fbpx

Minskad produktion inom näringslivet i mars

TORNEDALEN: Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet minskade med 2,2 procent i mars 2020 jämfört med mars 2019, i kalenderkorrigerade tal. Jämfört med februari 2020 minskade produktionen med 1,8 procent, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån. 

Inom industrisektorn hade motorfordonsindustrin det största negativa bidraget till näringslivets utveckling, branschen minskade med 4,4 procent i fasta priser.

Kemi- och läkemedelsindustrin var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling. Branschen ökade med 22,9 procent i fasta priser.

Inom tjänstesektorn var hotell- och restaurangverksamhet den tjänstebransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling, branschen minskade med 31,0 procent i fasta priser.

Den tjänstebransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling var fastighetstjänster. Branschen ökade med 4,2 procent i fasta priser.

Inom byggsektorn minskade produktionen med 4,9 procent i mars 2020 jämfört med samma period i fjol, enligt SCB.

 

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

STR-T bemöter kuppanklagelserna

STR-T:s gamla förbundsledning har beskrivit årskongressen i april, som kuppartad. En ny styrelsemedlem medger att allt kanske inte gick till enligt regelboken men att ”ändmålet helgar medlen”. Nya ordföranden Eva Kvist säger att inget i genomförandet gått felaktigt till. Hon ifrågasätter också att HB skriver om saken och frågar om tidningens källor.

HB granskar: Konsultkarusellen

HAPARANDA Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har hela tiden prisat värmeverkets konsulter, deras höga kompetens och kommunledningens stora förtroende för dem. HB har nu granskat konsulterna som hittills kostat Haparanda värmeverk 7,8 miljoner kronor till och med april 2021. Och konsultfakturorna fortsätter att ticka in.

Kommunen köpte ut skyddsombudet

Mitt i bristen på vårdpersonal har Haparanda stad köpt ut en undersköterska som har arbetat prickfritt på äldreboendet Klippan i 38 år. Enligt kollegor beror det enbart på att hon har varit ett starkt skyddsombud.

VD fick oriktiga arvoden

Enligt aktiebolagslagen och skatteverket ska en vd vara anställd och inte konsult. Haparanda värmeverks vd har nu varit konsult i fyra år. En miss som kan kosta kommunen miljonbelopp om upplägget granskas.

”Staten måste sänka avkastningskravet”

Birger Lahti är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för (V). Han följer den hårdnade debatten vad gäller naturskog och avverkningar. ”Det enda raka är att staten sänker avkastningskravet på Sveaskog, för att bemöta miljökraven, säger han