fbpx

Massiva uppsägningar vid stålbolag uteblir

Stålbolaget Outokumpu gick efter MBL-förhandlingr ut med minskning av antalet anställda med 250 i Finland.

De flesta av dessa anställda finns i fabriken i Torneå samt gruvan i Kemi.

Antalet anställda i dessa verksamheter minskas med drygt 230 men endast ett fåtal sägs upp.

Till finska Yle berättar Tommi Sauvolainen, huvudombudsman för anställda, att de slutliga nedskärningar blev mindre skrämmande än vad som troddes i december.

I intervjun uppger Sauvolainen att ett stort antal uppsägningar kunde undvikas bland annat tack vare att det fanns frivilliga som kunde lämna bolaget samt genom pensioneringar.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

15 kommentarer på “Massiva uppsägningar vid stålbolag uteblir

 1. Det här blir bättre och bättre. Sverigevän, läs inläggen innan du svarar annars får du byta alias till ”Svenskovän”. Jag har varken kommenterat Greta (som nog vill väl men som inte delar mina uppfattningar i mångt och mycket), ej heller har jag sagt att du är emot miljön. Och Laittahyökkäjä, jag håller med om att mycket är skruvat i debatten. Om man har konservativa värderingar och är kritisk mot regimens hantering av tex kriminalpolitik, invandring och energi (kärnkraft tex), då är det lätt för sossarna och stödpartierna att brunsmeta och hävda att en röst på M eller KD eller SD innebär att 30-talet och koncentrationslägren är på väg tillbaks (lyssna på vad ministrarna säger). Och om man är på andra sidan är man ”landsförrädare”. Inte lätt att välja sida alltid🙄

 2. Hur man än vänder på arslet så försvinner 230 tjänster, för om någon går i pension utan att en efterträdare anställs, då har tjänsten tagits bort och någon annan får fortsätta att gå arbetslös……

  • För min del kan hela Outukumpu läggas ner. Saknar dom inte och saknar inte utsläppen men saknar frisk lax!

   • Ja, hade fabriken legat på denna sida av riksgränsen hade ”Sverigevän” nog velat ha kvar den – och i stället ägnat sin tid åt att skälla på mp:are och thunbergare som vill rädda miljön. Så skruvad är nämligen sverigevännernas världsbild.

    • Fullträff, Laitahyäkkäjä.
     Klockren analys av logiken hos de som i alla lägen svartmålar Sverige och ändå har mage att kalla sig sverigevänner.

    • Laitahyökkääjä och knapsu: läser du att jag vill ha FRISK LAX?! Har du sett hur den ser ut och luktar? Om inte så är den blek luktar illa och har ofta virus. Hade fabriken legat i Sverige OCH hade nollutsläpp i kikaren som LKAB har som smutsar ner mest i Sverige så hade jag gett tummen upp.. men inte nu. Hänger ni med eller vill ni inte förstå läget? Gretchen blir nog partiledare när hon blir stor så du kan för din del känna lugnet. Men före det försvinner MP ut ur riksdagen. Ha det

    • Laittahyökkäjä, kul att se att du är tillbaks i debatten, trots corona med alla dess öden. Men nu drar du väl dock ändå lite stora växlar om sign Sverigeväns inlägg? Såvitt jag läser är Sverigevän emot miljöutsläpp och vill ha ett friskt laxbestånd. Förstår inte att du retar dig på det? Att du sen kanske likt ledande sossar jämställer en borgerlig eller konservativ valseger med en statskupp är en annan sak, men det är en annan debatt🤥

     • Retar mig på? Statskupp? Vad får du allt i från Verkko? Ville bara peka på de s k sverigevännernas skruvade världsbild. Har sällan eller aldrig hört nån av dem prisa nåt miljöarbete överhuvudtaget. ”Bara flum” är den allmänna meningen om det, bland dessa karlakarlar. Men se om det är finnarnas skit då jäklar blir de tillfälligt t o m trädkramare. Trots allt är nationalismen numero uno för bröderna i brunt.

     • Verkkosurffaren: var har jag sagt att jag är emot miljöutsläpp?! Har aldrig försvarat sånt och kommer aldrig att göra det. Du är oseriös i mina ögon. Knapsu försvann och du lär göra detsamma när du hyllar Greta.. en 16 åring.. expert enligt många men INTE mig

   • Vill nu komma ihåg att laxens sjukdom inte gick att härleda till Outokumpus utsläpp då SAMMA tendenser finns i andra länder så som Norge, Skottland, Kanada och USA för att nämna några. Men visst, att lägga ned våran enda stora industri i området är ett alternativ men då följer många underentreprenörer med i fallet. Då skadas laxen ännu mer på grund av alla arbetsbefriade arbetare som mitt i allt bidrar till att utrota Laxen på grund av överfiskandet.

    • Bilar: VÅRAN enda industri…? Som dessutom ligger i FINLAND.. hur tänkte du nu? Har du belägg för vad du påstår.. länk eller är det önsketänk?

  • Är tyvärr sådan realitet på många branscher. Även så inom våran kommun. Tjänster tas bort från golvet t ex inom vården.

 3. Så de upptäckte gamlingar på företaget, där ser man, kontoret kom ner på golvet lite oftare, man vet inte vad man hittar där.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.