fbpx

Replik: ”Kalla fakta” om kommunpolitiken

Replik till ”Kalla fakta” om kommunpolitiken” av (C), (M) och (KD) i HB 20220902:

Om vi politiker ska ha något förtroende hos medborgarna så är det bra om vi håller oss till sanningen. När sakliga argument inte längre finns så anklagar man oss för att ljuga.

Vi Socialdemokrater har deltagit i varenda debatt som genomförts under denna valrörelse.

Skolresultaten i Åk 9 sjunker för andra året i rad. Ett ytterligare kvitto på att man misslyckats med sin skolpolitik är det arbete som skolverket nu gör tillsammans med skolan i Haparanda. Alliansen vill lyfta detta som något de har skapat, men det är det inte. Utan det är Skolverket som vill komma tillrätta med skolor i kommuner som själva inte klarar av att lösa problemen. Skolstrukturomvandlingen blev inte heller lyckad, och nu talas det om att den behöver göras om igen Att man avstått från att anställa en kulturchef har lett till att både kultur- och fritidsenheten har misslyckats med att leverera det innehåll och den utveckling som Haparandaborna varit vana vid. Skidspåren har man kört i botten så illa att man tvingades till en medborgardialog. Medborgare har varit upprörda över att vi saknat skidspår av god kvalitet ut till skärgården och i stadsviken har skidspåren lyst med sin frånvaro. Beslut om ombyggnad av ridstallet togs under förra mandatperioden som ett steg i att öka jämlikheten inom föreningslivet.

Den dåvarande Koalitionen ville sälja 51% av Haparanda Värmeverk under 2019. Förstudien till att bygga ett eget Värmeverk drog igång 2016, alltså förra mandatperioden. På Kommunfullmäktige 12 juni 2017 togs beslut om att bygga nytt värmeverk och detaljplanen vann laga kraft 4 april 2018. 2016 under förra mandatperioden tog vi även beslutet om att köpa Vattenfalls halva av värmeverket för att bli ensam ägare.

Arbetsmiljön i kommunen är absolut inte ett tidigare arv från oss, utan bristerna i arbetsmiljön uppkom ett år efter att Koalitionen tagit över makten. Det inkom två anonyma brev till politiken som lyfte upp stora brister i arbetsmiljön. Vilket ledde till att man gjorde en extern utredning av Ernst & Young, som konstaterade att det finns brister i arbetsmiljön. Hälsoschemat togs i enighet men när vi började få signaler från verksamheterna att det inte fungerar så lyfte vi upp detta i Socialnämnden, vid flertalet tillfällen, men fick inget gehör från den styrande Alliansen.

Att Alliansen och Sjukvårdspartiet vill privatisera driften av vårt nya vård- och omsorgsboende Hemstranden/Kotiranta är ingen nyhet för någon.

Vi konstaterar att Haparanda har högst barnfattigdom i länet, vi har aldrig sagt att det problemet har uppstått under Alliansens styre. Däremot så har vi i (S) fått igenom förslag som gjort att avgifterna i Kulturskolan slopats, därmed har även familjer som tidigare inte haft råd, fått möjlighet att delta i Kulturskolans verksamhet.

Medborgarna har själva fått se och uppleva konsekvenserna av den förda politiken av Koalitionen och Alliansen i fyra år. Nu går vi dessutom in i ett svårare ekonomiskt läge där den kommunala ekonomin kommer att kräva en politisk ledning som klarar prioriteringar och ansvar och där lösningarna måste vara väl genomtänkta.

Nina Waara, gruppledare för Socialdemokraterna Per Eriksson, ordförande för Socialdemokraterna

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

34 kommentarer på “Replik: ”Kalla fakta” om kommunpolitiken

 1. Ni SD:are måste vara nöjda med det ordf. platser ni fick i riksdagen utskott, utan som det verkar inte vilja vara med i en regering. Typiskt SD att inte vilja ta ansvar över samtliga politik områden som det innebär att ingå i en regering! Vi kommer troligt få en regering motsvarande ca 28 % av mandaten, mindre än Sossarna ensamt med ca 30 %! Att M, KD och L, regerings partierna, totalt minskade i förtroende med 2,6 %, ändå ser det som vinnare!?! SD får ses som ”röstboskap” för att denna svaga höger regering ska överleva!

  • Ötå-bo: Det var väl så att M, L och KD ville inte ha med SD med i regeringen. Då krävde SD utskotts poster i istället. Ett smart drag. Åkesson har läst statsvetenskap.

 2. Märk! Demokrati i Sverige. = den socialdemokratiska demokratin. 90% av utsedda chefer på svenska myndigheter är – socialdemokrater. Svårt att se detta som ett tecken på demokrati.

 3. Jaha ! Då är det dags att få se vilka som bestämmer! Eller går det att komma överens?

  Klockan går ………

 4. Tänk lite om finansiering av kommun-och regionen. Vi har 542 miljardärer i Sverige!! Alltså miljardärer!! Om dessa skulle bidra med 1 miljon/år, en liten summa, skulle välfärden få 54 miljarder/år för utökade välfärds insatser. Men tillsynes vill högern + Sd inte belasta dessa miljardärer med ökade skatter!!

