fbpx

Ökat valdeltagande i Norrbotten

NORRBOTTEN: Varannan Norrbottning röstade i år till EU-valet, och (S) har fått överlägset flest röster.

Valdeltagande i Norrbotten ökade i årets EU-val från drygt 45 procent till drygt 49 procent. Och av Norrbottens kommuner var röstdeltagandet lägst i Haparanda (34 procent) och högst i Piteå (54,8 procent).

Enligt de preliminära siffrorna för länet har Socialdemokraterna fått drygt 38 procent, vilket är 2,9 procent lägre än 2014. Sverigedemokraterna fått näst flest röster i länet med 14,7 procent, vilket är en ökning med 6,5 procentenheter.

Därefter kommer Moderaterna (10,6 procent), Vänsterpartiet (9,3 procent), Centerpartiet (8,5 procent), Miljöpartiet (7,9 procent), Kristdemokraterna (6,4 procent).

Sammanfattningsvis är det tydligt att (SD), (M), (C), (KD) alla ha gått framåt, medan (S), (V) och (MP) har backat.

Även (L) har backat, och har hittills bara 2,0 procent av rösterna i länet.

Samma trend gäller i riket, förutom att (V) har ökat något. Även valdeltagandet i riket har ökat, från 48,9 procent till 53,3 procent.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

22 kommentarer på “Ökat valdeltagande i Norrbotten

 1. Jag lät bli att rösta jag låter bli att stödja butiker på svenska sidan nu undrar ni säkert VARFÖR jag är så besviken på alla politiker jag har stängt av radio och tvn så fort jag kännt vittringen av deras politik vad är det ni politiker har lärt sveriges barn jo allt ni lärde oss var att när man har en motståndare ska allt hän säjer misstolkas med flit förvrängas och med en ilsken stil förlöjligas vad var det ni lärde oss. när era poliser ingriper oftast typ dagen efter används våld det är renarama hämd aktioner mot sveriges barn poliser ska vara tuffa tuffa vid ingtipandet inte efter

 2. Knapsu…passa dig var inte menat som hotfullt. Se upp…valet 2022 ser annorlunda ut kanske hade låtit bättre. Jag ber så mycket om ursäkt över ordvalet. Alla här håller ju sig inom ramarna. Här är alltid en god ton. Inte några påhopp.

 3. SD kommer fylla igen groparna på våra skumpande gator, kapa vårdköerna och jaga buset hela vägen till Långt-bort-i-stan – samt, inte minst, ordna så att folket får ha mer sex. Tro´t om du vill…ty alla Tornedalingars sanna vän, frälsar-Jimmie från Blekinge, fixar våra liv i ett nafs; inga svek a la S där inte. Se så, upp med hakan för en ljusnande framtid kamrater.

 4. Framtiden kommer att visa sig hur en högerpolitik kommer att verka ,speciellt för många bidragstagare i kommunen. Räkna med att många kommer att få lämna sina bidrag o lämna sin hemort för jobb söderut.

 5. AnnBritth Olofsson: SD står inte utanför, de har precis så mycket inflytande som svenska folket valt att ge dem. Deras röstande i riksdagen räknas precis som de andra partiernas.

  Innan den borgerliga alliansen splittrades var det SD som i sin roll som tungan på vågen under den förra mandatperioden hade makten att avgöra varenda omröstning i riksdagen.

  För övrigt så tycker jag att du borde undvika hotfulla formuleringar som ”passa dig” när du debatterar här.

 6. Hela tråden är bara svammel ej razizd överträffar sig själv i bullshit

 7. Ej razisd…ta nu och läs igenom alla kommentarer du skrivit. Vad tycker du själv? Är det normalt skrivet? Det är rent svammel alltihop. Det är så att man inte orkar läsa. Fattar inte hur detta över huvud taget blir publicerat. Det är dags för dig att åter igen byta alias. Byt även ditt ordval. Det blir lite enahanda. Du verkar ha hakat upp dig på vissa ord. Byt stil och uppför dig som folk.

 8. Ja du razisd tycker du ska passa dig för att kalla någon redaktör för högerextremister det kan i slutänden bli en jobbig affär för dig om man inte klassar dig som i släktforskning som mindre vetande du som diggar V-falangen ett exempel börja med Venezuela osv sedan kan du återgå till ditt gamla alias fake-news

 9. redaktören som är aktiv inom extern högern verkar inte gilla mitt koncept med ”lillemannen” vilket han är i verkligheten. och gillar inte kd med ”kristibrud!” vilket hon är både kvinna och kristen- redaktören vad är de för fel du försöker finta bort? är de verkligheten du försöker undanröja? och ang din kanske störta vän inom kort sd jimmieee.som inte vet nått om nått! de är ju allmännt känt inom politiken.

 10. Svar till mys.du låter som en händelse under en brand i en by där man skulle dra in borgakårens brandväsen.brand uppstod i en närliggande by borgakåren han bekämpa elden som var släckt när brandbilen kom med tjutande sirener. Brandchefen stod handfallen och kunde bara vräka ur sig: värin sammutetto värin sammutettu helvete 106 åriga Dagny lärde sig blogga nog borde du också lära dig räkna, sossar och v är islamist vänliga partier. Du får säkert mycket pengar av Strandhäll det är sådana och invandrare man värnar om. Take a nap

 11. Mys…går inte SD framåt????Är du inte läskunnig. Man kan ju faktiskt undra. Skyll inte allt på SD. Detta parti står ju för sjutton utanför. Detta parti räknas ju inte alls. När har dom haft något inflytande? Passa dig. Nästa val blir det andra bullar. Var då säker. Vi svenskar har fått nog på orättvisorna.

 12. Det är ju p.g.a gamla alliansen och sd som det ser ut som det gör nu. Själv blev jag utförsäkrad, en av 100 tusen andra, och tillåts inte komma tillbaka i sjukförsäkringen, inte pga sossarna utan allianspartierna och sd som vägrar rösta igenom förbättringar i sjukförsäkringen. Herr moderatledare har t.o.m lovat att ingen utförsäkrad ska få komma tillbaka i sjukförsäkringen och sd röstar med dom. ( det går att kolla upp, det är offentliga handlingar) Varför det fortsätter ännu är ju för det är fortfarande minoritetsregering och januariavtal! sd går inte framåt, eller jo, enligt dom själva.

 13. Marita:vilken besvikelse bara 15 % av dig och andra 14,9 är razi. vi är ca 85 % som har en annan åsikt. och ni kommer nazi att förintas inför nästa val- de är fakta. bara och sätt på dig västarna. dom gula….

 14. men fakta är att razi partiet gjorde sitt sämsta val i deras efter efterkrigstidens nazi återbygnad. de är positivt för oss imom vännstern-

 15. kristi brud är redan överens och vill samarbeta med razi. lillemannen måste avgå och razi i grunden är ett razi parti och dom hittar säkert nån renrakad man som tar på sig partiledar sysslsn. så blir de- de är fakta-

 16. visst är de skrämmande att razi sd bara fick 15 % av rösterna i eu.valet. de innebär att 85 % av befolkningen inte vill ha nazi/rasi i makten nånstans. vet att razi partiet inför valet 2022 kommer att få ca 6 %. och då har vi vunnit valet redan nu. om inte lillemannen och kristi brud kommer att ingå en allians med raxi?

 17. Folk börjar vakna ! Det är på tiden. Vad har blivit bättre för norrläningarna ? Precis fattiga blir fattigare !
  SD går framåt i hela landet.
  Om folket vore insatt vems ärenden Socialdemokraterna går så minskar rösterna betydligt. Folkhemmet är inte som det en gång var.
  Oj oj så mycket manipulation. Nej nu är tiden för rättvisa för den fattige arbetaren. Inga höjda skatter och högre pensioner för de fattiga som arbetat för att få en dräglig tillvaro på ålderns höst.
  Löven skall sluta tramsa och ljuga att vi har det så bra. Nu är hans tid över vid nästa val.

 18. Mys! Tyvärr fortsätter orättvisorna med denna utsugar regering, senast ett odemokratisk och kriminellt försvarande av Annica Strandhäll,med en desperat utfryst c-partist.orättvisorna mot fattiga och sjuka fortsätter i oförminskad takt. Vet inte om du skrivit av ironi för du vet ju vilka som styr och vems ansvar allt detta är.

 19. Mys…att fattiga blir fattigare? Ja, det har man ju märkt. Tänk att det är sossarna som styr och ställer. Inte sjutton tänker detta parti på oss små. Landet har blivit ett stort skämt. Många av oss vill ha förändring. Det vittnar valresultatet på. Det finns ett parti som ökat otroligt mycket i hela landet. SD har ökat enormt i vårt län. Fantastiskt bra tycker jag.

 20. Missnöje på vad AnnBritth? Att utförsäkringar fortsätter? Att fattiga blir fattigare?Att vissa inte tänker när dom röstar att politik kan slå hårt mot vissa grupper.

 21. Vilken härlig läsning. Månntro vad orsaken är till dessa siffror? Det finns säkert någon läsare som kan ge en vettig förklaring. Kan det bero på ett missnöje på det som varit? Vi känner oss redo för en förändring. Så måste det vara. Trägen vinner…till slut

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej. 

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus.