fbpx

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Stadshuset i Haparanda. Foto: Eva Spiik.

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

50 kommentarer på “Kommunen köpte ut skyddsombudet

 1. En liten fråga om skyddsombudet är nöjd med uppgörelsen ….. ?! Vad har ni med det att göra ? Hon kanske inte ville ha mer ?!

 2. Inte bara vården som har det tungt allt annat i kommunen är genomkorrupt alla jobb borde läggas På annbud: bästa pris vinner. Men det är ju så man blir av med kompetens och kunnigt folk i kommunen, anställ nya chefer hit och dit men i slutändan så är det duktiga hantverkare, vårdare som gör jobbet och har kompetensen, inte chefen som får bonus.

  • Tror du på allvar att den utförare som är billigast skulle ha en bättre arbetsmiljö med fler anställda?

   • Nä, billigast är nog inte alltid bäst. Denna slinga rör kommunal omsorg såvitt jag förstår, och det verkar funka dåligt. Man blir ju inte tryggare inför sin egen ålderdom när man läser i Expressen hur Attendos ledning (inte personalen) i princip svälter de boende (jag avskyr ordet ”brukare”) för att få mer bonus. Summa summarum, om Sverige är ett så rikt land som ”Allt åt alla-falangen” hävdar, varför läggs inte mer pengar på de gamla? Svaret är givetvis att det finns andra ”utsatta grupper” som prioriteras och omhuldas av tex MP, V och C, med sossarna som gisslan. Man ska inte ställa grupper mot varandra och det gör jag inte heller, men jag hoppas väljarna funderar på hur ens skattepengar ska prioriteras…

 3. Det är anmärkningsvärt att socialchefen Suvi Valo inte vill tala med journalister utan alltid svarar via mail. Fegt är det. Och tyder på bristande ledarskap. Samt att hon inte är trygg i de beslut hon tagit.

  • Jag håller med ello. Jag har också märkt att socialchefen kommenterar allt via mejl. Väldigt konstigt att en så upphöjd tjänsteman inte törs kommentera muntligt.

 4. Onko kunnalla oikeus käyttää kuntalaisten verorahoja tälläisiin ”ulosostoihin” ?Nythän hoiva-alalta poistui yhden työntekijän työpanos pitkältä ajalta ja joka nyt on korvattava jotenkin……ja se maksaa toisen mokoman summan.Kait sitä rahaa voisi viisaamminkin käyttää.Varsinkin kun sitä ei ole.

 5. Vad är det för vits att ni klagar på här? Det händer absolut ingenting. Vore det inte bättre att alla kvinnor vågar stå upp och man går upp till kommunhuset och demonstrerar och verkligen vågar visa sitt stöd för Jaana och åt alla andra också som verkligen försöker göra rätt. Och vad som kommer till facket kommunal, vänta inte att du ska få hjälp därifrån, nä, de gillar att dricka kaffe och diskutera, men inte om våra saker. De har det bra, medlemspengarna strömmar in. Egentligen borde alla säga upp sig från facket, vad gör man med ett sådant svagt fack? Iallafall fick inte jag någon hjälp fast de kom ända från Luleå (kommunal) De vågade inte ens säga åt arbetsgivaren att de var på arbetsplatsen pga mig, förklarade att jag kan bli ännu mera mobbad… Det enda de hänvisade var att jag ska absolut inte skulle säga mig upp utan sjukskriva mig, (jag hade ju redan varit sjukskriven i ett år), Jag gick raka vägen till chefen och sa upp mig och har inte ångrat beslutet. Jag har det väldigt bra nu och är frisk. Det gäller bara att våga. Men facket hjälpte mig inte. Vill bara uppmuntra alla kvinnor i Haparanda att våga stå upp för varandra. Om vi vågar demonstrera och stå upp för varandra så får vi kanske lite sändningstid i tv och kanske blir vi uppskattade även på arbetsplatsen.

