Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

NORRBOTTEN: 19 november arrangeras ett samrådsmöte i Torneå med anledning av att Outokumpu Chrome Oy planerar att bygga ett nytt smältverk.

Smältverket ska enligt planen byggas i Röyttä, cirka åtta kilometer söder om Torneå centrum, och ägas av Outokumpu Stainless Oy.

Till samrådsmötet välkomnas allmänheten ”som kan tänkas beröras av projektet”.

Dessutom har svenska myndigheter, organisationer och allmänheten,  mellan den 11 november 2019 och den 10 januari 2020, möjlighet att lämna synpunkter på om det planerade smältverket kan antas medföra betydande miljökonsekvenser, samt om Sverige bör delta i processen med att ta fram en miljökonsekvensrapport och vad som i så fall bör ingå i den.

Naturvårdsverket uppger att smältugnens (slaggugnens) huvudprodukt är en metallegering med järn och krom som huvudkomponenter. ”Produktionen uppgår till cirka 240.000 ton om året. Som ett biproduktflöde upp­ kommer årligen cirka 1.065.000 ton slaggbaserade mineralprodukter. Smältugnens huvudsakliga råvara är olika typer av slagg från andra processer i Torneå fabriker”.

Dela den här artikeln:

Dela på email
E-post
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Outokumpu planerar för nytt smältverk i Torneå

  1. Var och när kommer denna information att hållas? Outokumpus virriga hemsida är inte gjord för att bringa klarhet till allmänheten.

  2. Har för mig att HB ”grävde” om utsläppen för x antal år sedan men vad mynnade det ut i? Kan Örjan göra ett liknande grävjobb om utsläppen liknande försäljningen av fjärrvärmen före och efter och allt vad det innebär? Finns det ex vis täckningskartor för cancer liknande den för mobiltäckning? Har dock själv inte hittat men vore intressant att se en sån.

  3. Bra för jobben i närområdet, men oroande för att så extremt många har drabbats av cancer i närområdet, vad beror det på?

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

”Vindkraftsparken förstör landskapet”

Invånare och näringsidkare gör nu ett upprop mot den planerade vindkraftsparken.
– Tornedalen har ett riksintresse för friluftsliv, vi har höga naturvärden och är ett natura 2000-område och kulturbyggd sen långt tillbaka. Vi är förskräckta över att den här bilden kommer att förstöras totalt, säger Birgit Niva.

Klippan tar strid

Personalen på Klippans äldreboende i Haparanda säger att de mår ”skitdåligt” och att de tänker kriga för att personalminskningar och ytterligare försämringar på boendet ska stoppas.

Römppähölkkä i granna höstfärger

När Römmpähölkkä inte kunde arrangeras på grund av Covid-19, tog Skidspårsföreningen den till en ny nivå och ett hundratal deltagare tog sig runt en valfri sträcka på elljusspåret i Pajala.

Utdömt badhus öppnar igen

I februari stängdes det åldersstigna badhuset i Pajala då det befarades att väggarna kunde rasa in. De politiska partierna var alla överens om att bygga ett nytt. Men under sommaren har badhuset reparerats och i kommande månadsskifte öppnas portarna igen. Blir det nu något nytt badhus?

Kämpar mot finsk vindkraft

Överklagningstiden för vindkraftsprojektet Karhakkamaa på finska sidan mitt emot Risudden och Korpikylä går ut den 5 oktober. Uppmaningen från den finska grupp som besökte några besöksanläggningar på svenska sidan i söndags är att de som har något emot planerna bör överklaga.

Pol/Svan tog hem seriesegern

Polcirkeln/Svanstein FF var spellediga i helgen, men blev seriesegrare i kavaj som man säger. Detta eftersom Vitå BK och Jokkmokks SK spelade oavgjort och Jokkmokk nu inte kan komma ifatt Tornedalslaget.

De kräver gång- och cykelväg

ERKHEIKKI Nu går folket i Mejabyarna ut i protest mot Trafikverkets planer på att endast anlägga en gång- och cykelväg, en ynka bit genom Erkheikki, på den tungt trafikerade väg 395.

”Haparanda har levererat i världsklass”

Efter att inspelningen av teve-serien Expedition Robinson avlutades i förra veckan konstaterar Joa Larback, som ligger bakom valet av inspelningsplats, att ”Haparanda har levererat i världsklass”.

HB granskar: Ojas miljonkonkurser

Patrik Oja lämnade jobbet som kommunchef i Haparanda under Barents Center-härvan för att gå över till entreprenören Mikael Fahlanders bolag. Sedan började han också bygga upp ett eget företagsimperium. HB har granskat vad som hänt med dessa företag.

Sparkraven läggs på Centralskolan

I Pajala lämnade tjänstemännen ett åtgärdsförslag för hur skolan ska spara pengar. Men utskottet väljer att inte följa det förslaget och lägger istället alla sparkrav på Centralskolan i Pajala.