fbpx

Kostnadsutjämning ger utrymme för utökad budget

HAPARANDA: I måndags beslutade kommunfullmäktige att enligt förslag från kommunstyrelsen fastställa en budgetjustering för 2020/2021 motsvarande 25,7 miljoner på driften och 8,7 miljoner kronor på investeringar samt att kommunen ska utöka låneutrymmet till 30 miljoner kronor på grund av stora investeringar kommande två åren.

Budgeten till och med år 2022 fastställdes i juni i fjol men på grund av vissa förändringar under hösten yrkade kommunstyrelsen på att justera budgeten och utöka kassan inom vissa områden.
Tack vare att regeringen sett över kostnadsutjämningssystemet har kommuner fått bättre förutsättningar att driva likvärdig kommunal verksamhet. Det handlar om en kostnadsutjämning i skattesystemet som innebär kompensation för gleshet och socioekonomisk bakgrund.
På kommunfullmäktiges sammanträde informerade ekonomichefen Hans Kenttä om att kostnadsutjämningen under den kommande planperioden ger 20 miljoner kronor mer per år, och det politiska förslaget som har behandlats av budgetberedningen innebär att driftens ram utökas med 25,7 miljoner kronor och motsvarande 8,7 miljoner kronor läggs på investeringar.
Inom flera områden
Socialnämnden får tillskott på 15 miljoner kronor 2020 och samhällsbyggnadsnämnden 400.000 kronor till en ytterligare tjänst. Arbetsmarknadsenheten får 1,5 miljoner kronor för att jobba med insatser som ska mynna ut i att försörjningsstödet ska minska på tre års sikt och tekniska enheten får tre miljoner för underhållsarbete på två år, alltså sammanlagt sex miljoner kronor. Ungdomens hus får 400.000 kronor.
Inom ramen för kostnadsutjämningen 2020 höjs även ersättningsnivåerna i kommunfullmäktige så att de motsvarar dagens nivåer.
Fullmäktige beslutade också i enlighet med förslaget från kommunstyrelsen att utöka låneutrymmet med 30 miljoner på grund av stora investeringar som väntar nu och under två år framöver.

Artikeln publicerades i längre version i Haparandabladet 28/2 2020

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Smittoläget i Tornedalen

Det är svårt att jämföra smittspridningen i Sverige och Finland eftersom länderna rapporterar på olika sätt. Haparandabladet har därför räknat om siffrorna så att det går att jämföra smittoläget på båda sidorna av gränsen. Det visar sig att läget är

Sexåriga Ellinor fick covid-19

Det var ingen vanlig magsjuka som Ellinor, sex år, åkt på – vilket läkarna först trodde. Efter två negativa coronatester visade det tredje att hon hade drabbats av covid-19. 

Polisrazzia hos Haparandafiskare

15 gränspoliser från Skåne till Kiruna stormade  in i lokalen där 21 anställda hos yrkesfiskaren Thomas Innala höll på att bereda löjrom. De anställdas bilar blockerades och dörrarna vaktades. Incidenten var den senaste inslaget i en konflikt som nu pågått i 20 år.

Hur mår laxen i älven?

Dödligheten bland stigande lax i Torneälven har väckt oro i både Finland och Sverige sedan sommaren 2014, då fler döda laxar än normalt påträffades i vattenområdet. Förra veckan observerades flera sjuka laxar i älven, bland annat några som HB  fotade vid cementkajen i Haparanda.

Kliver ut ur skuggorna

I samband med lanseringen av Klas Barons tredje roman Hämnden gror (Kultur på gränsen), ger sig männen bakom aliaset till känna.