fbpx

V: Rösta NEJ i folkomröstningen

Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna tog initiativet till en namninsamling i maj 2019 för att ge Haparandas medborgare möjlighet att genom en folkomröstning säga sin mening, om vilken driftsform som ska driva det nya äldreboendet Hemstranden/ Kotiranta. Många frågor har ställts kring vad som skiljer de två driftsformerna och varför ska JAG gå och rösta?

Motivet för att rösta är att genom din röst kan du påverka Haparanda kommuns framtida beslut om driftsformen inom äldreomsorgen, inte bara idag utan även för morgondagens äldreomsorg. Omröstningens utfall är endast rådgivande men ger en bild av hur boende i Haparanda ser på vinster i välfärden.

En eventuell vinst av driften av Hemstranden/Kotiranta anser Vänsterpartiet ska återgå till kommunen för fortsatta investeringar för de äldres bästa omsorg, för samtliga boendeformer.

I en kommunalt driven verksamhet är insynen i verksamheten bred. Arbetsmiljön för både anställda och de boende är viktig. Kommunalt drivna verksamheter ger en större insyn och påverkansmöjligheter för verksamhetens huvudman, som alltid är Haparanda kommun. De privata äldreomsorgsaktörerna största omsorg är vinstutdelning till ägarna, detta är drivkraften för ett företag. Inget företag kan drivas utan vinstintresse, en utdelning av en ekonomisk insats är grunden för ett företag.

Personalen, oavsett om den har en kommunal eller privat arbetsgivare, är den centrala delen i en omsorgsverksamhet. Detta har ju visat sig under den pandemi vi haft de senaste två åren. En personal som ställt upp för sina patienters bästa, en lojalitet gentemot de boende, brukare och arbetsgivare, förtjänar en bättre behandling än den de fått under rådande borgerliga styret i Haparanda denna mandatperiod. Arbetsscheman och minskad bemanning har blivit resultatet av denna insats. Med en privatdrift i äldreomsorgen kommer detta att fortsätta. Färre anställda som springer fortare ger mer utdelning till aktieägare och investerare. Avsaknaden av kollektivavtal i många företag innebär en större utsatthet för personalen avseende bland annat arbetstids-, arbetsrätts- och arbetsmiljöfrågor.

Några möjligheter från statens sida att kräva insatser från privata vårdgivare under pandemin fanns inte. Detta ger en tydlig bild av skillnaden mellan kommunal och företagsdrift inom vård, omsorg och skola.

Rösta NEJ i folkomröstningen på söndagen den 15 maj, så att vi inte får ett privat vinstdrivet företag inom äldreomsorgen i Haparanda.

Monica Perdal Täikkö

Ordförande Vänsterpartiet Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “V: Rösta NEJ i folkomröstningen

  1. Säg Nej, till borgarnas och Centerpartiet s.k. frihetsreformer med våra gemensamma skattemedel! Titta vad som skett med statlig närvaro med FK, AF, Bilprovning, Apotek etc, när borgarna härja för 8 år sedan! Borgar politik är döden för oss som bor i glesbygden.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Evenemang i Tornedalen

Här följer en sammanställning av några av de evenemang som äger rum i Tornedalen under sommaren, på både svenska och finska sidan av gränsen. 

Solen sken på studenterna

Glädjen var stor när studenterna vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå sprang ut till strålande sol och alla anhörigas gratulationer. 

”Ska bli konstigt att inte plugga”

Efter regn kommer sol, sägs det. Det fick studenterna från Laestadiusskolan i Pajala erfara när de efter hällregn, i sol fick vandra ut på den röda mattan och den påföljande balen på Folkets hus. ”Ska bli konstigt att inte plugga.

Tärendöholmen åter vandaliserad

Under lördagen ägnade sig ett tjugotal personer att städa upp och fräscha till Tärendöholmen efter en lång vinter. På söndag återvände fastighetsansvarig Petter Stridsman och upptäckte då att det under natten skett skadegörelse på holmen. 

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka