt. Toppmodernt. Det nya med välfärdsteknik är fantastiskt. Haparanda leder utvecklingen. Jag lyfter på hatten.

 3. Vad ska Klippans lokaler användas till nu?
  Någon som vet?

  Superbra att Haparanda fått nytt äldreboende och hoppas att man bemannar boendet rätt och tillräckligt med personal!😊

  • Är hemstranden finansierad på de sättet,att ni har anställd en lönebidrag person som jobbar i avdelnings kök . 5 dagar i veckan. Och ni har minskat på ordinarie personal från 3 till 2

   • Så var det redan på Klippan. Lönebidragspersoner jobbade i köket på vardagarna. På helgen fick/får ordinarie personal sköta det själv.

 4. Hur arbetsgivaren än försöker propagera,att det är mer personal där. Så sanning är,att det är bara 2 som arbetar på helgerna,kvällarna och storhelger. Och vad händer,när värden eller socialbiträden är sjuk eller har semester. Det finns ingen vikarie för dom. Vem gör deras arbete. Det är vi .

 5. Grattis till hemstranden men hoppas att även vården är lika bra och fin som lokalerna.Tveksamt 🥴

   • Kanske dags för dig att byta bana inom yrkeslivet till något som ger dig mer positivitet.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda. 

Oplogade trottoarer vållar debatt

Oplogade trottoarer i Haparanda har blivit ett omdebatterat ämne både på nätet och i verkliga livet. Jörgen Waara, platschef på BDX, håller dock inte med de som levererar kritik. ”Vi gör ett bra jobb och får mycket beröm”, säger han.

Snöforskaren vann sitt tolfte Tornedalslopp

I helgen arrangerades Tornedalsloppet för 55:e gången med runt 150 deltagare som gick i mål från de tre startplatserna Kuivakangas (11 km), Wanhaniemi (23 km) och Svanstein (45 km). Den mest rutinerade segraren heter Nina Lina Lintzén, Luleå Gjutarens IF

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn.