fbpx

Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

NORRBOTTEN: 19 november arrangeras ett samrådsmöte i Torneå med anledning av att Outokumpu Chrome Oy planerar att bygga ett nytt smältverk.

Smältverket ska enligt planen byggas i Röyttä, cirka åtta kilometer söder om Torneå centrum, och ägas av Outokumpu Stainless Oy.

Till samrådsmötet välkomnas allmänheten ”som kan tänkas beröras av projektet”.

Dessutom har svenska myndigheter, organisationer och allmänheten,  mellan den 11 november 2019 och den 10 januari 2020, möjlighet att lämna synpunkter på om det planerade smältverket kan antas medföra betydande miljökonsekvenser, samt om Sverige bör delta i processen med att ta fram en miljökonsekvensrapport och vad som i så fall bör ingå i den.

Naturvårdsverket uppger att smältugnens (slaggugnens) huvudprodukt är en metallegering med järn och krom som huvudkomponenter. ”Produktionen uppgår till cirka 240.000 ton om året. Som ett biproduktflöde upp­ kommer årligen cirka 1.065.000 ton slaggbaserade mineralprodukter. Smältugnens huvudsakliga råvara är olika typer av slagg från andra processer i Torneå fabriker”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

  1. Var och när kommer denna information att hållas? Outokumpus virriga hemsida är inte gjord för att bringa klarhet till allmänheten.

  2. Har för mig att HB ”grävde” om utsläppen för x antal år sedan men vad mynnade det ut i? Kan Örjan göra ett liknande grävjobb om utsläppen liknande försäljningen av fjärrvärmen före och efter och allt vad det innebär? Finns det ex vis täckningskartor för cancer liknande den för mobiltäckning? Har dock själv inte hittat men vore intressant att se en sån.

  3. Bra för jobben i närområdet, men oroande för att så extremt många har drabbats av cancer i närområdet, vad beror det på?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 84 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN