fbpx

V: Rösta NEJ i folkomröstningen

Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna tog initiativet till en namninsamling i maj 2019 för att ge Haparandas medborgare möjlighet att genom en folkomröstning säga sin mening, om vilken driftsform som ska driva det nya äldreboendet Hemstranden/ Kotiranta. Många frågor har ställts kring vad som skiljer de två driftsformerna och varför ska JAG gå och rösta?

Motivet för att rösta är att genom din röst kan du påverka Haparanda kommuns framtida beslut om driftsformen inom äldreomsorgen, inte bara idag utan även för morgondagens äldreomsorg. Omröstningens utfall är endast rådgivande men ger en bild av hur boende i Haparanda ser på vinster i välfärden.

En eventuell vinst av driften av Hemstranden/Kotiranta anser Vänsterpartiet ska återgå till kommunen för fortsatta investeringar för de äldres bästa omsorg, för samtliga boendeformer.

I en kommunalt driven verksamhet är insynen i verksamheten bred. Arbetsmiljön för både anställda och de boende är viktig. Kommunalt drivna verksamheter ger en större insyn och påverkansmöjligheter för verksamhetens huvudman, som alltid är Haparanda kommun. De privata äldreomsorgsaktörerna största omsorg är vinstutdelning till ägarna, detta är drivkraften för ett företag. Inget företag kan drivas utan vinstintresse, en utdelning av en ekonomisk insats är grunden för ett företag.

Personalen, oavsett om den har en kommunal eller privat arbetsgivare, är den centrala delen i en omsorgsverksamhet. Detta har ju visat sig under den pandemi vi haft de senaste två åren. En personal som ställt upp för sina patienters bästa, en lojalitet gentemot de boende, brukare och arbetsgivare, förtjänar en bättre behandling än den de fått under rådande borgerliga styret i Haparanda denna mandatperiod. Arbetsscheman och minskad bemanning har blivit resultatet av denna insats. Med en privatdrift i äldreomsorgen kommer detta att fortsätta. Färre anställda som springer fortare ger mer utdelning till aktieägare och investerare. Avsaknaden av kollektivavtal i många företag innebär en större utsatthet för personalen avseende bland annat arbetstids-, arbetsrätts- och arbetsmiljöfrågor.

Några möjligheter från statens sida att kräva insatser från privata vårdgivare under pandemin fanns inte. Detta ger en tydlig bild av skillnaden mellan kommunal och företagsdrift inom vård, omsorg och skola.

Rösta NEJ i folkomröstningen på söndagen den 15 maj, så att vi inte får ett privat vinstdrivet företag inom äldreomsorgen i Haparanda.

Monica Perdal Täikkö

Ordförande Vänsterpartiet Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “V: Rösta NEJ i folkomröstningen

  1. Säg Nej, till borgarnas och Centerpartiet s.k. frihetsreformer med våra gemensamma skattemedel! Titta vad som skett med statlig närvaro med FK, AF, Bilprovning, Apotek etc, när borgarna härja för 8 år sedan! Borgar politik är döden för oss som bor i glesbygden.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Solpark planeras i Korpikylä

Det finns långt gångna planer på en stor solpark i Korpikylä som ska kunna leverera energi till 18.000 villor. Pia Hulkoff (SJVP) berättar att bakgrunden är att det råder stor brist på energi för företagsetableringar i kommunen. 

Startar ungdomsförbund

SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund, har väckts till liv i Haparanda efter årtionden av frånvaro.
– Jag får chansen att påverka politiken och göra ungdomars röster hörda, säger Anna Ollinen, 17 år.

Särkilax Maria skapad av ett enda stycke

Det var bara ett år sedan som det definitiva beslutet togs att uppföra en staty vid Särkilax kyrka norr om centralorten Övertorneå. Nu är statyn som döpts till Särkilax Maria uppförd och i lördags invigdes den.