fbpx

Outbildade vikarier fick mer i lön än erfarna uskor

Haparanda kommun har betalat högre löner till vikarier som saknar vårdutbildning än till vissa undersköterskor inom äldreomsorgen som har vårdutbildning, lång erfarenhet och kompetens.

Det rapporterar Kommunalrarbetaren.

Kommunals ordförande i Haparanda, Tuula Maijanen, intygar i facktidningen att så är fallet. Hon uppger också för P4 Norrbotten att det här har skapat stora reaktioner bland de anställda. Enligt henne borde lönerna höjas även för de som har utbildning och kompetens

En undersköterska med delegeringsansvar, och som har jobbat i yrket i över 30 år uttrycker i facktidningen att ”det är som en käftsmäll”. Hon uppger också att hon nu lämnar Haparanda kommun för att jobba på annan ort, där hon får bättre lön.

Niclas Asplund, HR-chef, uppger följande för Haparandabladet:

– Rent generellt kan man säga att utmaningen med kompetensförsörjning påverkar ingångslönerna, vilket inte är unikt för Haparanda utan så ser det ut på arbetsmarknaden idag. Det är i mångt och mycket arbetstagarnas arbetsmarknad och vi konkurrerar med andra arbetsgivare om arbetskraft.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

26 kommentarer på “Outbildade vikarier fick mer i lön än erfarna uskor

  1. Jag förstår inte varför ni är så förvånade. Rekryteringar har ju inte skötts på rätt sätt på åratal och kommunen är full av inkompetenta chefer som handlar efter sina skallar! Fungerande Hr-avd finns inte heller!

  2. Inför valet väljare, tänk ca 20-30 år tillbaka i tiden! Inte hade vi dessa problem!! Vad har hänt? I Sverige har vi inte brist på läkare, sjuk-och undersköterskor visar statistiken. Kan det vara så att dessa jobbar på ”fel ställen” trots att staten bekostat deras utbildning? Kan det vara borgarnas s.k. frihetsreformer som är orsaken till dagens problem? Då uppfanns s.k. ”bemanningsföretag” och LoV:en infördes som finansieras enbart med våra skattemedel. Är det detta som är grund orsaken till krisen inom vård- och omsorgen?!

  3. Ingen hindrar kvinnorna att söka sig till manliga yrken i Sverige. Tvärtom. Det är fritt fram! Klaga inte, skrid till verket! Lycka till!

  4. Till Uskan
    Det är väldigt få kvinnor som klarar av gruvjobb eller överhuvudtaget ett s.k. ”manligt jobb”. Av erfarenhet vet jag att dessa jobb ofta är både fysiskt och psykiskt tyngre än kvinnojobben. Och smutsigare. Att ( inte alltid) arbeta nere i en mörk och fuktig gruva kräver sin man. Eller att arbeta som rörmokare. Ibland klättrar man upp på taket, ibland är man nere i källaren, och man bär mycket och tungt, smutsigt är det också.
    Men jess, alla kan ju prova på olika yrken. Som gruvarbetare tjänar man bra, så det vore ett bra alternativ för en uska.
    Rörmokare har, precis som uskorna, en treårig yrkesutbildning inom gymnasieskolan. Uskorna har gått ett treårigt vård-och omsorgsprogram, på gymnasienivå. Det går också att utbilda sig på Komvux. Undersköterskeutbildning är ingen högre utbildning, den är bara på gymnasienivå.
    Välkomna till lättförtjänta pengar inom gruvindustrin!

    • Till Petrus
      men då med ditt resonemang ska de ju ha samma lön eftersom utbildningen är likvärdig….hur tänkte du nu? Varför är vård människokroppar så nedvärderade jämför med ett trasigt rör… prova jobba inom vården så ser du att det bärs, lyft, är skitigt, spring i trappor mm så skillnaden verkar inte vara så stor….

      • Jämfört med gruvarbetet är arbetet inom vården inte tungt. Jag har arbetat även inom vården som ung, i tre år. Samtidigt som jag ”pluggade” på universitetet. Även nattskift. Jag hade , som idrottare, mycket bra kondition, och högsta betygen från gymnasiet. Det betydde att jag klarade mitt jobb galant. Behövde inte anstränga mig.
        Gruvarbetet är, vad de som inte har jobbat i gruvan än säger, ett fruktansvärt tungt jobb. Bara ”arbetsplatsen” är ofta en mardröm. Därför ska gruvarbetarna få riktigt bra löner.
        Det finns många arbetsplatser där anställda ”springer i trapporna”. Kan inte vara en anledning till en hög lön.
        Alla borde börja gå på gym och långa raska promenader. Då blir arbetet mycket lättare att utföra, både fysiskt och psykiskt.
        Rekommendation :Prova att arbeta en period i gruvan! Där finns också brist på personal.

        • Efter en lång arbetsdag på ett fysiskt ansträngande jobb (30 000 steg och diverse tunga lyft) är man många gånger så trött att ytterligare promenader är uteslutna. Då är det i stället arbetsmiljön som borde ses över, uppgifter fördelas om för att minska enformig belastning som leder till överbelastningsskador. Men detta sker nog sällan, för de som bestämmer har inte själva prövat på att jobba så. Är jobbet i fråga så tungt att varenda medarbetare har någon form av belastningsskada, ja, då borde lönerna höjas för att personalen ska kunna gå ner i arbetstid, tycker jag. Nu gäller detta varken vård eller gruva utan ett annat jobb som inte heller kräver så mycket utbildning.

    • Petrus, jag förstår att du försöker på ett akademiskt sätt argumentera om vise versa om gruvan eller vården.
      Men detta handlar inte om det.
      Undersköterskor har blivit helt överkörda av sin arbetsgivare och det är hela grundproblemet i denna artikel.
      Man har frångått från att det är som vårdbiträde dem vikarierar inte som utbildad undersköterska med 3årig utbildning utan 3 timmars utbildning.
      Att personerna har andra meriter har mindre betydelse då du ska utföra jobbet inom vården.
      Därför kan man inte heller betala för något annat.
      Det finns många inom vården som har annan högskoleutbildning men får lön som vårdbiträde.
      Detta är ett grovt övertramp från HR och dem har inte det bemyndigande att sätta vilka löner som helst till vikarier med noll utbildning inom vården.
      Sen att undersköterskor har för dålig lön rent generellt är en annan fråga.
      Och arbetsmiljön likaså.
      Du ska inte behöva vara topp idrottstränad för att orka med ditt jobb.
      Då är det fel någonstans.
      Då bör arbetsgivaren titta över sin arbetsmiljö och scheman.
      Vilket går hand i hand.

  5. Det är så underbart att tex en f.d rörmokare får högre löner idag av Haparanda stad än undersköterskor som varit anställda till kommunen länge och har mycket kompetens. Men dagens vård behöver kanske rörmokare istället för utbildade undersköterskor?

    Det är dags för Undersköterskor börja söka sig till gruvor och mansdominerade yrken…

  6. Varför försöka att få ungdomar att gå vård utbildning jag skulle säga att bättre gå 3 timmars utbildning hos kommunen ni får bättre lön

  7. När anhöriga klagar eller ringer till avdelningen ,så är vi som får stå till svars. Om någonting har gorts fel med deras anhörig. Dom med 3 timmars utbildning har inte de minsta ansvar. Tycker ni det är rätt ,att vi måste ta ansvar och försvara oss fast vi har ingenting med den saken att göra.

  8. Många av dom som fick bonus och bra lön utan utbildning var dessutom män, ska inte stickas under stolen…

  9. Nu har HR i Haparanda kommun, väl ändå skitit i det blå skåpet!
    Man super dissar sin befintliga personal till 100 procent och låsas som det regnar.
    Tjänstefel så det ryker om det. En offentlig ursäkt och bonus till dem som jobbade med dessa vikarier.
    Allt annat är inte okej!

  10. Om man kände sig inte någonting värd innan som undersköterska,så har kommunen.bevisat det nu. Och sluta och säga att ni har satsat på undersköterska löner,några har fått bara 400 kr och.skatt på de. Så var är satsningen,gick den till dom ,som gick 3.timmars utbildning?

  11. Hur är det inom andra branscher? Höjs allas löner om den senast anställda, i bristsituation, får högre lön? Nej. Det skulle heta ” en statlig konkurs”. Det är som Asplund säger: Kompetensförsörjning påverkar ingångslönerna. Lite mer kunnighet om hur arbetsmarknaden funkar vore bra, inom hela befolkningen. Det finns en alldeles ny forskning som visar hur människorna har blivit mycket bekvämare och latare än de tidigare generationerna. Allt arbete är tungt, för dem flesta. Skärp er alla, klaga inte på allt. Ta hand om er själva så orkar ni bättre. När vårdpersonalen slutar en arbetsdag stänger de dörren bakom sig och behöver inte blanda sig i det som händer på arbetsplatsen. Det finns många arbeten där ansvaret och arbetet följer med de anställda jämt, även hem.

