Kommentar: Myndigheterna borde tänka till

Om statens tolkning hade gällt skulle Klas Dagertun, Åsa Allan, båda Kaunis Iron samt Ulrica Hammarström Pajala kommun inte kunnat jubla.

TORNEDALEN: Att vi har ett samhällssystem där domstolarna är självständiga i förhållande till statsmakten och politiken – det ska man vara glad över, särskilt i Pajala. Hade staten fått bestämma tolkningen av miljöbalken så hade Kaunisvaaragruvan fått stängas.

Miljöbalken är till stora delar en lag där långt gående tolkningar och bedömningar krävs för exempelvis ett godkänt miljötillstånd till miljöfarlig verksamhet. 

Att vissa krav uppfylls går att mäta, exempelvis kvaliteten på det vatten som släpps ut till recipienten – i Kaunis Irons fall Muonioälven. Eller bullerstörningar för boende i närområdet, som också går att mäta objektivt. Men även här tvingas domstolen bedöma det framtida utfallet när verksamheten har startat.

ÄN VÄRRE ÄR DET när man ska bedöma om sandmagasin och dammar är tillräckligt väl anlagda för att inte föroreningar ska släppas ut i miljön. Eller när man ska bedöma gruvans påverkan på hotade växt- och djurarter – ofta långt från gruvområdet. I både fallen finns utrymme för vitt skilda bedömningar där ett kompetens och intresse hos handläggare på båda sidor kan spela en roll. Myten om den strikt objektiva människan är just en myt.

Hos oss är det – till skillnad från auktoritära stater – domstolens bedömningar som gäller. Och inte den bedömning som statsmakten gör genom sina förlängda armar i form av länsstyrelser, Naturvårdsverket samt Havs och vattenmyndigheten.

DOMSTOLEN HAR i fallet Kaunis Iron på ett tydligt sätt avvisat de tre myndigheternas bedömningar till förmån för gruvbolagets bedömningar i fråga efter fråga.

Mark- och miljödomstolens två domar gällande Kaunisvaaragruvans gamla och nya miljötillstånd känns välgrundade. Inte minst med tanke på den kvalificerade expertis som domstolen anlitar för tekniska och miljömässiga bedömningar. På myndigheterna görs bedömningen i huvudsak av en handläggare och en enhetschef.

Dessutom har Mark-och miljööverdomstolen sagt nej till prövningstillstånd när Naturvårdsverket överklagade att gamla miljötillståndet skulle gälla tills beslut tagits om det nya tillståndet.

TRE ENTYDIGA DOMSTOLSBESLUT borde räcka för att de statliga myndigheterna ska ta sig en funderare över eventuell kalibrering till domstolarna bedömning och arbetssätt. En rimlig fråga för myndigheten borde vara – ligger vi helt fel i våra bedömningar och argument?

Fortsatta remisser från statliga myndigheter är viktiga när nya miljötillstånd ska avgöras bland annat inför de nya gröna industrierna i norr. Men om myndigheternas yttranden ska tillmätas någon betydelse så kan de inte vara tondöva för den standard som domstolarna sätter genom sina domar.

Det är inte heller ansvarsfullt av myndigheterna att fortsätta bidra till att floden av akter och inlagor ska växa över alla bräddar som ingen orkar ta till sig – vilket faktiskt är på väg att hända. 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

2 kommentarer på “Kommentar: Myndigheterna borde tänka till

  1. Mycket bra skrivet.
    Ta länsstyrelsen tex som tillsynes helt ”glömt” att se till samhällsnyttan som dom har i sitt uppdrag.

  2. Malmfältens berggrund har levererat livsviktiga salter ända sedan istiden.
    När Tapuli blottlades började det återigen krulla av lax i Tornedalen.
    Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill Lars Pekka.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 65 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Som att vara ”utomlands” hemmavid

Dubbelt nyår vid den svenskfinska gränsen har blivit en tradition, som under nyårskvällen får en ny dimension. Victoriatorget och vidhängande Rajalla formligen kokar vid tolvslaget. 

Haparandabor fick fel information om textilavfall

Från och med 1 januari är det förbjudet att slänga textilier i hushållssoporna. Trots det har Haparandaborna fått information om att trasiga kläder ska slängas i gröna sopkärlet. 

Truls-effekten har även nått Haparanda

Bordtennisintresset ökar i hela landet efter Truls Möregårdhs framgång i sommarens OS i Paris. Även HSKT:s bordtennissektion har sett ett rejält uppsving i intresset. Mellan 30 och 40 nya spelare har anslutit under året. 

Busschauffören sprider glädje till skolbarnen

Busschauffören Bengt Pesula som kör skolbuss mellan Salmis och Nikkala har visat sig vara en riktig glädjespridare. Ibland är han utklädd till häxa, ibland till lucia och i förra veckan var han tomte. 

Johanna fann sitt drömyrke

Olika händelser ledde Johanna Wennerström till den livslånga uppgiften som diakon. 

Underbart är kort vid iskall Strandplan

Under den tidiga fredagskvällen firas en motorburen Lucia med depåstopp och enklare förtäring vid Strandplan. Detta efter att en julklädd kortege rullat längs raggarrutt utstakad av gänget bakom stora Classic Motor Meet. 

Skönsjungande barn spred varm julkänsla

I torsdags fick Hemstrandens seniorboende välkommet besök av en grupp barn från fritidshem vid Aspstrandens skola. 

När solen kom till Tomteland

Julsånger stiger under torsdagskvällen upp från borden i den stora, julutsmyckade matsalen i Tomtemagasinet i Juhonpieti. I det mörkaste Kaamosmörkret strålar solen klart och glatt. Det är Solskensvännerna som tillsammans med Pajala församling besöker tomtens hemvist.