fbpx

Nya kommunalrådet har tagit plats

Haparandas nya kommunalråd, Nina Waara (S). Foto: Eva Spiik

Idag, den 2 januari 2023, gör Nina Waara (S) sin första arbetsdag som kommunalråd i Haparanda.

Och Haparandabladet var på plats när hon tog plats i kontoret, där dörren ska stå öppen och alla ska känna sig välkomna.

– Det ska bli spännande och roligt. Men jag är väl medveten om att det blir en tuff utmaning och att det kommer att krävas mycket dialoger med de andra partierna i ett tidigt skede i beslutsprocesserna eftersom (S) och (V) tillsammans inte har egen majoritet, säger Waara till HB.

Enligt henne är det absolut viktigaste, till att börja med, att arbeta fram en ny budget till februari, eftersom det ekonomiska läget har förändrats.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

17 kommentarer på “Nya kommunalrådet har tagit plats

 1. Upp till bevis. Mycket som ni i s kritiserat. Tror, personligen, att det blir pannkaka.

 2. Jag vill passa på att tacka SD i Haparanda för deras idoga arbete (med att inte göra någoting) för att återinföra sossarna!
  Tack Jim Innala
  Tack Jiri Salomäki
  Tack Peter Rolfs
  Tack Patrik Rolfs

 3. Det är tufft att var kommunalråd/politiker i Tornedalen. Pengapåsen krymper hela tiden. Var ska man spara detta år? Det spelar ingen roll vilken färg politikerna har. Utgångsläget med pengapåsen som hela tiden krymper är exakt detsamma för alla färger. När politikerna satsat pengar i det som absolut måste fungera på något sätt i en kommun, så finns det bara några ören till annat. Vissa ekonomiska experter spår att kommunerna om några år tvingas till någon form av förvaltning av staten. En kommun kan inte gå i konkurs, tror man idag. Nästa år har kanske en annan verklighet kommit med svaret. Kanske en åtgärd från staten är att hela Norrbotten är en kommun. Ser man bakåt i tiden och jämför idag så ser man tecken på att staten redan så smått börjat ”avveckla”. Först flyttar staten med hjälp av kommunen verksamhet från byarna till centralorten och sedan från centralorten till en större stad och sedan en dag så har allt flyttats en bit söder om Piteå. Jag flyttade från en by till centralorten och sedan till en större stad och nu kollar jag på bostäder i Skåne. Hur ser framtiden ut för Tornedalen? Ska Algot 92 år i Haparanda sköta om hemtjänsten och vården för Ebba 87 år i Övertorneå?

 4. Hur är det med hennes språkkunskaper? Kan hon på ett naturligt sätt kommunicera med Torneå?

  • Du kanske borde ställa frågan hur Torneås politiker kan kommunicera med Haparandas politiker på ett naturligt sätt.
   Börjar bli leds på att det alltid ska vara Sverige som anpassar sig till Finland.

  • Hon är från Torneå och lärare i Haparanda, så det blir nog inga problem med språket.

   Vill passa på och gratulera
   Nina till nya jobbet.

 5. På gymnasiet finns inget undervisningsämne som heter geografi. Idrott finns dock.

  • Konstigt har betyg i Geografi från gymnasiet.. så nog har det iallafall funnits där.

 6. Börja med eländet för bygglov som tar alldeles för lång tid få ordning på det innan alla som tänkt bygga flyttat ut . Väntat 13 månader på en lekställning, för barnen väntar inte så länge till.

  • Kommunalrådets uppgifter är att spara pengar och inte tänka på slitna undersköterskor ☹️

   • Det är precis vad kommunalrådet ska tänka på.
    Man köper inte ut skyddsombud iallafall!

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

HB granskar: Konsultkarusellen fortsätter

Konsultkarusellen vid Haparanda Värmeverk har fortsatt. Kostnaderna uppgår nu till cirka elva miljoner kronor motsvarande 10,6 procent av investeringen i panna och byggnader. 300 ”skallkrav” från konsulterna och 256 sidor kontraktshandlingar gav en komplex upphandling.

HB granskar: Vad hände med värmeverket?

Nu kan HB avslöja att mycket har gått snett med den nya pannan på Haparanda Värmeverk – trots att konsulter anlitats för elva miljoner. Konsulternas kalkyler höll inte. Viktiga delar från förstudien kunde inte installeras. Kommunens borgen är förbrukad. Installationen är försenad med 3,5 år och en strid om viten för miljoner hotar.

Hälsoprojekt för personalen som utför de tyngsta jobben

– Med stöd från ett beslut i socialnämnden kommer vi att satsa 1,5 miljoner kronor på ett hälsoprojekt för stöd- och omsorgspersonalen, säger Peter Juntti, socialchef vid Övertorneå kommun.
I bakgrunden ligger att stöd- och omsorgsförvaltningen under sommaren 2022 fick ett extra prestationsbaserat bidrag från Socialstyrelsen. Efter beslutet om inriktningen för vart pengarna ska gå är det snart dags för det hälsofrämjande arbete som ska ingå i Hälsoprojektet.

Bygger kreativ miljö i Risudden

Det har väl knappast undgått någon att styrelsen för Konsthall Tornedalen har anställt en chef. Samtidigt fortsätter verksamheten i Risudden vid Art Hotel, som tar emot gäster, just nu en produktiv författare, som av det Norrländska litteratursällskapet ”Författarcentrum Norr” är bjuden på gratis boende för att ges chans skapa i en kreativ miljö.