Oro inför Robinson

Här på Cape East kommer de som producerar Expedition Robinson att bo. Foto: Eva Spiik

– Se hur det gick i Gällivare. Det kom massor av människor utifrån för underhållsjobb i gruvan – och man tvingades stänga ner samhället på grund av smittspridningen.

– Vem tar ansvaret om samma sak händer i lilla Haparanda när massor av människor kommer utifrån för Robinson-inspelningarna. Jag är djupt oroad. Det säger Elisabeth Eero, verksamhetschef vid Haparanda Hälsocentral.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

12 kommentarer på “Oro inför Robinson

 1. Det verkar som Haparandaborna själva är 100 procent smittfria , eftersom man förfasar sig i förväg över folk från andra ställen. Många epedemiologer i Happis

 2. Kommunpolitikerna i Haparanda följer uppenbarligen samma agenda som politikerna nere i fjollträsk. Varför låta en massa folk från fjollträsk bo här i Haparanda på Cape East under ett antal månader då de kan dra med sig smittan från storstaden? Det handlar om säker ett hundratal personer med allt från filmteam och deltagare i Robinson.

 3. Gränsen är ju öppen mot finland och dom baltiska länderna så var finns risken för smitta? Stäng gränsen mot finland så man slipper finnarna som flåsar en i nacken på affärerna.

  • Senast jag köpte lite mat så var det ett äldre par som ”flåsade” mig nacken i kön till kassa. De två pratade klockren svenska, men jag lät varukorgen hindra att damen kom för nära. Gissa om jag fick blickar !

 4. Landshövdingen Björn O. Nilsson har gett dispens och tillstånd till ön. Så kanske han kan ta lite ansvar.

 5. Vem tar ansvaret? frågar Elisabeth E med all rätt. Svaret är nog tyvärr: ingen. Hotellägaren vill ju tjäna så mycket pengar som möjligt och skulle någon myndighet stoppa detta, ja då ställs de inför krav för förlorad inkomst
  LKAB svär sig fria och säger att de har då gjort allt för att inte sprida smittan. Tyvärr handlar allt till sist om pengar. Man tar ingen hänsyn Tycker personligen synd om vårdpersonalen i länet för regiondirektören vägrar att betala extra för deras insatser och nu hotar hon att ställa in deras semestrar.
  De enda som tar ansvar är vårdpersonalen som ser till att så många som möjligt klarar att överleva. Hur kunde det bli så här Sverige?

  • En koll i statistiken så har Haparanda kommun mindre än femton smittade, och noll (0) döda i senaste. Väldigt få nya fall.
   Om man är rädd för filmbolaget och den verksamheten så bör väl Hapda kommun och Region Norrbotten göra upp så att alla Robinsonnnare är testade lämplig tid innan resa till Haparanda, så att man kan skicka hem den smittade.

  • Släpp in de som är testade i god tid innan resan och skicka tillbaka dem som har smittan. Här måste väl filmgänget stå för kostnaderna.

 6. Jag förstår hennes oro. Sverige borde stängas ned omedelbart.
  Förstår också våra grannländer som inte vill vara i kontakt med Sverige och svenskar.

 7. Detta blir en enorm risk för hela bygden och kan i värsta fall få helt katastrofala följder…?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Det utdömda badhuset öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.

Språkskolan sambo i Marielund

Efter 30 år i centrala Haparanda har nu Språkskolan blivit sambo med Marielundsskolan.
Gemensam rektor för de båda skolorna är nu Seija Fjellvind.

Letar guld med drönare

Kolari ligger inom ett geologiskt intressant område mellan Kaunisvaaragruvan och Hannukainenfyndigheterna. Nu flyger drönare i det svårprospekterade området och letar mineraler. Enligt Erik Mella på Pajala kommun kan det vara en tidsfråga innan de hittar guld.

Nya skolan har öppnat

Aspstrandens skola i Haparanda har genomgått en omfattande renovering inför skolstarten. – Det är otroligt fräscht, och jag är jättestolt över skolan, säger rektor Jarko Tuisku.