 5. Här läser jag om höger propaganda! Senast mandat perioden 4 år, har vi haft en flykting kris med 160.000 nya asylsökanden, och ”OBS” en corona pandemi under 2 år av 4 år i mandatperioden! När borgarna lämna över 2014 var arbetslösheten 8 %, nu i september 2022 6,7 % ! Kom ihåg, att varje gång högern regerat har det lämnat gigantiska underskott i statens finanser som Sossarna får sanera, tror de blir redan efter 18 månader i år!!

  • Ickefakta: Det är inte alltid underskott när alliansen styrt Sverige. Lågkonjuktur kommer och går. Sedan ser jag inte att 8% arbetslöshet är ett problem. Att vi kommer att få hög arbetslöshet nästa år är pga. S och MP:s kärnkraft nedläggning. Det kommer slå hårt mot industrin. Låt mig gissa, det är också alliansens fel som vanligt. Sossar erkänner aldrig när de gör fel eller tar vansinniga beslut.

 6. SD:are kommer aldrig att ingå i fullmäktige eller regering där man måste ta ansvar för sin s.k. politik, för risken är då att utplånas som parti. Man trivs bäst att svartmåla och kritisera allt som rörs sig i förhoppning att bli större. Men nu har ni chansen som största parti inom extrem högern! Vad gör ni, viker ner sig emot era väljare! Ni blir enbart som ”röstboskap” för extrem högern!

  • Ickefakta: Det var ingen som trodde att SD skulle komma in i Riksdagen 2010. Nu kommer SD ha hand om flertalet utskott. Slutar man lyssna på befolkningen, då uppstår det maktskifte.

   • Ja vi går en spännande mandatperiod till mötes… mycket som måste rättas till .

 7. Undrar hur det blir nu …vilken av konstellationerna vågar be SD om hjälp….tex S och SD får ju en majoritet på två och slipper kommunisterna…Alliansen har samma chans till att få idka sin politik om dom kryper till korset och tar SD till hjälp. SD har ju slagläge nu!

 8. Sen är de ju så att politikerna är fruktansvärt bra på tala om hur andra partier misslyckat. När jag gick grundskola fick vi besöka fängelset. Flera gånger var det föreläsningar utav före detta kriminella, de var före detta missbrukare som kommit på rätt bana och de flestas karriär börjar vid 8-9 klass. Tänkte lite på vad gör Nina,och resterande S för att få skolorna mer motiverande, få skolbarna bli engagerade? Finns det fritids sysslor som idrott, hockey, bandy, mekprojekt som Micke kemi höll i kvar nå mer?

  • Haparanda har ett rikt föreningsliv, med både hockey innebandy bandy friidrott, bordtennis, ridning, brottning, fotboll m m och erbjuda. Schackklubb finns. Frisbee-golf bana finns. Smådjursstallet finns. Med mera med mera….
   Ungdomens hus finns, öppet 6 dgr i veckan. De driver även Motorgården. Svenska kyrkan har en ungdomsverksamhet nuförtiden med fritidsgård-verksamhet både i stan och i Karungi.
   Så fritidsaktiviteter finns.

 9. För några dagar sedan skrev jag här en insändare där jag konstaterade vad den socialdemokratiska regeringen har/inte har lyckats med under de gångna åtta åren. Allt var rent fakta, men insändaren publicerades inte. Varför? Fakta är ju att skolan är kört i botten liksom vården. Det löna sig inte att arbeta, i alla fall inte när man tänker på sin framtida pension. Gängkriminaliteten är värre än i något annat land i Europa, med skjutningar så gott som varje dag. Åtta år?! Och ingenting har hänt. Och i dagens Sverige blir man svartmålad och mobbad om man inte röstar på ett visst sätt. Folk vågar inte berätta vem de har röstat på. Vilka är de bättre människorna som vet vad som är rätt och vad som är fel? Vad tycker de är demokrati? Att några bestämmer vilket parti man ska rösta på för att vara accepterad som människa?

 10. En fråga vad händer nu i sandlådan ? Blir det en regnbåge som skall styra Happis med Sven ?

 11. Magdalena Andersson var helt oförstående: Hur kunde det här hända? Fast under sina senaste åtta år i regeringen har Socialdemokraterna kört skolan och vården i botten, gängkriminaliteten gör att folk inte vågar gå ut på kvällarna, speciellt illa är det i större städer men även de mindre har drabbats och Sverige är idag det mest våldsamma landet i Europa när det gäller skjutningar. Till råga på allt blev det under de senaste månaderna klart att har du jobbat 40 år ( och betalat skatt under alla dessa år) behöver det inte betyda att du under din pensionärstid har mer pengar än den som inte alls har ett riktigt arbetsliv bakom sig. Det sistnämnda får så klart även bostadsbidrag och mycket annat. Det var hen som nyligen fick höjd pension inte du. (Kanske fick du ändå 20 kronor, som tröst.) Socialdemokraterna har nu fått landet dit de alltid ha velat: Alla behöver inte arbeta. Och vad händer då?