    • Vad tråkigt ser att du inte har jobbat inom vårdarbete. De stämmer inte att vi bara stänga dörren när arbetspass slutar. De finns en hel del orsaken varför jag eller min kollegor från jobbat behöver ta kontakt under fritiden. Vi kan inte chansa att allt bli rätt. Vi måste meddela eller ringa och fråga om Vi inte har tillräcklig information. Välkommen och prova, vad är jobba inom vårdyrke. Nu är de Chans få en riktig bra lön iafl att du har ingen kompetens.

  12. Är det släkt/granne/bekanta med högre lön som vanligt här i haparanda.

  13. Väldigt fult gjort av kommunen även mot andra som arbetat som vikarier inom övriga omsorg och haft enhetlig (låg) men lika lön efter en och samma tabell för vikarier i tio år! Inga meriter har räknats innan och det har alltid varit brist på vikarier! Vilka supermänniskor har ni ni hittat som förtjänar detta???

  14. Senast nu de är kommunlednings visat sig hur mycket dom respektera kompetenta personal/ gamla personal. Vad kan vi göra. Söka annat jobba, hålla tummor att vi hitta annat/ börja studera annat och slutet uppsäger oss. Stackars våran äldre medborgare. Dom har rättighet bättre vård vad kan erbjuda en okompetenta arbetsteam.

  15. Styrande politiker och arbetsledning borde avgå med omedelbar verkan innan kommunens vård och omsorg är fullständigt raserad.

  16. Kul att jobba brevid en som inte kan något och första dagen på jobbet och tjänar mer. Sen får man jobba mer än hen. Perfekt…..

    • Varför utbilda sig,om man får 150kr i timmen + semester tillägget. Det blir närmare 200kr i timmen. Efter 3 timmar utbildning. Och många som har fått äran ,att utbilda sig i 3 timmar kan mycket dålig svenska.Är.det patient säkert?

  17. Niclas. Handlingsplan efterfrågas. Berätta hur det ser ut i andra delar av landet är inget försvar. Som man sår, får man skörda. Tänk på det.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Alla kan lära sig minnestekniker”

Biosalongen på Folkets hus i Haparanda var nästintill fullsatt i tisdags kväll då kommunen bjudit in till ”En kväll man inte glömmer”. 

Taxibolag svarar på kritik om färdtjänst

En man fick inte åka till Haparanda efter att ha varit inlagd på Kalix sjukhus. Färdtjänsten beställdes att köra till hans bostad i Korpikylä, men eftersom han inte hade nycklarna med sig ville han hoppa av i gränsstaden istället. Detta

Mörtberg (C) redo att minska sitt arvode

Efter minoritetsåterremissen i måndagens kommunfullmäktige i Övertorneå ska frågan om revidering av budgeten, med förslaget om höjd kommunalskatt, återupptas den 25 november. Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) uppges vara redo att gå ned i arvode. ”Jag har lämnat förslag till arbetsutskottet”,

Mörkret har inte vunnit över ljuset

Levande ljus, sång och tal om ljuset som besegrar mörkret och om sorgen som en av livets och glädjens byggstenar, var ett bärande budskap när Pajala församling under torsdagskvällen inledde Allhelgonahelgen med en minnesstund i Jarhois kapell för att minnas

Höstlov med mörker och ljus

Under vecka 44 infaller höstlovet i hela Sverige. I Övertorneå kommun anordnades många olika aktiviteter för de höstlovslediga barnen och ungdomarna. 

Chefens strävan: nära ledarskap och aktiviteter

Niklas Dahl, tillförordnad verksamhetschef på äldreboendet Hemstranden i Haparanda, lyfter vikten av aktiviteter och ett nära ledarskap. ”Alla ska ha mod att styra över sitt eget arbete”, säger han. 

Isbanor i byarna manglades på nytt

Kultur- och fritidsutskottet i Haparanda har beslutat att förvaltningen ska säkerställa att det finns åkbara isplaner även utanför tätorten. Utskottet har också beslutat att föreningsbidraget för att drifta dessa ska höjas. 

Ett kallt dopp piggar upp

Nu är säsongen för vinterbadare i Haparanda öppnad och redan första dagen tog sig flera ett dopp för kropp och själ. 

Stine fann lugnet i norr

Konstnären Stine Vuokila tröttnade på livet i storstaden och sedan tog livet henne till Tervola och sedan Torneå. Hennes färgglada verk utstrålar glädje.