fbpx

Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

NORRBOTTEN: 19 november arrangeras ett samrådsmöte i Torneå med anledning av att Outokumpu Chrome Oy planerar att bygga ett nytt smältverk.

Smältverket ska enligt planen byggas i Röyttä, cirka åtta kilometer söder om Torneå centrum, och ägas av Outokumpu Stainless Oy.

Till samrådsmötet välkomnas allmänheten ”som kan tänkas beröras av projektet”.

Dessutom har svenska myndigheter, organisationer och allmänheten,  mellan den 11 november 2019 och den 10 januari 2020, möjlighet att lämna synpunkter på om det planerade smältverket kan antas medföra betydande miljökonsekvenser, samt om Sverige bör delta i processen med att ta fram en miljökonsekvensrapport och vad som i så fall bör ingå i den.

Naturvårdsverket uppger att smältugnens (slaggugnens) huvudprodukt är en metallegering med järn och krom som huvudkomponenter. ”Produktionen uppgår till cirka 240.000 ton om året. Som ett biproduktflöde upp­ kommer årligen cirka 1.065.000 ton slaggbaserade mineralprodukter. Smältugnens huvudsakliga råvara är olika typer av slagg från andra processer i Torneå fabriker”.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

  1. Var och när kommer denna information att hållas? Outokumpus virriga hemsida är inte gjord för att bringa klarhet till allmänheten.

  2. Har för mig att HB ”grävde” om utsläppen för x antal år sedan men vad mynnade det ut i? Kan Örjan göra ett liknande grävjobb om utsläppen liknande försäljningen av fjärrvärmen före och efter och allt vad det innebär? Finns det ex vis täckningskartor för cancer liknande den för mobiltäckning? Har dock själv inte hittat men vore intressant att se en sån.

  3. Bra för jobben i närområdet, men oroande för att så extremt många har drabbats av cancer i närområdet, vad beror det på?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Glamouröst när studenterna gled in på bal

Studenterna i Haparanda rullade in med flådiga bilar och sken ikapp med solen när de gick på den röda mattan till Stadshotellet för årets upplaga av studentbalen. Nära och kära hade samlats för att se de glamourösa och stiliga ungdomarna,

”Dyrt fiskekort tar död på sportfisket”

Det gemensamma fiskekortet mellan Finland och Sverige i den del av Torneälven som utgör gränsälv, är dyrt och tar död på sportfisketraditionen, hävdar sportfiskeentusiasten Leif Taavola i Juoksengi. ”Fiskekorten ger pengar till byasamfälligheterna och kan ses som byautveckling”, säger, Ilkka

Sjukresa gick i 140 kilometer

En sjukresa hem från Kalix sjukhus blev en riktig skräckfärd för tre Haparandabor. ”När taxichauffören läser i mobilen i 140 kilometer i timmen är det inte säkert”, säger Henry Vesala. 

Intensiva dagar inför revyn

https://e.haparandabladet.se/p/haparandabladet/2024-05-24/a/intensiva-dagar-infor-revyn/1893/1470867/52419103

Avtalsskandal i Pajala: Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal

HB kan idag avslöja en av de största kommunskandalerna i Norrbotten i modern tid. Miljoner har strömmat till konsulter utan avtal i Pajala. Konsulter har slutattesterat egna kostnader och fakturor. Revisorerna avstyrker nu ansvarsfrihet för kommunstyrelsen. 

Manliga städare trampar in i damernas duschrum

På Torneå badhus kan nakna badgäster överraskas av att manliga städare trampar in i damernas duschrum, medan kvinnliga städare trampar in i herrarnas. Kaisa Metsähalme tycker inte att det är okej.