 12. Frågande: Ja, det är socialdemokratisk okunskap. Har Haparanda råd med sådan politik. Jag är helt övertygad om att Haparanda hade haft en helt annan befolkningsökning och utveckling om politiken hade varit mer utvecklande. Det blir det aldrig med socialdemokratisk politik.

  • Är det inte högern som har styrt i fyra år? och befolkningen har minskat år efter år.

 13. Vi kan lugnt säga att det har hänt lite mer under alliansens tid än vad det överhuvudtaget har hänt under socialdemokratiskt styre. Så är det även inom region norrbotten och sjukvård men väljarna är blixtsnabba på att glömma bort saker och ting. Ta bara det enorma budgetunderskott som socialdemokraterna lämnade efter sig i regionen.

 14. när högerpartierna använder orden #reformera” eller prioritera så menar dom i verkligheten att dra ner på välfärden som mindre anslag till vården, sjukp, a-kassan. osv. dom törs inte säga rent ut vad som gäller. och det är moderaterna devis. det mest lögnhalsiga partiet i landet. och sen kommer dom att dra ner anslgen till publik sercice alltrå svt, radion så dom bara k. ingem mello eller några sportsändningar.

 15. Mycket bra skrivet om Värmeverket. Du kunde ha lagt till att (S)-styret under förra mandatperioden initierade frågan om nytt badhus samt frågan om ett nödvändigt nytt äldreboende för att täcka framtida behov. Samma sak avseende trygghetsboendet som HABO lät bygga. Utredningsuppdraget för dessa projekt finns i kommunens diarium och bekräftar vad Nina pekar på. Samma sak beträffande upprustningen av Haparanda hamn som ju (C)-ledaren ville skulle avyttras till fiskarna och näringsidkarna, vilket de inte var intresserade av. Men vi valde att själva satsa…, inledningsvis 5 mkr. Samma sak avseende det nya skyttecentrum i Vuono, och så vidare, och så vidare.

  Hur vet jag allt detta? Jo, jag var ju k-råd 2015-2018 och hade all information och gav dessa uppdrag till berörda förvaltningar.

  Det är fult att ta åt sig äran av något som man faktiskt inte själv har initierat eller startat upp, samtidigt som man skyller alla missförhållanden på (S)-styret. Illa, mycket illa. Det ekar ett historiens parodi över högerklubbens (inkl SjVP) styre: vi är för allt som är positiv, emot allt som är negativt och däremellan är vi neutrala…

  • Nina och Peter Waara levererar fantasiberättelser utan verklighetsförankring beträffande vissa för Haparandas skattebetalare viktiga framtidsfrågor. Exempelvis beträffande värmeverket refereras det till kommunfullmäktige beslut från 2017 om att bygga ett nytt värmeverk som skulle klara av tätortens framtida fjärrvärmeenergiförsörjning. Nu när värmeverket börjar färdigställas så framkommer det att det nya verket inte klarar av hela energibehovet då en mindre panna än beslutats om installeras av mystiska skäl. Budgetramarna som varit mycket väl tilltagna, dubbelt högre än motsvarande nybyggda värmeverk (t.ex. Ekerö värmeverk), har övertrasserats och värmeverket har inte råd att ens installera en för driften mycket nödvändig ackumulator. Bidragande orsaker till penningrullningen i värmeverksprojektet känner Nina Waara mycket väl till! Bland annat en hemligstämplad upphandling av vissa marktjänster från BDX för ca 25 miljoner kronor utan konkurrens. Hade Vasavärme fått köpa 51 % av värmeverket så hade Haparanda idag haft ett nytt värmeverk i drift för minst två år sedan utan att kommunen hade behövt satsa en krona!
   Voi voi

   • Det känns väldigt fegt att komma med påståenden och inte kunna stå för sin identitet.

    Hade vi sålt 51% till Vasa värme så hade det idag hetat Solör Bioenergi. Då de förvärvade Vasa Värme 2020.

    Jag vet inte om du anklagar mig för något. Men jag kan förtydliga att jag inte sitter med i Värmeverkets styrelse. Några hemligstämplade upphandlingar har jag ingen vetskap om. Du verkar veta mer än mig.

    • Det handlar inte om VEM som skriver och kommenterar utan VAD som skrivs. Typiskt er Socialdemokrater… ni förföljer, oliktänkare och kritiker. Ni gör allt i er makt för att försöka ta reda på kritikernas identitet så att ni kan jävlas i all evighet med dessa personer. Orsaken till att folk vill vara anonyma är just detta, det handlar inte om att man inte står för sina påståenden, utan för att man inte vill bli en måltavla för Socialdemokraters trakasserier.

   • Hade värmeverket sålts till Vasavärme hade nuvarande ägaren idag nog hetat Solör Bioenergi, kanske något annat imorgon.

    • Enligt forskare undersökning är det endast 15 % av Haparandas befolkning som har eftergymnasial utbildning… det säger en hel del och belyser problemet. Det håller inte med svågerpolitik… det behövs kompetent folk utifrån.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen.