fbpx

Minskning av kontantuttag

TORNEDALEN: Uttagen av kontanter minskade under andra halvåret 2019, enligt siffror från Bankomat AB. I genomsnitt tog varje norrbottning ut 620 kronor i månaden, en minskning med 11 procent på ett år. Enligt Bankomat minskar andelen kontanta betalningar i snabb takt i Sverige. Norrbotten följer trenden i riket i stort. I länet minskade uttagen av kontanter från 47 miljarder kronor under andra halvåret 2018 till 42 miljarder andra halvåret 2019.
Uttag och insättning per person och månad i Tornedalskommunerna under andra halvåret 2019 ser ut enligt följande. Haparanda, 1.081 kronor, Övertorneå 772 kronor och Pajala 687 kronor.
Statistiken bygger på de samlade uttagen och insättningarna från Bankomats kontantautomater i landet. Beräkningen av genomsnitt per person bygger på SCB:s statistik över hela Sveriges befolkning.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Minskning av kontantuttag

 1. Icke S – affärer känner jag verkligen till!! Handlar både på Coop och Ica, och ibland slår jag på stort och åker till Biltema. Ha en fin vecka!

 2. Kontantuttag finns det har bara ändrats tillvägagångssätt! Läste precis att i större städer i Sverige klär man av ungdomar på kläder klockor mobiler och andra värdesaker! Det är nuförtidens gående uttagsautomater.Dessa uttag görs av vissa ostraffbara individer som undantas av Svensk lag!Skulle vara kul om detta skulle tillämpas i Tornedalen, tror nog att lyset på vindan skulle släckas.

 3. ”icke S” vilket svammel du håller på med. eller är svamlet ”penningtvätt”??????

 4. Ullfi: Affärer är tydligen inte något du känner till.
  Man lär så länge man lever.
  Ha en bra dag! 😊

 5. Vad ska du med Euro till? Använd Master Card…du kan ändå inte resa utomlands, eller?

 6. Pajala har dålig service åt medborgarna inte ens Euro i automaten. Det finns i Haparanda och Övertorneå, men där är det andra som styr.
  Det tar en och en halv vecka att få Euro 💶 till Pajala. Skamligt.

 7. Kontanterna försvinner mer och mer så nu får tiggarna skaffa sig Swish och kortautomater.
  Bästa med Corona är att slippa dessa utanför affärerna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.