fbpx

Minskning av kontantuttag

TORNEDALEN: Uttagen av kontanter minskade under andra halvåret 2019, enligt siffror från Bankomat AB. I genomsnitt tog varje norrbottning ut 620 kronor i månaden, en minskning med 11 procent på ett år. Enligt Bankomat minskar andelen kontanta betalningar i snabb takt i Sverige. Norrbotten följer trenden i riket i stort. I länet minskade uttagen av kontanter från 47 miljarder kronor under andra halvåret 2018 till 42 miljarder andra halvåret 2019.
Uttag och insättning per person och månad i Tornedalskommunerna under andra halvåret 2019 ser ut enligt följande. Haparanda, 1.081 kronor, Övertorneå 772 kronor och Pajala 687 kronor.
Statistiken bygger på de samlade uttagen och insättningarna från Bankomats kontantautomater i landet. Beräkningen av genomsnitt per person bygger på SCB:s statistik över hela Sveriges befolkning.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

8 kommentarer på “Minskning av kontantuttag

 1. Icke S – affärer känner jag verkligen till!! Handlar både på Coop och Ica, och ibland slår jag på stort och åker till Biltema. Ha en fin vecka!

 2. Kontantuttag finns det har bara ändrats tillvägagångssätt! Läste precis att i större städer i Sverige klär man av ungdomar på kläder klockor mobiler och andra värdesaker! Det är nuförtidens gående uttagsautomater.Dessa uttag görs av vissa ostraffbara individer som undantas av Svensk lag!Skulle vara kul om detta skulle tillämpas i Tornedalen, tror nog att lyset på vindan skulle släckas.

 3. ”icke S” vilket svammel du håller på med. eller är svamlet ”penningtvätt”??????

 4. Ullfi: Affärer är tydligen inte något du känner till.
  Man lär så länge man lever.
  Ha en bra dag! 😊

 5. Vad ska du med Euro till? Använd Master Card…du kan ändå inte resa utomlands, eller?

 6. Pajala har dålig service åt medborgarna inte ens Euro i automaten. Det finns i Haparanda och Övertorneå, men där är det andra som styr.
  Det tar en och en halv vecka att få Euro 💶 till Pajala. Skamligt.

 7. Kontanterna försvinner mer och mer så nu får tiggarna skaffa sig Swish och kortautomater.
  Bästa med Corona är att slippa dessa utanför affärerna.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.