  • Bra skrivet jag håller med.Det har blivit ett rent helvete på Klippan.Okopetenta chefer kan ingenting har ingen riktig chefsutbildning

 6. Jag har då alltid tyckt att om man inte trivs på sin arbetsplats och inte med sin arbetsgivare och sina arbetsledare/chefer och inte känner att man kan påverka då ska man byta arbetsgivare eller t.o.m. yrke, annars blir man bitter och negativ vilket tills sist äter upp en själv innifrån.  Det påverkar förresten också kollegor negativt, för att inte tala om kunderna eller i det här fallet, de boende. Negativ spiral för alla. 

  • Så sant som det är sagt! Vi har alla ett val. Är vi inte nöjda, gör något åt det! Byt jobb..yrke..flytta.
   Förändring.

   • Jag tycker inte att det är medarbetare på Klippan som ska byta jobb eller flytta. Det är organisationen det är fel på och man följer inte kollektivavtal och arbetidslag och arbetsmiljö och har hobby politiker som förstår nada och kompetenta chefer i alla led. Så i detta fallet tycker jag inte att det är medarbetaren som ska göra något annat. Politiker i alla partier Måste satsa på äldreomsorgen och prioritera detta. Annars står ni där utan personal för ingen vettig människa vill jobba under sådana förhållanden.

 7. Äntligen en chef som sätter gränser. Missnöjda medarbetare tar ofta på sig rollen som företrädare för gruppen. Sen börjar man fajtas utan ansvar. Vad har det kostat kommunen alla dessa konflikter? Synd bara att man som medarbetare inte tar ansvar för sin arbetsmiljö och söker sig vidare då man är missnöjd. Det är arbetsgivaren som har budget ansvaret och som skall leda och fördela arbetet därefter…Vården idag är inte optimal, ni ansvariga politiker, varför inte auskultera ute på Klippan, så får ni en uppfattning om hur det ligger till och kan fatta bra beslut därefter.

  • Äntligen, nu har väl du ändå missuppfattat vad arbetsgivares ansvar är. Arbetsmiljöansvaret ligger på arbetsgivaren. Inte den enskilde medarbetaren. Att medarbetare ska sluta om man är missnöjd.
   Det är väl därför man har arbetsplatsträffar om det är det du menar med konflikter som kostar pengar.
   Att chefen sätter gränser, kan inte tänka mig att detta ligger på tjänstemannanivå. När man köper ut någon med 1,5 års lön ca 375 000 – 400 000 i runda slängar.
   Att politikerna ska auskultera på Klippan – det är väl det de inte vill göra när de köper ut skyddsombudet, om det är det du menar med enskilda missnöjda som för gruppens talan och fajtas utan ansvar.
   Är det så man ser på fackombud/ skyddsombud för Kommunal, då har man inte förstått någonting.
   Och då har Klippan väldigt lång väg att gå för att bli en arbetsplats att vara stolt över i Haparanda kommun.

  • Huh Heiijjaa:
   Detta är tyvärr fakta efter att en jag känner jobbat på Klippan och sett verkligheten.
   Efter flera försök till förbättringar så rullade hen in i ordinarie personals rutiner istället för att konstant stånga huvudet i väggen.
   Idag jobbar hen på ett äldreboende där dom äldre går i första hand och inte personalens bekvämlighet.

 8. Fantastiskt. Nu är allting så bra på Klippan, inga mer arbetsmiljöproblem. Kommunen slipper säkert betala vitesbeloppet också. Tro ni verkligen att alla problem är bortta när ni köpte ut Jaana. Vem ersätter henne på avdelningen, är det någon handplockad.

  • Den nya skyddsombudet blir en knähund som går kommunens väg.
   Arbetsmiljön på Klippan måste förbättras genom att arbetsspråket blir svenska, fler behöriga anställda, gymnasial utbildning och inga snabbkurser på några månader, nerkortning av raster från 3,5-4 timmar per dag till avtalsenliga 1 timme samt vaken nattpersonal och ansvaret för mediciner ska vara på behörig personal.

   • Hej Affe! Vad menar du med vaken nattpersonal? Tror du att nattpersonalen sover?

  • Dom som har tagit beslutet har inte tänkt att bli gammla i kommunen här

 9. Ett mynt har två sidor och detta är bara en sida av myntet. Man behöver vara två för att kunna kommunicera med varandra. Ibland behöver man rannsaka sig själv och se sig själv i spegeln och torka rent framför egen dörr innan man dömer andra. Ingen är perfekt och vi gör alla misstag.

 10. Kanske dags för mig att flytta härifrån, så trött på hur kommunen hanterar allt. Allt förfaller här i Haparanda och det grävs åt pengar direkt man har möjlighet, istället för att förbättra och underhålla. Det ska bara rivas och minskas på kostnader, om det så är personal eller dylikt. Sen höjs löner hos dom som redan har höga löner, usch.

  • Happisbo:
   Gäller inte bara Haparanda.
   Så fungerar det i hela landet, tyvärr.

 11. Köp ut alla…
  De behöver en lång semester…
  Ingen orkar kämpa som de har gjort.

 12. Kanske Haparandabor och speciellt dom som är anställda inom kommunen skulle börja säga ifrån? Kanske med ett ”Det räcker nu!”

 13. Haparanda kommun köper ut en undersköterska som dessutom är skyddsombud och jobbat som medarbetare i 38 år utan klagomål.
  Som vanligt gör arbetsgivaren detta till ett individuellt ärende istället för att ta tag i arbetsmiljön och den personalpolitik som bedrivs. Med inhumana scheman osv. Detta är inte på individnivå utan hela organisationen behöver ses över.
  Där chefer måste ta sitt ansvar och kommunicera förändringar med sin personal i detta fallet verkar man misslyckats kapitalt.
  Och ansvariga politiker har inte heller gjort sin del.
  Man behandlar inte sina medarbetare på detta viset.
  Ett stort misslyckande för hela chefsstaben, men det är en enskild medarbetare som får betala priset.
  Ni ansvariga på Haparanda kommun har en stor hemläxa att göra för så här får det inte gå till 2021. Ni får pengar av staten för och sköta detta. Både för heltidsresan och förbättringar inom äldreomsorgen.

 14. Sorglig utveckling i vår kommun. Fackförbunden lägger locket på och ger inte stöd till sina skyddsombud! Vem är det som försörjer Fackförbunden? Det är arbetstagarna som är medlemmarna som blir svikna av förbunden. Arbetsgivaren köper, tystar o härskar- istället för att jobba för goda arbetsmiljövillkor inom kommunen. Människor mår dåligt blir sjuka, något arbetsmiljöansvar tar inte Haparanda kommun!!

 15. Voj, voj!
  Man slutar aldrig att förvånas, ingen är vinnare i detta.
  Haparanda kommun får väldigt dålig rykte om att man har en dålig personalpolitik och dålig arbetsmiljö.
  Kollegorna kommer att ha svårt att få någon som vill vara skyddsombud.
  Så är det när man har svaga chefer som inte har rätt utbildning.
  Sen hobbypolitiker som har noll koll.
  Väldigt dåligt för alla.
  Att man 2021 inte har kommit längre är häpnadsväckande .
  Nä ni på kommun kommer få ännu svårare med rekrytering av personal. Ni kollegorna som sviker och bara tänker på sitt eget hus, så att säga. Nästa gång kanske det är du. Ingen går idag säkert. Skärpning!

  • Sluta rekrytera internt sk ”handplockad” personal till viktiga roller. Annonsera ut tjänster istället så människor med rätt utbildning kan söka , nu är det svågerpolitik som gäller kompisen passar bra till tjänsten os . Dessa fritidspolitiker bör söka sig ut i verkligheten inom äldreomsorgen och inte göra knäppa beslut utan att ha verklighetsförankring. Slut ordet lyder: Ni handfull personer från chef till fotfolk som har orsakat denna katastrof är nog INTE så omtyckta som Ni tycks tro, kanske fick Ni den extra löneförhöjningen nu som Ni hade hoppats på och en fjäder i hatten men vem blir nu nästa offer i detta fulspel ?

