fbpx

V: Rösta NEJ i folkomröstningen

Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna tog initiativet till en namninsamling i maj 2019 för att ge Haparandas medborgare möjlighet att genom en folkomröstning säga sin mening, om vilken driftsform som ska driva det nya äldreboendet Hemstranden/ Kotiranta. Många frågor har ställts kring vad som skiljer de två driftsformerna och varför ska JAG gå och rösta?

Motivet för att rösta är att genom din röst kan du påverka Haparanda kommuns framtida beslut om driftsformen inom äldreomsorgen, inte bara idag utan även för morgondagens äldreomsorg. Omröstningens utfall är endast rådgivande men ger en bild av hur boende i Haparanda ser på vinster i välfärden.

En eventuell vinst av driften av Hemstranden/Kotiranta anser Vänsterpartiet ska återgå till kommunen för fortsatta investeringar för de äldres bästa omsorg, för samtliga boendeformer.

I en kommunalt driven verksamhet är insynen i verksamheten bred. Arbetsmiljön för både anställda och de boende är viktig. Kommunalt drivna verksamheter ger en större insyn och påverkansmöjligheter för verksamhetens huvudman, som alltid är Haparanda kommun. De privata äldreomsorgsaktörerna största omsorg är vinstutdelning till ägarna, detta är drivkraften för ett företag. Inget företag kan drivas utan vinstintresse, en utdelning av en ekonomisk insats är grunden för ett företag.

Personalen, oavsett om den har en kommunal eller privat arbetsgivare, är den centrala delen i en omsorgsverksamhet. Detta har ju visat sig under den pandemi vi haft de senaste två åren. En personal som ställt upp för sina patienters bästa, en lojalitet gentemot de boende, brukare och arbetsgivare, förtjänar en bättre behandling än den de fått under rådande borgerliga styret i Haparanda denna mandatperiod. Arbetsscheman och minskad bemanning har blivit resultatet av denna insats. Med en privatdrift i äldreomsorgen kommer detta att fortsätta. Färre anställda som springer fortare ger mer utdelning till aktieägare och investerare. Avsaknaden av kollektivavtal i många företag innebär en större utsatthet för personalen avseende bland annat arbetstids-, arbetsrätts- och arbetsmiljöfrågor.

Några möjligheter från statens sida att kräva insatser från privata vårdgivare under pandemin fanns inte. Detta ger en tydlig bild av skillnaden mellan kommunal och företagsdrift inom vård, omsorg och skola.

Rösta NEJ i folkomröstningen på söndagen den 15 maj, så att vi inte får ett privat vinstdrivet företag inom äldreomsorgen i Haparanda.

Monica Perdal Täikkö

Ordförande Vänsterpartiet Haparanda

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

1 kommentar på “V: Rösta NEJ i folkomröstningen

  1. Säg Nej, till borgarnas och Centerpartiet s.k. frihetsreformer med våra gemensamma skattemedel! Titta vad som skett med statlig närvaro med FK, AF, Bilprovning, Apotek etc, när borgarna härja för 8 år sedan! Borgar politik är döden för oss som bor i glesbygden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Förslag: Sju platser där vindkraft kan byggas

Naturskyddsföreningen gjorde för några år sedan en inventering av sju olika platser inom Pajala kommun där vindkraft kan byggas. Käymäjärvi tillhör inte dessa förslag. Samtliga föreslagna parker ligger sydväst om Pajala centralort och på längre avstånd från större byar.

Vattenfall utestängdes från Pajala kommuns Infocenter

HB kan avslöja att Vattenfall stoppades från att informera pajalaborna om vindkraftplanerna i Käymäjärvi i kommunens Infocenter i centrala Pajala. Beslutet togs enligt flera personer av kommunchefen Stefan Millgård, vilket han idag förnekar. Samtidigt stoppade han och utvecklingschefen Fredrik Holmström näringslivsstrategen Erik Mella från fortsatta kontakter med Vattenfall.

En ung man med ett gott hjärta

När Aaron Invall i Haparanda läste artikeln i HB om lilla Filimon som flytt från Ukraina frågade han sin mamma Kati Invall om han kunde ge lite leksaker till Filimon. HB såg till att de fick träffas och Aaron Invall och hans mamma Kati Invall uppskattade att få träffa Filimon och hans mamma och mormor som var väldigt rörda och tacksamma över att det finns så vänliga människor.

Två glädjebesked för Pajala Airport

Pajala får behålla två tur och returflyg per dag enligt ett färskt beslut från Trafikverket som motiverar det med att de lyssnat på gruv- och stålindustrin. Och i fredags lämnades bygglovshandlingarna in för utbyggnad av en ny utrikesterminal på Pajala Airport, som ska stå klar i oktober.

Siktar mot kommunalrådsposten

Med för närvarande tre mandat i Övertorneå kommun siktar Sjukvårdpartiet med Tomas Vedestig som ordförande på så mycket som sju till tio mandat. Han styrde kommunen tillsammans med Tomas Mörtberg, men nu säger han sig vara väl förberedd för att göra det på egen hand.