 16. Vilken skam för kommunen att vara så fega att man köper ut Jaana. Jaana har verkligen satt blod, svett och tårar för att göra arbetsmiljön bättre där. Och vad gör kommunen? Mobbar, trycker ner och försöker komma med ”hitta på”-fel.. Finns inget pris på prislappen för att kommunen ska få lite lugnt och skönt. Förstår Jaana till 110% att orken tog slut. Tror de inte är någon som vill ta över Jaanas skyddsombudsskor på klippan, dom vet och har sett allt!!

  • Besviken
   Kan inte någon handplockad person på Klippan ta över som skyddsombud efter Jaana. Då skulle alla arbetsmiljöproblem försvinna.

  • Absolut så är det därför, viten pga brister blir dyrt för kommunen. Hon har varit stark, modig o kompetent i sin roll.. sådant kan inte Haparanda kommun hantera.

 17. Bedrövligt att köpa ut skyddsombudet. Det lär ju inte bli någon bättre arbetsmiljö på Klippan.Personalpolitiken i Haparanda är urusel sedan några år tillbaka.

 18. Händer tyvärr allt för ofta, i både privat- och offentlig sektor. När ledningsgrupp inser att en kompetent person har rätt i sak, men åtgärder kostar för mycket tid och pengar att implementera, är det billigaste alternativet att göra sig av med kompetensen.

  Dvs den person som vågar stå upp och framhålla vad som är rätt. Det som i många fall är absolut måsten att agera på och åtgärda. Bonusen för arbetsgivaren är att inget förändras och verksamheten rullar vidare i samma hjulspår som tidigare. Enkelt sagt och ännu enklare att genomföra.

  Tut-tut, ett tåg kommer lastat med…

 19. Hon hade ju inte behövt skriva på avtalet, men 1,5 årslön lockade nog…

 20. Centern och Höger partierna är på attack mot facket och skyddsombuden visar med tydlighet angreppen mot LAS i rikspolitiken och tydligen även inom det kommunala!

 21. Borgerlig styre så gör cheferna det som de är tillsagda . Och chefer utan utbildning inom arbetsmiljö o dylikt

 22. Arbetskamrater?? som snackar skit för egen vinning! Kan säga upp sig med omedelbar verkan ni är inte populära!

 23. FÖRJÄVLIGT gjort av kommunen, cheferna, ja alla som varit inblandade i detta!!!! Är ni så svaga att detta var enda lösningen??? Fy sjutton..

  Men nog är det väl ändå Jaana som i slutänden drar den största vinsten i denna ”strid” när hon slipper jobba åt en otacksam arbetsgivare som ställer kollegor mot varandra och vad för påhitt dom hittar på sinsemellan..

  Kram till dig Jaana som gjort ett kanon arbete i motvind under flera år!

  Nog undrar man själv varför man jobbar kvar inom äldreomsorgen i denna stad….

  • Så blir det I en kommun som styrs av dom borgerliga man ger chefer fria tyglar att bedriva borgelerigt chefskap .

 24. Vad är det för personalpolitik Haparanda Stad bedriver? Bara för att hon har varit ett starkt skyddsombud så var man tvungen att göra sig av med henne. Det har varit en flera månader lång häxjakt på henne och här har vi nu resultatet. Skäms på er alla ”kollegor” som har huggit henne i ryggen och det rejält. Vem vågar nu bli ett nytt skyddsombud? Vem vågar driva saker vidare när arbetsgivaren gör fel? Svar : INGEN !

 25. Fy fasen så ruttet gjort av Kommunen. Det ENDA hon gjort är att föra fram åsikter och synpunkter. Men såklart det är obekvämt för kommunen att få höra sanningen! Usch o tvi för deras beteende. Håll huvudet högt Jaana vi är MÅNGA på din sida!!!

 26. Då är Haparanda Stad tillbaka till 1930-talet då arbetarna skulle stå med mössan i hand och bocka och niga för överheten!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN